Jurnalul.ro Ştiri Social Ministerul Educației, patru priorități pentru viitoare colaborări cu Banca Mondială

Ministerul Educației, patru priorități pentru viitoare colaborări cu Banca Mondială

de Redacția Jurnalul    |   

Ministrul Educației, Ligia Deca, a avut o întrevedere cu Antonella Bassani, vicepreședinta pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale, partea română prezentând patru priorități pentru viitoarele colaborări.

La întâlnirea desfășurată la sediul central al Băncii Mondiale au participat Michal Rutkowski, director regional, Dezvoltare umană, Eugene Rhuggenaath, director executiv, Steven Jouy, Sr. Ofițer Senior de Țară, Florin Vodiță, director executiv supleant și Alina Sava, Specialist Senior în Educație.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat participanților la întâlnire principalele reforme cuprinse în legile educației, evoluția și creșterea istorică a bugetului educației, respectiv rezultatele proiectelor Băncii Mondiale în România. Pentru a asigura stabilitatea și predictibilitatea sistemului de educație, ministrul Educației a subliniat importanța alinierii priorităților de finanțare la politicile educaționale ale României.

Ținând cont de experiența acumulată de Banca Mondială în cei peste 30 ani de colaborare, partea română a prezentat patru priorități pentru viitoarele colaborări.

Este vorba despre creșterea calității educației în liceele tehnologice prin investiții atât în formarea competențelor de bază, cât și a competențelor de specialitate, în strânsă colaborare cu mediul privat, acest aspect fiind o componentă importantă a tranziției către generalizarea învățământului dual; reducerea inegalităților educaționale prin îmbunătățirea formării inițiale a cadrelor didactice, cu precădere pentru a dezvolta abilitățile de literație și numerație ale copiilor; creșterea accesului la educație timpurie și asigurarea unui mediu școlar sigur prin investiții în mediile rural și urban aglomerat și digitalizarea educației.

Reprezentanții Băncii Mondiale au declarat faptul că aceste priorități sunt în linie cu strategia globală a Băncii și că reprezintă un bun punct de pornire a discuțiilor pentru noul cadru de colaborare în domeniul educației. Au subliniat, de asemenea, importanța complementarității proiectelor Băncii cu programele europene.

Vicepreședinta pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale, Antonella Bassani, a apreciat eforturile Guvernului României de a susține educația pentru mediu. În același timp, a remarcat faptul că politicile educaționale și rezultatele obținute în proiectele Băncii Mondiale în România sunt exemple de bună practică internațională pe care banca își dorește să le promoveze.

„În următoarele luni, Guvernul României va negocia un nou cadru de colaborare cu Banca Mondială și am convingerea că educația va fi unul dintre capitolele importante”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: ministerul educatiei Banca Mondiala
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri