Jurnalul.ro Ştiri Politică Mesajele de la București se bat cap în cap

Mesajele de la București se bat cap în cap

de Gabriela Antoniu    |   

După respingerea Acordului Brexit de către Parlamentul britanic, președintele Klaus Iohannis a luat fața Guvernului cu un mesaj pentru românii din peninsulă. Și le-a spus să stea liniștiți, să nu intre în fibrilații pentru că există soluții de rezervă și vor fi protejați. La scurt timp, ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a susținut contrariul, afirmând că un Brexit fără acord va crea probleme tuturor cetățenilor europeni care trăiesc în Regatul Unit, inclusiv românilor.

Contrar obiceiului de a dialoga cu presa după prânz, Klaus Iohannis a convocat o conferință de presă ieri-dimineață, la ora 11:00, principala temă anunțată fiind respingerea acordului Brexit de Parlamentul britanic. Gestul poate fi interpretat ca un nou episod al disputei dintre Palate despre cine reprezintă România în timpul președinției UE – președintele sau premierul?

Așadar, odată conferința convocată, Iohannis a afirmat că, în primul rând, Guvernul britanic trebuie să își clarifice poziția pentru a ști ce se va întâmpla. "Nu s-au epuizat toate procedurile care pot duce în final la aprobarea acestui acord și asta ar fi soluția cea mai bună. Uniunea Europeană, formată din cei 27, este pregătită și pentru alte variante. Multă lume s-a întrebat dacă e posibilă o renegociere a acestui acord și pot să vă spun cu foarte mare claritate că noi, cei 27 din UE, suntem uniți, nu există abordări divergente, dar acest acord aprobat de UE 27 nu va fi renegociat", a spus Iohannis. 

În opinia sa, după respingerea acordului, nu este cazul să intrăm în fibrilații și să dăm în scenarită. "Având în vedere aceste chestiuni, așteptăm poziția Guvernului Marii Britanii, însă nu este cazul de a intra în fibrilații, nu trebuie nimeni să intre în panică și nu este cazul să ne aruncăm în comentarii pe diferite scenarii posibile. Deocamdată, UE27 a aprobat acest acord, Marea Britanie trebuie să-și clarifice poziția în continuare, după care vom lua măsurile ce se impun. Repet, UE27, deci Uniunea Europeană, este pregătită pentru toate variantele posibile, iar noi suntem pregătiți să jucăm rolul nostru de președinție a Consiliului Uniunii Europene. Aceste lucruri sunt foarte clare și e important de știut", a afirmat șeful statului. 

Cum în Marea Britanie trăiesc și muncesc foarte mulți români, Iohannis le-a transmis să stea liniștiți.

"Foarte mulți români au rude și prieteni care muncesc sau trăiesc în Marea Britanie și își pun întrebarea ce se întâmplă cu românii noștri din Marea Britanie. În cazul în care, în final, se aprobă acest acord, românii din Marea Britanie vor avea asigurate toate drepturile și garanțiile pentru șederea lor acolo. Este varianta cea mai bună. Însă noi suntem pregătiți pentru negocieri care vor fi duse cu succes și în alte scenarii. Așadar, la acest moment, nimeni nu trebuie să își facă probleme pentru românii din Marea Britanie. Suntem aici, suntem pregătiți, vom avea soluți", a adăugat președintele.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a susținut însă că o ieșire fără acord va crea probleme pentru toţi cetăţenii europeni aflaţi în Marea Britanie, inclusiv pentru români. ”În cazul unei ieşiri a Marii Britanii fără niciun fel de acord cu UE, într-adevăr se vor crea probleme şi pentru cetăţenii români care sunt în Marea Britanie, şi pentru cetăţenii din Marea Britanie care sunt din diverse ţări din UE, inclusiv din România. Această ieşire fără niciun fel de acord ar putea crea probleme directe şi pentru cetăţenii români şi pentru toţi cetăţenii europeni care trăiesc, studiază, lucrează în Marea Britanie", a declarat, ieri, Meleşcanu.

El a fost însă pe aceeași lungime de undă cu Iohannis în ceea ce privește așteptarea unei poziții oficiale a Guvernului de la Londra privind pașii următori. "Ceea ce ne interesează este să primim o comunicare oficială din partea autorităţilor britanice cu ceea ce doresc să facă în continuare, lucru destul de delicat, având în vedere că s-a cerut şi o moţiune de neîncredere în primul ministru şi va trebui să trecem, probabil, şi în cursul zilei de astăzi şi peste această temă (…) În funcţie de ceea ce vor prezenta oficialităţile de la Londra, va trebui să vedem şi cum putem să răspundem. Există şi posiblitatea (...) privind prelungirea perioadei în procesul Marii Britanii de ieşire din UE. (...)Noi, ca preşedinţie rotativă a UE, suntem gata să punem la dispoziţie toate facilităţile pentru a avea discuţii pe tema aceasta", a spus Meleşcanu.

"Noi regretăm faptul că a fost adoptată o decizie care practic echivalează cu ideea unei ieşiri a Marii Britanii fără niciun fel de prevederi juridice. Este o decizie a Parlamentului pe care trebuie să o respectăm”

Teodor Meleșcanu, ministru de Externe

Aproape jumătate de milion de români

Românii reprezintă a doua cea mai mare comunitate din Marea Britanie. Conform datelor prezentate anul trecut, în mai, de Biroul Naţional de Statistică din Regatul Unit, numărul românilor care trăiesc în această ţară a crescut cu 25% în 2017, faţă de 2016, ajungând la 411.000 de persoane. Naţionalitatea poloneză rămâne cea mai numeroasă naţionalitate non-britanică, cu un număr estimat de 1 milion de polonezi, iar după români sunt irlandezii, aproximativ 350.000 locuind în Marea Britanie. După aderarea României la UE și după ce Regatul Unit a acceptat deschiderea pieței muncii și pentru noi, britanicii se așteptau la 1 ianuarie 2014 la o adevărată invazie a românilor. Spre dezamăgirea lor, Victor Spirescu a fost atunci primul și singurul român care a aterizat la Londra, devenind astfel vedetă.

Protejați de acord

Acordul negociat între UE și Marea Britanie prevede că toți cetățenii români/UE care își stabilesc reședința legală în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020, precum și membrii de familie ai acestora vor putea continua să locuiască în Marea Britanie și să beneficieze de majoritatea drepturilor conferite de legislația UE și după data retragerii Marii Britanii din UE. Aceste drepturi vor fi garantate în baza obținerii unui nou statut special (settled status) de către cetățenii UE, în urma unei cereri online, în baza unei proceduri simplificate. Condițiile de ședere sunt identice cu cele din legislația actuală a Uniunii Europene. Toți cetățenii români/UE care doresc să continue să beneficieze de drepturile conferite de legislația UE trebuie să obțină acest nou statut. Procesul de înregistrare urma să fie disponibil publicului cel mai târziu la 30 martie 2019.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri