Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Meseriile viitorului, la Conferința Webdidactica. Creativitatea umană la concurență cu inteligența artificială

Meseriile viitorului, la Conferința Webdidactica. Creativitatea umană la concurență cu inteligența artificială

de Redacția Jurnalul    |   

Incertitudinile pe piața muncii sunt tot mai mari. Meseriile de astăzi nu mai sunt căutate mâine. Omul ar putea concura în viitor pentru același post cu un robot. Cu toate acestea, inteligența artificială nu va putea acapara toate domeniile. Cele care necesită creativitate, empatie, gândire complexă nu vor putea fi complet automatizate. La Conferința Webdidactica – un eveniment de referință organizat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României – se explorează soluții pentru o educație care pregătește tinerii pentru joburile de astăzi, dar și pentru cele de mâine.

Anca Tamaș, expertă în piața muncii și speaker în cadrul conferinței, subliniază că meserii precum educația, sănătatea, consilierea psihologică și asistarea socială sunt puternic ancorate în capacitatea umană de a relaționa și de a empatiza. Aceste abilități nu pot fi replicate prin algoritmi, ceea ce face ca astfel de profesii să fie „imune” la schimbările aduse de revoluția digitală.

Joburile care se bazează pe interacțiuni umane autentice și pe un grad ridicat de adaptabilitate sunt greu de înlocuit. Într-un raport recent, Forumul Economic Mondial arată că în meseriile de educație, sănătate și consiliere, abilități precum comunicarea eficientă și înțelegerea emoțională sunt de neînlocuit. Potrivit Ancăi Tamaș, abilitățile sociale și interpersonale dezvoltate prin educație și experiență sunt esențiale pentru o carieră de succes, în special în domenii unde empatia și comunicarea sunt vitale.

Un exemplu este profesia de psiholog sau consilier, unde prezența unui om real în fața pacientului oferă o experiență inimitabilă de susținere emoțională. În același mod, profesorii, mentorii și asistenții sociali joacă un rol esențial în comunități, iar inteligența artificială nu poate înlocui acest sprijin profund personalizat și uman.

Pe lângă meseriile bazate pe interacțiuni sociale, și cele care presupun o gândire creativă și inovativă sunt mai puțin expuse riscului de automatizare. În cadrul conferinței, Anca Tamaș va discuta și despre profesiile creative din design, marketing sau scriere, explicând că, deși AI poate imita stiluri sau forme, creativitatea autentică necesită o sensibilitate și un proces de inovare care scapă algoritmilor. De asemenea, rolurile de lideri, manageri și coordonatori sunt fundamentale pentru menținerea armoniei într-o echipă, ceea ce implică o combinație de tact, înțelegere psihologică și inspirație – elemente esențiale pentru o bună conducere.

În cadrul conferinței Webdidactica -  „Meseriile viitorului: adaptarea educației la piața muncii”, participanții vor descoperi cum să sprijine dezvoltarea competențelor care mențin relevanța meseriilor imune la automatizare. Anca Tamaș va prezenta soluții pentru ca tinerii să fie pregătiți nu doar cu cunoștințe tehnice, ci și cu abilități de adaptabilitate, empatie și creativitate.

Conferința va avea loc online, pe 30 octombrie, de la ora 18:00, și este deschisă publicului larg, profesorilor, părinților și tuturor celor interesați de viitorul educației. Participanții vor avea ocazia să contribuie activ la discuții și să propună idei despre cum educația poate răspunde mai bine provocărilor aduse de revoluția digitală, potrivit Antena3 CNN.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri