Jurnalul îți oferă începând de miercuri o nouă carte esențială: ”Închisorile mele”. Aflați prin intermediul acesteia de ce a fost închis Ioan Slavici de cinci ori, atât în Austro-Ungaria, ca presupus naţionalist român, cât şi în România, ca presupus spion german!
Publicate inițial în Viața românească și adunate apoi, într-un volum intitulat, la origine, ”Scrisori adresate unui prieten din altă lume”, aceste pagini memorialistice reprezintă un document zguduitor, de un realism crud și de un mare interes psihologic, despre suferințele îndurate de Slavici în inchisorile în care a fost aruncat.
Redactor la Timpul în Bucureşti şi, mai apoi, fondator al Tribunei din Sibiu, Slavici a fost şi un jurnalist renumit. În urma articolelor sale a fost închis de cinci ori, atât în Austro-Ungaria, ca presupus naţionalist român, cât şi în România, ca presupus spion german. Ungurii l-au judecat și condamnat de mai multe ori pentru că ”tendinţa sa este eliberarea românilor din Ardeal şi Banat”. După ce s-a stabilit la București, culmea, l-au încarcerat și românii, pentru că a criticat pe față apropierea țării noastre de Rusia, considerată cel mai mare adversar al românismului, el fiind de părere că ar fi fost mai bună alianţa cu Germania. Scriitorul transilvănean îl critica şi pe regele Ferdinand, despre care spunea că este sfătuit de „Minciună”, ”Clevetire” şi Prostie” şi sublinia că dacă Prusia şi Austria nu ar fi oprit expansionismul Rusiei, Ţările Române ar fi avut soarta Basarabiei. După ispășirea pedepsei, Slavici, dezamăgit, se retrage la fiica sa la Panciu şi moare la 17 august 1925.
Nu rata această carte-document incitantă, care poate sta oricand marturie în favoarea unui gazetar ce a refuzat fariseismul, păstrându-și cu orice preț convingerile. Volumul apare începând de miercuri, 25 martie și costă 19,9 lei împreună cu ziarul Jurnalul.