Jurnalul.ro Sport Fotbal international Mircea Lucescu şi-a reziliat contractul cu Naţionala de Fotbal a Turciei

Mircea Lucescu şi-a reziliat contractul cu Naţionala de Fotbal a Turciei

Românul Mircea Lucescu nu mai este selecţionerul naţionalei de fotbal a Turciei, a anunţat luni presa din această ţară, care a menţionat că tehnicianul de 73 de ani şi-a reziliat pe cale amiabilă contractul cu federaţia de la Istanbul.
Mircea Lucescu a preluat în august 2017 naţionala Turciei cu care a semnat un contract pe doi ani cu opţiune de prelungire pentru încă unul, dar a avut rezultate modeste. Echipa a ratat calificarea la Cupa Mondială 2018 şi a încheiat pe ultimul loc grupa sa din Seria B a Ligii Naţiunilor.
Mircea Lucescu a declarat: "Cred că ne-am îndeplinit misiunea de a reconstrui şi întineri naţionala Turciei. Prin prisma acestui lucru, eu şi TFF (Federaţia turcă - n. r.) am căzut de acord că trebuie lăsat loc unui nou antrenor înainte de startul preliminariilor EURO 2020".
Mircea Lucescu le-a mulţumit preşedintelui TFF, Yildirim Demiroren, şi celorlalţi membri ai conducerii federaţiei pentru că au avut încredere în el şi l-au susţinut. El a adăugat că Turcia va avea întotdeauna "un loc aparte" în inima sa.
Mircea Lucescu a antrenat cu succes două din marile echipe ale Istanbulului. El a câştigat Supercupa Europei cu Galatasaray în 2000, învingând-o pe Real Madrid. ''Leii'' au jucat sferturi de finală în Liga Campionilor, cu Lucescu pe bancă, fiind eliminaţi în sezonul 2000-01 de Real Madrid. În următorul sezon, Galatasaray a câştigat campionatul şi a fost eliminată în turul al doilea al Champions League, Lucescu fiind demis la finalul sezonului şi înlocuit cu Fatih Terim.
După despărţirea de Galatasaray, Lucescu a semnat pentru rivala Beşiktaş în iunie 2002. Sezonul a început bine, dar a doua parte a fost dezastruoasă, iar Lucescu a decis să părăsească Turcia. În 2004 a preluat echipa Şahtior Doneţk, cu care a dominat timp de 12 ani fotbalul din Ucraina şi pe care a dus-o printre cluburile importante din Europa.
În sezonul 2016-2017, Lucescu a pregătit-o fără succes pe Zenit Sankt Petersburg.
Pentru Lucescu, Turcia a fost a doua echipă naţională din cariera sa, după ce a antrenat reprezentativa României între 1981 şi 1986.
Ziariştii turci l-au criticat frecvent pe Lucescu pentru felul cum a făcut selecţia la naţională. De mai multe ori, Lucescu s-a arătat nemulţumit de numărul mic de fotbalişti de valoare pe care-i putea chema la lot.
Potrivit presei din Turcia, Lucescu va fi înlocuit de Şenol Guneş, antrenorul lui Beşiktaş. Guneş a mai fost selecţioner al Turciei, care sub comanda sa a terminat Cupa Mondială 2002 pe locul 3.
Turcia face parte din Grupa H a preliminariilor EURO 2020, alături de Franţa, Islanda, Albania, Moldova şi Andorra. Primul meci ai Turciei în această campanie de calificare va avea loc pe 22 martie, în Albania. 

AGERPRES

Subiecte în articol: mircea lucescu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri