Proiectul ordonanţei salarizării în sistemul bugetar, propus marţi de Guvern a adus critici aspre din partea sindicatelor. În timp ce poliţiştii se declară mulţumiţi, iar cei din Sănătate spun că este un pas înainte, profesorii se plâng că educaţia a fost sacrificată şi vorbesc deja de blocarea anului şcolar. Blocul Naţional Sindical (BNS) spune că proiectul este haotic, anunţând că va publica o analiză a punctelor slabe din proiect, săptămâna viitoare.
Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat pentru Jurnalul Naţional că proiectul este unul cu multe hibe. Sumele alocate pentru ajustările salariale variază foarte mult, iar măririle anunţate în Sănătate pornesc de la date false. „E un haos. Vor fi sute de ajustări salariale diferenţiate, care să-i aducă pe toţi la aceeaşi valoare. Sunt creşteri de la 1% până la 250%. Am văzut creşteri în Sănătate de la 1.300 la 2.800 de lei, în condiţiile în care datele iniţiale, comunicate de spitale, privind salariile, au fost modificate în minus de Ministerul Sănătăţii”, spune Dumitru Costin. Acesta adaugă că eventuale acţiuni de protest nu pot fi plănuite în prezent, fiind de aşteptat ca proiectul să sufere modificări. „Ceea ce a anunţat Guvernul este doar un proiect de act normativ, este în dezbatere publică, iar Executivul poate lua decizia unei amânări sau poate face modificări”, a declarat Costin. Printre cei mai nemulţumiţi de proiect sunt sindicaliştii din Educaţie.
Sindicaliştii din Euducaţie acuză standardele duble
“Practic, Educaţia a fost sacrificată. Sunt salariaţi din Educaţie cu studii superioare care au acum salarii mai mici decât angajaţi din Sănătate fără studii superioare”, a declarat pentru Jurnalul Naţional preşedintele sindicatului Alma Mater, Anton Hadăr, referindu-se la faptul că actualul proiect prevede măriri salariale, altele decât cele datorate corelărilor veniturilor pentru bugetarii cu funcţii similare, doar în Sănătate. „Noi de fiecare dată am agreat ca Sănătatea să primească bani, dar când vine vorba despre sprijin şi din partea lor, nu există”, spune Hadăr. „Pentru Educaţie nu ştim încă dacă măcar sporul de doctorat se corectează. Sistemul de Educaţie a făcut angajările în mod corect, deci sectorul care a fost cel mai bine organizat primeşte sumne foarte mici. 310 milioane de lei merg la Educaţie pe un an şi jumătate, pentru peste 300.000 de salariaţi”, spune preşedintele Alma Mater, care acuză şi faptul că nu a existat o negociere pe ordonanţă, ci sindicatele au fost puse în faţa faptului împlinit. „Am primit ordonanţa de urgenţă pe care nu am negociat-o. Guvernul a spus că şi-o asumă şi că nu a avut bani la dispoziţie, astfel încât să mulţumească pe toată lumea”, a spus Hadăr.
Poliţiştii au primit ce au cerut
Mulţumiţi de proiect s-au declarat, însă, poliţiştii. „Acum s-a discutat pe corecţii salariale, nu pe Legea unitară a salarizării. Pe poliţişti îi afectează pozitiv aceste modificări. Am eliminat o disfuncţie. De la 1 august, toţi poliţiştii vor primi echivalentul salariului de merit, de 20% la solda de funcţie, după ce a dispărut salariul de merit”, a declarat pentru Jurnalul Naţional vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă.
„Fiecare sindicat a negociat pe segmentul lui. Ministrul Dragoş Pîslaru a ţinut cont 100% de propunerile SNPPC, făcute de mine. Legea unitară urmează să o negociem separat”, Dumitru Coarnă, vicepreşedinte SNPPC.
„Nemulţumirile sunt mari, pentru că în următorul an şi jumătate nu va fi nicio creştere salarială în Învăţământ. S-ar putea să fie dascăli care să nu dorească să participe la examenele naţionale”, Simion Hăncescu, preşedintele FSLI
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea în sectorul bugetar prevede eliminarea diferenţelor de salarizare pentru funcţii egale şi muncă egală în cadrul aceleiaşi unităţi. Astfel, salariile mai mici vor fi aduse la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unităţii sau instituţiei, pentru toate familiile ocupaţionale, în limita alocărilor bugetare. Proiectul prevede şi sporuri trimestriale, semestriale sau anuale care pot fi acordate pe criterii de performanţă. Sporurile nu pot depăşi 2% din cheltuielile cu salariile. Varianta prezentată marţi seară de Guvern include măriri ale veniturilor salariale doar în domeniul Sănătăţii. Astfel, debutanţii vor primi o mărire salarială de 10%, o măsură menită să încurajeze atragerea personalului în sistem. Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a salutat aceste măsuri, afirmând că, deşi nu rezolvă toate problemele semnalate, acestea reprezintă, totuşi, un semnal pozitiv. „Proiectul de ordonanţă propus de Guvern se apropie de aşteptările Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” privind eliminarea discriminărilor. Evident, există două lipsuri semnificative: nu este introdus şi personalul nemedical la eliminarea discriminărilor la nivel naţional (ci doar la nivel de unitate) şi nu este rezolvată problema gărzilor medicilor”, spun reprezentanţii Federaţiei.”Putem considera că ne apropiem de igienizarea sistemului de salarizare, generând astfel terenul pentru a demara discuţiile despre o adevărată creştere salarială”, mai specifică aceştia.
O primă reacţie a sindicatelor din Educaţie a fost să aducă în discuţie posibilitatea unei greve generale care să ducă la îngheţarea anului şcolar, în cazul în care proiectul de ordonanţă nu se modifică
Printre sindicaliştii mulţumiţi de proiect se numără reprezentantul poliţiştilor, Dumitru Coarnă, ale cărui doleanţe au fost respectate întocmai