Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sfaturi pentru părinți. Cât de sigură este mierea pentru femeile însărcinate

Sfaturi pentru părinți. Cât de sigură este mierea pentru femeile însărcinate

de Redacția Jurnalul    |   

Mierea are multe beneficii pentru sănătate dar unele femei se întreabă dacă o pot consuma în timpul sarcinii.

Dilema vine din faptul că bebelușii nu au voie să consume mierea, specialiștii spunând că aceasta poate crea probleme serioase sugarilor. Mierea poate conține spori ai bacteriei Clostridium botulinum. Aceste microorganisme se pot d ezvolta rapid întestin și pot produce neurotoxine care provoacă botulism, o boală rară și extrem de gravă.

Botulismul provoacă slăbiciune și paralizie la nivelul brațelor, picioarelor și abdomenului însă botulismul infantil produs de miere este diferit de botulismul alimentar.

Copiii mici nu au încă format un sistem de apărare eficient împotriva agenților patogeni, astfel încât este indicat să se evite consumul de miere până la vârsta de un an. 

Astfel încât, consumul de miere pe perioada sarcinii este în general sigur. 

Cu toate acestea sunt câteva lucruri care trebuie să le iei în calcul atunci când consumi miere.

Afecțiuni gastrointestinale

Persoanele care au probleme gastrointestinale este bine să limiteze consumul de miere. Și cei care au suferit o intervenție chirurgicală la stomac sau intestine trebuie să evite o perioadă să mănânce miere. 

Antibiotice

Antibioticele puternice pot afecta bacteriile bune din intestine care ajută în mod normal la lupta împotriva sporilor bacterieni. Astfel că în timpul unui tratament cu antibiotice, consumul de miere ar trebui redus sau chiar renunțat total la el. 

Diabetul gestațional

În sarcinile complicate de diabel gestațional, trebuie să știi că mierea poate crește rapid nivelul de glucoză din sânge.

Mierea are un indice glicemic mai scăzut față de alte tipuri de îndulcitori însă trebuie consumată cu atenție.

Cât de sigură este mierea pentru bebeluși

Mierea trebuie introdusă în alimentația copilului după vârsta de un an. În schimb, poțți să o consumi în timpul sarcinii deoarece organismul mamei protejează fătul. 

Sporii botulinici din miere sunt prea mari și este puținprobabil să treacă prin placentă și să ajungă la făt. 

Însă după naștere, acesta nu mai este protejat și trebuie să aștepți până îi introduci mierea în alimentație. 

Studiile arată că aproximativ 200 de cazuri de botulism sunt raportate anual în SUA.

Beneficiile consumului de miere în timpul sarcinii

Mierea are multe beneficii pentru sănătate. Este un remediu natural pentru multe afecțiuni și ajută la întărirea sistemului imunitar.

Se crede că dacă este consumată înainte de concepție crește fertilitatea la femei. Unele studii arată că mierea poate ajuta în tratarea astmului bronșic atunci când este combinată cu chimenul negru.

Mierea este bogată în antioxidanți care pot stimula sănătatea organismului și pot combate radicalii liberi, potrivit deparinti.ro.

 

Subiecte în articol: parint copii mame miere insarcinata
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri