Firma de consultanță care l-a avut, ca membru fondator, pe actualul premier Florin Cîțu, dar care a fost controlată ani de zile de actualul europarlamentar USR-PLUS, Dragoș Pîslaru, fost ministru al Muncii în Guvernul Cioloș, a derulat, în ultimul an, contracte pe bandă rulantă cu ministerele Executivelor PNL și, ulterior, PNL – USR-PLUS – UDMR. Dacă în primăvara anului trecut, în plină pandemie de Covid-19, firma respectivă primea un contract de la Ministerul Fondurilor Europene, în prima jumătate a anului în curs, societatea a încheiat contracte atât cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, cât și cu Ministerul Justiției. În prezent, societatea este deținută, în proporție majoritară de un grup de investiții eston. Compania respectivă oferă consultanță în domeniul fondurilor europene și, inclusiv în timpul guvernului PSD, în urmă cu trei ani, a primit un contract de la ministerul de resort, ca lider al unei asocieri din care a făcut parte și compania înființată de actualul vicepremier, Dan Barna.
În toamna anului trecut, chiar în plină precampanie electorală aferentă alegerilor locale, când, la conducerea Ministerului Justiției se afla liberalul Cătălin Predoiu, instituția guvernamentală anunța intenția de a contracta, prin licitație, servicii de consultanță și expertiză, pentru elaborarea unui Ghid al specialiștilor în expertize tehnice judiciare. Achiziția face parte dintr-un proiect cu același nume, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014 – 2020. Proiectul în cauză a fost elaborat de Ministerul Justiției, în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și cu Tribunalul București.
Procedurile de achiziție au demarat în data de 5 august 2020, s-au finalizat în data de 23 iunie 2021, însă contractul a fost modificat în data de 30 iulie 2021. Astfel, la finalul lunii iunie, autoritatea contractantă, în speță Ministerul Justiției, condus, în prezent, de Stelian Ion de la USR-PLUS, a încheiat contractul nr. 331/34482/2018/2021 la un preț ce, în penultima zi a lunii iulie, a fost actualizat la 2.029.800 de lei fără TVA, respectiv de 2.415.462 de lei cu TVA inclusă. Iar prestatorii privați care și-au adjudecat contractul sunt SC Smart Integration SRL și SC Civitta Strategy & Consulting SA.
Fondatori cu greutate politică
Această a doua companie este una cu o istorie mai mult decât interesantă. Prin acționariatul ei au trecut, în calitate de asociați, nume grele din politica „de dreapta”. Astfel, înființată, în decembrie 2006, sub denumirea de SC GEA Strategy & Consulting SA, societatea i-a avut ca primi membri-fondatori pe Daniel Dăianu, pe Florin Vasile Cîțu, actual premier al Guvernului României, pe Liviu Voinea (BNR) sau pe Dragoș Pîslaru, fostul ministru al Muncii, din Guvernul Cioloș, actual europarlamentar USR-PLUS și negociator de forță al Alianței pentru formarea Guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR. De altfel, ani de zile, sediul social al companiei a fost acasă la Dragoș Pîslaru.
Florin Cîțu a părăsit structura acționariatului SC GEA Strategy & Consulting SA în 24 iunie 2010, cesionându-și părțile sociale către o concitadină de-a sa, de la Râmnicu Vâlcea, pe nume Laura Darie. Până în 27 noiembrie 2015, societatea era administrată de însuși Dragoș Pîslaru, acesta din urmă renunțând la mandat, odată cu numirea sa, în primă fază, la Cancelaria premierului Dacian Cioloș și, ulterior, în funcția de ministru al Muncii. În timpul ministeriatului, Pîslaru a renunțat, temporar, la acțiunile companiei, după care a revenit, cu un procent de 0,5%, așa cum reiese dintr-o notă înregistrată la Registrul Comerțului, în data de 28 martie 2017.
Interesant este că, la acel moment, compania a fost preluată de grupul eston Civitta International OU, care a achiziționat 98 la sută din părțile sociale ale companiei, iar alte 0,5% din acestea au intrat în posesia unei persoane pe nume Carmen Veronica Mariș. Aceasta este soția lui Augustin Corneliu Vâcu, ex-manager public la Ministerul Justiției, condus, la acel moment, de o altă reprezentantă a PLUS, Raluca Prună.
Firma, preluată de un grup eston
Mai departe, în 26 iulie 2018, GEA Strategy & Consulting SA își schimbă denumirea, devenind SC Civitta Strategy & Consulting SA, iar potrivit unei încheieri din 9 iulie 2020, rezultă că Dragoș Pîslaru a fost înlocuit în structura acționariatului de o anume Silvia Neșu. Așadar, birocratic, în acest moment, europarlamentarul Dragoș Pîslaru nu mai apare ca acționar în această companie, concomitent cu statutul său de membru al Parlamentului European. Deloc de neglijat este și amănuntul potrivit căruia, tot în iulie 2020, eurodeputatul Dragoș Pîslaru, din partea grupului Renew Europe, a fost numit coraportor al Parlamentului European pe Facilitatea de Redresare și Reziliență, care se ridică la o anvelopă bugetară de 560 de miliarde de euro din Planul de Relansare de 750 de miliarde de euro intitulat #NextGenerationEU pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziție statelor membre pentru a face reforme și investiții.
Ultimele date înregistrate la Registrul Comerțului, în 26 ianuarie 2021, arătau că structura acționariatului companiei în prezent este compusă din Civitta International OU Estonia, Carmen Veronica Mariș, Silvia Elena Ursu, Ioana Ivanov și Denisa Scutariu.
Numai din 2020 și până în prezent, societatea respectivă a derulat cu statul român afaceri de peste 18,5 milioane de lei
Despre afacerile pe bani publici derulate de compania înființată de însuși Florin Cîțu și controlată de Dragoș Pîslaru, „Jurnalul” a scris mai multe anchete în ultimii ani. O serie de astfel de afaceri au fost prestate în timpul guvernelor PSD, inclusiv cu instituții de stat conduse de personaje politice mult hulite de susținătorii electorali ai fondatorilor firmei, cum ar fi Consiliul Județean Teleorman, pe vremea lui Liviu Dragnea, sau Primăria Municipiului Slatina, pe vremea lui Darius Vâlcov.
Însă lucrurile nu s-au oprit la acea perioadă, SC Civitta Strategy & Consulting SA continuând aceste practici sub guvernul PNL, în anul pandemiei 2020, dar și sub Guvernul PNL – USR-PLUS – UDMR, instalat după alegerile parlamentare din luna decembrie a anului trecut. O astfel de afacere a fost încheiată anul trecut, în plină stare de urgență, cu Ministerul Fondurilor Europene, în valoare de un milion de euro. Concret, ministerul în cauză, condus, la acel moment, de liberalul Ioan Marcel Boloș, a contractat servicii de consultanță în domeniul evaluării intervențiilor în domeniul incluziunii sociale, pentru implementarea Planului de Evaluare a Programului Operațional Capital Uman 2014-2020. SC Civitta Strategy & Consulting SA a adjudecat afacerea, pentru un cost de 4.104.000 de lei fără TVA. Proiectul este implementat, în prezent, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de colegul de partid al lui Dragoș Pîslaru, Cristian Ghinea, și coordonat de vicepremierul președinte al USR, Dan Barna.
Prestații pentru Ministerul Dezvoltării
A doua instituție guvernamentală care a apelat la serviciile acestei companii, dar în timpul actualului Executiv, este Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, aflat în subordinea ministrului Cseke Attila și în coordonarea vicepremierului UDMR Kelemen Hunor. Iar asta nu s-a întâmplat doar o dată, ci de două ori. Primul contract a fost încheiat în data de 25 martie 2021, când au fost contractate servicii de formare pentru beneficiarii și pentru potențialii beneficiari ai Programului Operațional Capacitate Administrativă, pentru 369.409 lei fără TVA.
Al doilea contract pe care Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației l-a atribuit acestei companii a fost parafat în 14 aprilie 2021. Este vorba despre servicii de consultanță privind verificări „on the spot” în cadrul programelor operaționale comune România-Republica Moldova 2014-2020, respectiv România-Ucraina 2014-2020. Pentru ambele loturi au fost încheiate acorduri-cadru de câte 593.568 de lei fiecare, cu o asociere din care fac parte SC Civitta Strategy $ Consulting SA, SC Group Expert Consulting 2000 SRL și SC Teampro Strategy Consulting SRL. La data de 28 aprilie, au fost încheiate contracte subsecvente, în valoare de 148.392 de lei fără TVA, pentru ambele loturi.
Servicii pentru CJ-uri și Curtea de Conturi
Însă perioada 2020 – 2021 nu a însemnat doar contracte cu Guvernul pentru această companie, ci și cu alte instituții locale sau centrale. Spre exemplu, în 20 februarie 2020, SC Civitta Strategy & Consulting SA a încheiat cu Consiliul Județean Buzău un contract în valoare de 606.690 de lei fără TVA, pentru prestarea de servicii de urbanism, în vederea elaborării Planului de Amenajare a Teritoriului Județean.
La data de 8 decembrie 2020, aceeași firmă a fost contractată de către Consiliul Județean Brăila, pentru servicii de actualizare a planului de amenajare a teritoriului județean, contractul fiind de 738.890 de lei fără TVA.
Iar, în data de 3 iunie 2021, Curtea de Conturi a României a contractat de la firma în cauză, în asociere cu societatea Ascendis Consultancy SRL, servicii de diagnoză și intervenție la nivelul culturii organizaționale a Curții de Conturi. Achiziția a avut loc în cadrul Proiectului „CCR – SAI pentru cetățean” SIPOCA 744, „astfel încât să poată susține schimbările identificate la nivel strategic, în vederea consolidării capacității instituționale a Curții de Conturi de a realiza activitățile de audit public extern, în acord cu standardele internaționale în domeniu”. Valoarea contractului se ridică la 6.578.423 de lei fără TVA.
În total, aceste contracte ating valoarea de 18.581.074,12 lei cu TVA inclusă.
Fosta firmă a lui Pâslaru & Cîțu, în asociere cu fosta firmă a lui Barna. Pe vremea PSD
Așa cum arătam mai sus, SC Civitta Strategy & Consulting SA a derulat astfel de afaceri cu statul și în timpul guvernelor PSD. Însă, un astfel de contract, încheiat în data de 5 iulie 2018, atrage în mod deosebit atenția.
Ministerul Fondurilor Europene a contractat, atunci, servicii de consultanță pentru realizarea evaluărilor în domeniul transporturilor, prevăzute în Planul de Evaluare a Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Acest contract a avut un cost de 2.382.165,78 de lei cu TVA inclusă și a fost câștigat de o asociere de companii, al cărei lider a fost SC Civitta Strategy & Consulting SA, iar din asociere au mai făcut parte SC Archidata SRL, SC NTSN Conect SRL și… SC Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL. Ultima firmă este chiar societatea la care a fost acționar vicepremierul Dan Barna, deținută, în prezent, de asociatul său, Dragoș Jaliu, și care a fost implicată în afacerile cu fonduri europene investigate de DLAF și de DNA.
Și partenerul de contract al Civitta a derulat afaceri cu statul
Revenind la contractul încheiat, anul acesta, de Ministerul Justiției, SC Civitta Strategy & Consulting SA este una dintre cele două companii care vor presta serviciile. Cealaltă firmă, SC Smart Integration SRL, este deținută, în calitate de asociat unic, de un anume Florentin Claudiu Avădanei, iar firma a derulat, de asemenea, numeroase contracte pe bani publici.
Unul dintre foștii angajați ai acestei companii se numește Adrian Viorel Diaconu, consilier în cadrul Direcției Tehnologia Informației din cadrul Ministerului Justiției. Acesta a depus, în 16 ianuarie 2017, o declarație de avere din care rezultă că a încasat, în anul precedent, suma de 2.000 de lei de la SC Smart Integration SRL, ca expert IT&C.
Prin serviciile contractate la cele două firme, conform caietului de sarcini, Ministerul Justiției își propune să contribuie la „eficientizarea justiției și consolidarea instituțională a sistemului judiciar, respectiv la îmbunătățirea calității actului de justiție, prin elaborarea și implementarea unui instrument standard de management la nivelul sistemului judiciar, aplicând activități de expertiză tehnică judiciară, răspunzând intereselor instituționale identificate în Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020”. Iar, ca obiectiv general, se urmărește eficientizarea justiției, prin implementarea unui Ghid explicativ al Nomenclatorului specializărilor expertizei tehnice judiciare.