Jurnalul.ro Ştiri Social Medicii, revoltați de așa-zisele negocieri cu CNAS pe noul Contract-Cadru

Medicii, revoltați de așa-zisele negocieri cu CNAS pe noul Contract-Cadru

de Monica Cosac    |   

Reprezentanții Colegiului Medicilor din România (CMR) sunt revoltați de modul în care au decurs așa-zisele negocieri cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), pe marginea viitorului Contract-Cadru (CoCa) 2021- 2022, pe care urmează să îl semneze circa 45.000 de medici. Practic, în trei ore au fost lăsați doar să-și spună propunerile, apoi întâlnirea s-a încheiat. „În fapt nu există nicio negociere sau consultare”, ci un dictat, iar acest mod de lucru „este cimentat în timp”, spune medicul Sorin Paveliu, care consideră că forul reprezentativ al profesiei medicale din România ar trebui să se retragă „din orice comisie sau acțiune comună cu autoritățile medicale”, până când acestea vor accepta o discuție onestă pe tema veniturilor, birocrației excesive și sistemului informatic.

Deși, conform legislației în vigoare, Contractul-Cadru (CoCa) ce reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul Sistemului de Asigurări Sociale de Sănătate din țara noastră trebuie elaborat de autorități după consultările cu organizațiile profesionale reprezentative ale medicilor și negocierile cu acestea, în realitate, medicii nu au niciun cuvânt de spus. Practic, reprezentanții CMR au fost invitați de CNAS de formă la așa-zisele negocieri, după ce a fost publicat proiectul de Contract-Cadru.

Funcționari dezinteresați de probleme sistemului

Contractul-Cadru (CoCa) nu poate fi negociat cu reprezentanții CNAS, care „nu dau dovadă de interes pentru identificarea unor soluții concrete la probleme majore ale sistemului sanitar și ale medicilor”, se arată într-un comunicat al CMR. Reprezentanții medicilor spun că CNAS le-a alocat un interval de timp de 3 ore pentru parcurgerea a 168 de pagini de contract destinate organizării activității medicale din asistența medicală primară, ambulatoriu, spital, asistența medicală de urgență, îngrijirile la domiciliu, acordarea îngrijirilor paliative, iar la fiecare problemă ridicată, răspunsul funcționarilor a fost „am notat, vom analiza”. „«Am notat, vom analiza. Avem 3 ore. Timpul a expirat». 3 ore pentru aproximativ 45.000 de medici. Acesta este timpul alocat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) negocierilor Contractului-Cadru cu reprezentanții Colegiului Medicilor din România. INADMISIBIL!”, punctează reprezentanții CMR, subliniind că „sintagma «Noi suntem statul» nu își are rostul într-o negociere din secolul al XXI-lea!”. „În viitorul apropiat sperăm să participăm la elaborarea proiectului de Contract-Cadru, înainte de apariția lui publică, în calitatea noastră de parteneri cu drepturi egale în acest proces. De asemenea, în viitorul apropiat dorim să discutăm mai mult despre independența în exercitarea profesiei de medic, să discutăm despre reducerea presiunii financiare, care nu ar trebui să influențeze în niciun fel decizia noastră profesională și nici relația medic-pacient. Trebuie să discutăm despre o implicare mai redusă a medicului în relația asigurat-asigurator (CNAS), iar activitatea medicală trebuie să fie mai puțin dependentă de buna funcționare a SIUI (Sistem Informatic Unic Integrat), deoarece timpul este prețios și acesta trebuie folosit pentru desfășurarea în condiții cât mai bune a actului medical”, a spus Daniel Coriu, președintele CMR, la întâlnirea cu CNAS. Reprezentanții CMR afirmă că, în cadrul negocierilor cu CNAS, obiectivele strategice sunt: accesul pacienților din România la servicii medicale de calitate, independența profesională a medicului și debirocratizarea și eficientizarea sistemului medical.

 

Indiferența CNAS, taxată în online

Mai mulți medici s-au arătat revoltați, pe rețelele de socializare, de atitudinea funcționarilor CNAS, însă spun că „acest mod de lucru cimentat în timp”. „Niciodată CNAS sau MS nu au negociat Contractul-Cadru, deși este vorba despre modul de desfășurare al asistenței și viața fiecărui medic sau asistente din sistem. A fost un dictat. Este pentru prima oară, sub noul mandat al prof. Coriu, în care CMR pare a lua o poziție tranșantă față de acest mod de lucru cimentat în timp, iar acest fapt trebuie salutat”, a scris pe pagina sa de Facebook doctorul Sorin Paveliu, specialist în sănătate publică. Acesta consideră că, dacă forul reprezentativ al medicilor vor să aducă la masa negocierilor au - toritățile pentru a găsi soluții fezabile, rezonabile, ar trebui să se retragă „din orice comisie sau acțiune comună cu autoritățile medicale - MS, CNAS și restul, până la spitale -, până când vor accepta o discuție onestă pe această temă a veniturilor, birocrației excesive și sistemului informatic. Abia apoi putem discuta despre coplăți și consecințele acestora”. „Niciodată nu s-a făcut o negociere. Întotdeauna a fost un dictat. CNAS și Ministerul Sănătății trebuie aduse la realitate pentru că funcționează într-o bulă. Iar această negociere nu este actualmente posibilă deoarece atât MS, cât și CNAS nu au funcționari competenți” și „Medicii din România trebuie să ia atitudine. Nu putem lăsa să fim călcați în picioare de niște politruci iresponsabili” sunt de părere alți doi medici, dintre cei care au taxat, în mediul online, atitudinea funcționarilor.

 

„Precizăm că CNAS a elaborat unilateral acest contract pentru perioada 2021-2022, fără consultarea prealabilă a Colegiului Medicilor din România, așa cum este prevăzut legal. Amintim pe această cale faptul că CMR are dreptul de negociere al acestui contract în conformitate cu Legea 95/2006 și Statutul Medicilor din România”, transmite Colegiul Medicilor din România.

340 localități din România nu au niciun medic de familie, iar 35% dintre cabinetele medicale sunt în situația de a se închide în viitoarele șase luni.

Este INADMISIBIL modul în care reprezentanți din CNAS au decis unilateral modalitatea de negociere cu reprezentanți din Colegiul Medicilor din România pe subiectul Contractului-Cadru 2021- 2022 ce vizează aproximativ 45.000 de medici aflați în contract. Prof. dr. Daniel Coriu, președintele CMR

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri