Jurnalul.ro Editoriale Miliardele Bucureștilor

Miliardele Bucureștilor

de Dan Constantin    |   

Campania pentru alegerile din București are toate necunoscutele posibile. Suspans în privința modului de desfășurare - un tur sau două, suspans la fixarea candidaturilor. Liberalii au bătut recordul, cu al patrulea nume avansat, nici el prea sigur. Suspans la alianțe. Pentru că nu erau destule incertitudinile jocului politic, intră pe fir și DNA cu lista de indezirabili. Aici, plasat ,,beton”, stă colonel Turcescu, mentorul telefonic al Codruței Kovesi, care l-a înlocuit pe Băsescu (grad necunoscut), revocat de spălătoria de bani.

În aceast ocean de necunoscute în care se bălăcesc politicieni tulburați de mecanismul sumbru al dosarelor, există o mare și importantă certitudine. Câștigătorul alegerilor va avea drept de semnătură pe o sumă care sperie prin numărul de zerouri. 4 miliarde de lei reprezintă bugetul anual al Primăriei Generale a Capitalei, incluzând și Consiliul General. Adică puțin peste un miliard de dolari sau puțin sub un miliard de euro. La prima vedere, cel mai mare oraș al țării se scaldă în bani. O privire rapidă în bugetul pe 2016 arată că banii se topesc ca un cub de gheață pus pe asfalt în caniculă. Un miliard de lei înghit frățește RATB şi RADET, reginele subvențiilor. De altfel, capitolele Infrastructură, Utilități și Transport consumă 60,4 la sută din buget - 2,5 miliarde de lei. Spitalele, hulite pentru subfinanțări, au alocate 300 de milioane de lei, capitolul Sănătate reprezentând 7,3 la sută din cheltuielile municipalității. Școlile au și ele o jumătate de miliard. Pentru Mediu sunt 345 milioane de lei - 8,3 procente din buget, investiția de la Glina luând partea leului. Din cele 4 miliarde de lei au rămas ceva firimituri și pentru Educație, Sport, Cultură (9,5 la sută), Teatre, Poliția locală.

Noul primar general va prelua din mers, la jumătatea anului, lucrările care treneză de ani ca mostre ale incapacității manageriale și legislative din București și pe un plan mai larg ale României. Șoseaua Pantelimon, Pasajul Ciurel, nodul de la Piața Sudului sunt doar trei exemple de investiții care se târâie de patru ani, începute pe bani europeni, dar penalizate pe bani publici autohtoni. Greu să dai forță de convingere acum unui primar de București când în urmă cu treizeci de ani Pasajul Unirii se construia în șase luni, iar într-un an se ridicau 30 de mii de apartamente noi. Suntem în situația omenirii care se miră cum au fost construite piramidele egiptene sau orașele incașilor. Precis a fost mâna extratereștrilor.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri