Întrucât școlile se redechid în format fizic începând din 8 februarie, Ministerul Educației transmite procedura de prevenire și detectare a îmbolnăvirilor elevilor cu virusul SARS-CoV-2, așa cum este prevăzută în Ordinul comun MEC/MS 3235/93/4.02.2021.
Protocolul de izolare este aplicat în situațiile în care elevii prezintă, în timpul orelor de curs, simptome specifice infectării cu COVID-19. Dacă există consimțământul semnat de părintele/tutorele legal al copilului privind recoltarea probelor biologice, acestuia i se va efectua un exudat nazofaringian cu ajutorul testului antigen rapid, în cabinetul medical din școală.
Elevul care a împlinit 18 ani va semna personal consimțământul. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore. Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.
Testarea cu teste antigen rapide se mai recomandă:
- cadrelor didactice și altor angajați ai școlii ale căror simptome debutează în timpul orelor de curs;
- colegilor cazurilor confirmate, atât elevi (colegi de clasă), cât și cadre didactice/personal auxiliar din școala respectivă (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.
Prin urmare, pacientul trebuie să fie informat, de către personalul medical, cu privire la motivul pentru care i se solicită acordul scris de a efectua investigații medicale, respectiv diagnosticul, natura și scopul acestuia, eventualul tratament, riscurile și alternativele, potrivit art. 660 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
Totodată, părinții pot să semneze anticipat formularul pentru testarea copilului, în cazul în care doresc acest lucru.