Jurnalul.ro Cultură Film „Mia își ratează răzbunarea”, dar ia premiu la București

„Mia își ratează răzbunarea”, dar ia premiu la București

de Magdalena Popa Buluc    |   

S-a încheiat ce de-a 11-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest. Timp de 10 zile spectatorii s-au putut bucura de proiecțiile outdoor și drive-in, dar și de programul online din Orange TV Go, unde, pe lângă selecția Best-of de filme premiate în anii trecuți la Cannes, spectatorii au avut ocazia să vizioneze filmele românești din Avanpremierele Toamnei. Filmele de lungmetraj din această secțiune au fost eligibile pentru Premiul Publicului, constând în suport de distribuție oferit de Dacin Sara. Lungmetrajul câștigător al premiului în valoare de 2.500 de euro este Mia își ratează răzbunarea, în regia lui Bogdan Theodor Olteanu.

 

Dintre cele 19 proiecte produse sau coproduse în România înscrise la cea de-a 5-a ediție Works in Progress (WiP), juriul internațional a ales câștigătorii celor două premii ce constau în servicii de post-producție, după cum urmează: Imaculat, debutul în lungmetrajul de ficțiune al regizorilor Monica Stan și George Chiper Lillemark, a câștigat premiul în valoare de 10 000 de euro oferit de Cinelabs Romania, iar Videograme dintr-o pandemie, documentarul semnat de Andrei Dăscălescu, premiul de 5 000 de euro oferit de Multimedia Est.

 

Offline, proiecțiile de pe toată durata festivalului din Grădina Cărturești Verona și cele din primul weekend de festival de la Fabrica Grivița au fost ocupate până la ultimul scaun disponibil, cinefilii arătând și de data aceasta că pasiunea pentru film depășește obstacolele oferite de vremurile pe care le străbatem, dar și de vremea sfârșitului de octombrie din București.

 

Spectatorii prezenți la ultima proiecție din festival au putut să vizioneze și scurtmetrajul Contraindicații de Lucia Chicoş, prima dată pe marele ecran după ce a fost premiat săptămâna trecută în cadrul Secțiunii Cinéfondation la Cannes. Vizionarea a avut loc în prezența regizoarei.

 

Ultima zi a festivalului s-a încheiat cu o scurtă proiecție de film pe Hotelul Intercontinental din centrul Bucureștiului, în semn de mulțumire pentru toți cei care au contribuit la realizarea festivalului anul acesta și, mai ales, partenerilor noștri fără de care această ediție nu ar fi fost posibilă în condițiile actuale.

 

Institutul Francez din România a inaugurat în cadrul festivalului o rezidență de scriere în care vor fi găzduiți creatori români și francezi cu proiecte din domeniul literaturii, muzicii, cinematografiei, teatrului sau artelor digitale, care a fost denumită „La résidence de poche/Rezidenţa de buzunar”. La eveniment au fost prezenți Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România, și regizorul Cristian Mungiu.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri