Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministerul Mediului pregătește haosul perfect, din pădure până în sobă

Ministerul Mediului pregătește haosul perfect, din pădure până în sobă

de Adrian Stoica    |   

Deficitul de masă lemnoasă pe piață în toamna anului 2022 a fost generat de reducerea cu circa un milion de metri cubi a recoltărilor comparativ cu perioada similară a anului 2021. Criza apărută s-a transformat însă rapid în haos din cauza ordonanței prin care a fost impusă plafonarea prețurilor pentru lemnul de foc. Acum, Ministerul Mediului se pregătește să ducă la un alt nivel dezastrul de pe piața lemnului, acuză Asociația Prolemn. Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, se dorește revizuire retroactivă, pe 10 ani, a evaluării de mediu a amenajamentelor silvice, inclusiv prin preluarea în textul ei a prevederilor cuprinse în trei ordine de ministru suspendate prin decizia Înaltei Curții de Casație și Justiței (ÎCCJ).

Din cauza volumului mai mic de masă lemnoasă disponibilă în piață, indicii producției industriale pentru industria lemnului au înregistrat o scădere a activității la 77,9 % în luna noiembrie 2022 față de luna noiembrie 2021. Prețul speculativ al lemnului din toamna anului 2022 continuă să persiste și în 2023. Astfel, conform rezultatelor licitațiilor principale organizate de Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, s-au stabilit prețuri ale lemnului pe picior (în pădure, nerecoltat și nesortat) mai mari decât prețurile lemnului industrial valoros, sortat la drum auto forestier, din Europa. De asemenea, scăderea volumului de masă lemnoasă  recoltată continuă și în 2023. Acesta a atins în ianuarie minimul ultimilor ani, respectiv 945.000 mc față de 1.244.000 mc în luna ianuarie din 2022, potrivit Asociației Industriei Lemnului Prolemn.

Măsura care aruncă în aer piața

În loc să rezolve problema blocajelor, Ministerul Mediului propune acum o nouă măsură care va avea ca efect amplificarea problemelor. El vrea o revizuire retroactivă, pe 10 ani, a evaluării de mediu a amenajamentelor silvice, ceea ce înseamnă că „sute, chiar mii de amenajamente silvice vor  fi revizuite”, semnalează președintele Prolemn, Cătălin Tobescu. Procedura va conduce la suspendarea aplicării amenajamentelor pentru 50-70% din fondul forestier național, arată asociația, ea solicitând ministerului să nu promoveze acest act normativ în actuala formă și să adopte modelele europene aplicate în alte țări.

Avertismentul Nostra Silva

Într-un comunicat de presă, Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni Nostra Silva a anunțat că „la 12 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins printr-o decizie definitivă recursul declarat de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor împotriva unei încheieri a Curții de Apel Alba Iulia prin care au fost suspendate Ordinele 1945, 1946 și 1947 din 26 octombrie 2021 semnate de ministrul Barna Tánczos. Cele trei ordine de ministru reglementau procedura de revizuire a evaluării de mediu a amenajamentelor silvice”. Cu toate acestea, la nici o săptămână, pe 18 ianuarie, Ministerul Mediului a organizat o dezbatere publică pe un proiect de Hotărâre de Guvern de revizuire a evaluării de mediu a amenajamentelor, anunțând preluarea conținutului ordinelor suspendate în proiectul de hotărâre de guvern ca fiind o soluție negociată cu Comisia Europeană pentru închiderea procedurii de infringement pe domeniul pădurilor. Federația Proprietarilor de Păduri atrage atenția în textul comunicatului că promovarea unei reglementări cu același conținut cu ordinele suspendate de Curtea de Apel Alba Iulia și Înalta Curte de Casație și Justiție încalcă prevederile art. 14 alin. (5) din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ: „în ipoteza în care se emite un nou act administrativ cu același conținut ca și cel suspendat de către instanță, acesta este suspendat de drept”.

Analiza Fordaq, un semnal de alarmă

Într-o analiză extinsă, portalul Fordaq - Comunitatea Forestierilor arată că promovarea în forma propusă de proiectul de Hotărâre de Guvern a revizuirii retroactive a evaluării de mediu a amenajamentelor silvice ar conduce la suspendarea aplicării amenajamentelor silvice pentru 50-70% din fondul forestier național, cu amplificarea deficitului de resursă de lemn, atât pentru aprovizionarea populației cu lemn de foc, cât și a industriei lemnului cu resursă. Pe fond, se arată în analiza Fordaq, după trei ani de tergiversare a adoptării unei soluții aplicabile, HG-ul propune o procedură de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice care durează 1-2 ani, extrem de birocratică și redundantă practic cu elaborarea amenajamentelor silvice conform normelor tehnice reglementate de către stat, cu ignorarea modelelor europene care unifică și integrează procedura de elaborare a amenajamentelor silvice cu cea de evaluare de mediu.

Regia Națională a Pădurilor a pus pe piață anul trecut 3,1 milioane mc lemn fasonat, deși se angajase ca această cantitate să fie de  4,75 de milioane mc. 

Ministerul să prezinte o evaluare de impact

„În final, populația României plătește costul crizei în care se afundă sectorul forestier, prin prețurile exorbitante ale lemnului de foc și peleților, dar și ale mobilei, cherestelei pentru construcții, ambalajelor, produselor din industria celulozei și hârtiei. În loc să avem o dezvoltare bazată pe resursa regenerabilă de lemn, aceste evoluții fac din România o piață de desfacere pentru produse din import. Drept dovadă, în 2022 importurile de mobilă au depășit un miliard de euro”, potrivit președintelui Prolemn, Cătălin Tobescu.

În acest context, asociația solicită Ministerului Mediului să nu promoveze actuala formă a proiectului de Hotărâre de Guvern privind evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice. În schimb, i se solicită ministerul să ia în considerare modelele și soluțiile europene, identificate și propuse inclusiv prin mecanismele de asistență tehnică din partea Comisiei Europene. De asemenea, Prolemn cere, în conformitate cu normele de tehnică legislativă, ca ministerul să prezinte o evaluare de impact a proiectului legislativ propus în actuala formă: număr de amenajamente silvice care vor intra în revizuire, durata procedurii de evaluare de mediu, impact asupra resursei de lemn care va fi disponibilă în piață.

Deși  în România se simte lipsa lemnului de foc, țara noastră a început să ajute cu lemn de foc și Republica Moldova. Primul transport a ajuns chiar ieri în această țară, potrivit presei de la Chișinău. În total, Republica Moldova ar urma să cumpere 130 de mii de metri cubi de lemne de foc, la un preţ preferenţial.

 

Subiecte în articol: lemn de foc plafonare pret
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri