Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 5 metode prin care învingi anxietatea

5 metode prin care învingi anxietatea

de Paul Bardasu    |   

Trăim într-o lume guvernată de viteză și de exces de informație. O lume în care totul „trebuie” să fie mai mult, mai rapid, mai intens. Totul pare să meargă din ce în ce mai repede și de multe ori ne simțim luați pe sus, depășiți de situație și total nepregătiți să facem față vieții. Acest bombardament constant la care suntem supuși este în continuă creștere, ne agresează și ne erodează capacitatea de gândire, de înțelegere și analiză și ajungem foarte ușor la stări profunde de stres, anxietate și uneori chiar depresie.

 

Spre deosebire de episodul clasic de anxietate pe care oricine îl poate experimenta cel puțin o dată în timpul vieții, tulburarea de anxietate se caracterizează printr-o senzație constantă de frică, îngrijorare și tensiune, resimțită pentru o durată lungă și cu o intensitate extrem de pronunțată, fapt care afectează calitatea vieții. Ca urmare a unei tulburări de anxietate, activitățile de zi cu zi, precum școala, munca sau chiar hobby-urile, pot avea de suferit. De asemenea, rolul anxietății nu mai este unul constructiv, de a spori atenția, ci devine unul distructiv, care scade atât capacitatea de concentrare, cât și energia fizică și psihică.

Evitarea gândurilor și emoțiilor nu funcționează 

Tulburările de anxietate sunt din ce în ce mai des întâlnite și iau foarte multe forme, de la atacuri de panică la fobii, la anxietatea socială sau stres posttraumatic și se rezolvă cel mai bine atunci când sunt confruntate. Despre impactul anxietății în calitatea vieții, hipnoterapeut Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, spune: „Confruntarea cu stresul cotidian și presiunile sociale ne pot afecta sănătatea mintală și bunăstarea emoțională. Anxietatea poate avea un impact puternic asupra calității vieții noastre, interferând cu relațiile personale, performanța profesională și chiar sănătatea fizică. Pentru a face față acestei provocări crescânde, este esențial să conștientizăm că anxietatea nu trebuie ignorată sau minimalizată. Nu este ușor, dar majoritatea oamenilor pot învăța să facă față anxietăților și fricilor - și chiar să le depășească atunci când sunt confruntate”. 

Ce înseamnă confruntarea anxietății? Eugen Popa explică: „Evitarea gândurilor și emoțiilor nu funcționează. De fapt, motivul pentru care anxietatea nu se ameliorează este pentru că încerci să scapi de ea. Evident, anxietatea este neplăcută și vrei să scapi de ea. Cine te-ar putea învinovăți? Și acum probabil te întrebi: «Ok, și atunci ce să fac? Rămân în starea asta pentru totdeauna?». Răspunsul este nu, nu rămâi blocat în anxietate pentru totdeauna, pentru că există o alternativă la încercarea de a controla anxietatea: acceptarea. Acceptarea este opusul controlului. Înseamnă să-ți permiți să gândești și să simți orice apare, chiar și atunci când este inconfortabil”.

Cum se tratează anxietatea

Nu-ți mai petrece timpul luptându-te cu anxietatea și cu gândurile anxioase. Poți în schimb, în loc de o poziție defensivă, să înveți câțiva pași simpli pe care să-i aplici pentru a evita momentele copleșitoare de anxietate, frică sau tristețe. Nu controlezi anxietatea, o accepți și faci ceva pentru a o preveni si elimina din viața ta. Eugen Popa recomandă câteva strategii eficiente și ușor de aplicat în viața de zi cu cu zi, pentru a diminua posibilitatea apariției anxietății. 

1. Practica exercițiilor fizice regulate: Fă mișcare! Activitatea fizică eliberează endorfinele, „hormonii fericirii”, reducând nivelul de stres și promovând o stare generală mai productivă.

2. Tehnicile de respirație profundă: respirația profundă ajută la reducerea tensiunii nervoase și scade ritmul cardiac, inducând o senzație de liniște și relaxare.

3. Meditația și mindfulness: Tehnicile de meditație și practica atenției depline ne ajută să ne concentrăm asupra prezentului și să reducem gândurile anxioase.

4. Stabilirea limitelor și prioritizarea: Organizarea activităților zilnice, stabilitatea unui program de somn regulat și capacitatea de a spune „nu” atunci când avem prea multe responsabilități pot contribui la scăderea nivelului de anxietate.

5. Căutarea sprijinului social: Discuțiile deschise cu prietenii, familia sau profesioniști din domeniul sănătății mintale pot oferi suport emoțional și perspectivă în gestionarea anxietății.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: anxietate frica ingrijorare eugen popa
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri