Jurnalul.ro Ştiri Externe Michael Flynn, ex-consilier al lui Donald Trump, a pledat vinovat în ancheta privind ingerinţa rusă

Michael Flynn, ex-consilier al lui Donald Trump, a pledat vinovat în ancheta privind ingerinţa rusă

 Ancheta în cazul presupusei ingerinţe ruse a fost impulsionată vineri prin inculparea lui Michael Flynn - fostul consilier pentru securitatea naţională al preşedintelui american Donald Trump - care a pledat vinovat, recunoscând că i-a minţit pe anchetatorii FBI, relatează AFP. 

O anchetă amplă condusă de procurorul special Robert Mueller cu privire la ingerinţa Rusiei în prezidenţialele din 2016 şi presupusele legături între apropiaţii lui Trump şi Moscova face să planeze de mai multe luni sabia lui Damocles deasupra preşedintelui american. 

Prezentat unui judecător de la o curte federală din Washington vineri dimineaţă, Michael Flynn, fost şef al serviciilor militare americane, a pledat vinovat. 

"Accept decizia de a pleda vinovat", a declarat judecătorul Rudolph Contreras. "Nu va fi niciun proces", a adăugat el. 

Aceasta sugerează că acum Michael Flynn este dispus să coopereze cu anchetatorii. De altfel un comunicat emis ulterior menţionează faptul că fostul consilier a acceptat să coopereze cu justiţia. 

"Admit că acţiunile pe care le-am recunoscut astăzi în faţa tribunalului constituie o gravă eroare", a scris Michael Flynn într-un comunicat. "Decizia de a pleda vinovat şi acceptul de a coopera cu biroul procurorului special reflectă o hotărâre pe care am făcut-o în interesul superior al familiei şi ţării mele.Accept responsabilitatea deplină a acţiunilor mele", spune el în continuare. 

Wall Street a căzut vineri după anunţul că fostul consilier al lui Donald Trump, Michael Flynn, a pledat vinovat pentru că a minţit anchetatori FBI. Astfel, indicele Dow Jones a pierdut 1,35%, Nasdaq - 1,92% şi S &P 500 -1,51%. 

"Mă bucur că generalul Michael Flyyn este de partea mea, în timp ce noi acţionăm pentru a învinge terorismul islamic radical", a declarat Donald Trump, anunţând numirea acestuia în funcţia de consilier pentru securitatea naţională în noiembrie 2016. 

Luna de miere a fost însă de scurtă durată. Preluându-şi funcţia în condiţiile în care Donald Trump şi-a început mandatul la 20 ianuarie, Michael Flynn a fost forţat să demisioneze la 13 februarie. 

Întrebări au apărut cu privire la conţinutul discuţiilor sale cu ambasadorul rus la Washington sub Barack Obama, Serghei Kisliak, în special pe tema sancţiunilor impuse de Statele Unite împotriva Rusiei. 

Generalul Flynn, fost şef al serviciului de informaţii militare al SUA, este al patrulea membru al anturajului apropiat al preşedintelui american pus sub acuzare de procurorul special Robert Mueller, între care fostul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort. 

"La 24 ianuarie 2017, acuzatul Michael T.Flynn, cu obstinaţie şi bună ştiinţă, a făcut declaraţii ce sunt efectiv false, imaginare şi frauduloase", subliniază anchetatorii procurorului Mueller în documentul de inculpare de două pagini. 

În momentul producerii faptelor ce i se reproşează, fostul general era consilier al candidatului Donald Trump şi nu membru al administraţiei americane. El a devenit, mai târziu şi doar pentru câteva săptămâni, consilier pentru securitatea naţională al preşedintelui republican. 

Procurorul Robert Mueller i-a inculpat la sfârşitul lunii octombrie pe doi membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump: Paul Manafort şi Richard Gates. Cel de-al treilea, George Papadopoulos, a pledat vinovat pentru că a minţit investigatori FBI şi a acceptat să colaboreze cu anchetatorii. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri