Jurnalul.ro Sport Tu ești Mircea? Da, Burlene! Pohta ce-au pohtit suporterii: Lucescu la națională

Tu ești Mircea? Da, Burlene! Pohta ce-au pohtit suporterii: Lucescu la națională

de Adi Munteanu    |   

„Visul oricărui antrenor este să-și încheie cariera la echipa națională”, declara Mircea Lucescu în urmă cu 20 de ani. „Il Luce” tocmai ce a împlinit, pe 29 iulie, 79 de ani. A semnat un contract cu FRF pe doi ani, eventual cu posibilitatea prelungirii. Lucescu va avea 81 de ani când va încheia angajamentul și preluarea naționalei este, după cum spunea chiar el, ultima aventură pe banca unei echipe. „Să mă ajute și sănătatea, că, la vârsta mea, oricând se pot schimba lucrurile”. 

Mircea Lucescu și-a împlinit visul. A revenit după 38 de ani pe banca naționalei, ca o ultimă aventură tehnică a carierei. Chiar dacă nu a fost dorit de aproape nimeni din conducerea federației, „Il Luce” a insistat și a acceptat și condițiile puse în contract, printre care și salariul, despre care spune că „este cel mai mic din carieră”. 

Adevărul este că Mircea Lucescu a fost pus pe lista posibililor selecționeri „la mișto”, la număr, la presiunea suporterilor, însă fără nicio intenție serioasă de a-l și numi. Doar că venerabilul antrenor a luat în serios această nominalizare și s-a declarat de acord, treabă care a încurcat calculele șefilor FRF, în frunte cu Mihai Stoichiță, care-l avea favorit pe Adrian Mutu. Se spune că „Briliantul” a și refuzat două contracte de a prelua două echipe din Qatar, sigur fiind de instalarea lui ca selecționer.

Cum de l-au acceptat

Declarațiile măgulitoare la adresa lui Mircea Lucescu ascund altceva. Lui Răzvan Burleanu i-a fost teamă de o nouă îndepărtare a publicului de echipa națională. Astfel, șeful FRF le-a făcut pe plac suporterilor, care suporteri l-au tot cerut de-a lungul anilor pe „Il Luce” la națională. De asemenea, Burleanu s-a spălat pe mâini de orice responsabilitate. „L-ați vrut pe Lucescu, vi l-am dat pe Lucescu. «Pohta ce-ați pohtit»”. Pe de altă parte Lucescu trebuie să se descurce cu generația asta în care nu-i mai are pe Klein, Andone, Hagi, Rednic, Mateuț, Răducioiu, Cămătaru, Balaci, Bölöni, Belodedici sau Gabor. Acum trebuie să caute și să crească o altă generație, pentru că jucători gen Bancu, Olaru, Stanciu sau Pușcaș și-au cam arătat limitele. Iar asta cere timp. El a creat o echipă în mandatul 1981-1986, însă s-a bazat pe jucătorii crescuți de el la Corvinul, exista puternica echipă a Craiovei, ulterior Steaua care a câștigat Cupa Campionilor. Ulterior, la Dinamo a creat acea echipă teribilă din ’89-’90, tot cu jucători crescuți sau descoperiți de el. Generația lui Klein, Rednic și Gabor a crescut-o patru ani la Hunedoara. La Dinamo a avut nevoie de 4-5 ani să ducă echipa la perfecțiunea din 1990. Apoi, în Ucraina, la Shakhtar Donetsk a crescut în trei ani din anonimat o echipă puternică. Va avea timp la națională să ochească un nou Răducioiu, un alt Lupu, un alt Mateuț? Va reuși ca în acești doi ani să facă din actualul lot o echipă care să arate mai mult decât că pune suflet pe teren? Mai ales că este limpede că nu poate primi ajutor de la colaboratori gen Mihai Stoichiță. Vorba lui Mircea Rednic, acum antrenor la UTA: „Voi vi-l închipuiți pe nea Mircea cerându-i sfaturi lui Mihai Stoichiță vreodată? Doamne ferește!”. 

„Stoichiță, în șomaj tehnic”

Odată cu numirea lui Mircea Lucescu la selecționata României, rolul lui Mihai Stoichiță devine tot mai puțin important. Considerat omul care face și desface totul la Federația Română de Fotbal, care se băga cu sfaturi chiar și peste antrenori, va avea probleme dacă va mai continua așa. Să nu uităm reacția lui Mirel Rădoi când „Mintea creierului cenușiu”, cum este numit Mihai Stoichiță pe holurile FRF, s-a apucat să dea indicații tactice, din tribună, peste capul lui Rădoi. „Eu le ceream jucătorilor ceva, el le spunea cu totul altceva din tribună. Păi să vină să antreneze el în locul meu. Îi las locul pe bancă”, a răbufnit Mirel Rădoi, pe atunci selecționerul României. De altfel, Mirel Rădoi a și refuzat să prelungească colaborarea cu FRF, iar una din cauze a fost chiar „implicarea «cuiva anume» peste măsură la echipă, peste atribuțiile normale”. 

De ce l-ar fi preferat Stoichiță pe Adi Mutu? 

O sursă din FRF ne-a spus de ce directorul tehnic al echipelor naționale, Mihai Stoichiță, l-ar fi preferat pe Adrian Mutu: „Vă mai aduceți aminte de conflictul cu Rădoi? Mirel nu accepta indicații către echipă peste capul lui. Adrian Mutu era la U 21. Ei bine, nici acolo lui Mihai Stoichiță nu-i tăcea gura în tribună. Mutu auzea, dar nu zicea nimic. Nu s-a revoltat ca Mirel că intră peste meseria lui de selecționer. Mutu e docil, ascultător, nu contrazice pe nimeni, e atent cu superiorii să nu-i supere. Cum se va comporta acum Stoichiță cu Lucescu? O să intre în șomaj tehnic? Ce ar putea să-l întrebe nea Mircea pe Mihai Stoichiță în afară de «Cât e ceasul?»”.

„Tata nu poate trăi fără fotbal”

De ce a vrut Mircea Lucescu să antreneze naționala? Răspunsul l-a dat fiul lui, Răzvan Lucescu povestind momentul din 2020, în pandemie, când Mircea Lucescu a preluat pe Dinamo Kiev. „Era vara lui 2020, era pandemie și el era deja acasă de aproape un an după ce a plecat de la naționala Turciei. Era disperat de inactivitate. Pe mine mă înnebunise de cap. Eram și eu liber de contract, între PAOK, cu care luasem campionatul, și Al Hilal, în Arabia Saudită. Mă ținea cu orele de vorbă. Numai despre fotbal vorbeam. Mă înnebunea, efectiv. I-am și spus atunci: «Găsește-ți o echipă, să ai o ocupație, că pe mine m-ai făcut cu capul». M-am bucurat că s-a dus la Kiev. Vă spun, tata nu poate trăi fără fotbal. Ultima lui zi va fi tot pe un teren de fotbal. Se va ocupa de fotbal până în ultima lui clipă”, povestea Răzvan Lucescu în 2021. 

Voi fi preocupat de evoluția tinerilor. Din lotul pentru aceste două meciuri, cu Kosovo și Lituania, nu vor lipsi jucătorii tineri, cei mai buni de la echipa de tineret. Dar cu posibilitatea de a juca și la tineret. Voi avea grijă de viitorul fotbalului românesc, de asta am venit. Dar vin cu încredere și convingere că se poate da continuitate performanței de la EURO.

Mircea Lucescu


 

 

Subiecte în articol: mircea lucescu naţională contract FRF
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri