Jurnalul.ro Special Anchete Moldovenii deștepți din IT: o firmă abonată la Transgaz, alta la DNA

Moldovenii deștepți din IT: o firmă abonată la Transgaz, alta la DNA

de Ion Alexandru    |   

O companie care face parte din grupul de firme Elsaco, patronat de magnatul botoșănean Valeriu Iftimie, se ocupă, anul acesta, de mentenanța sistemelor informatice ale Societăţii Naționale de Transport a Gazelor Naturale Transgaz SA Mediaș. Contractul atribuit de Transgaz vine la mai puțin de o lună de când o altă companie, membră a aceluiași grup economic Elsaco, a fost trimisă în judecată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, pentru o altă licitație care a vizat un contract de mentenanță atribuit de compania de termoficare a Municipiului Botoșani. Relația dintre firmele Elsaco, patronate de milionarul Valeriu Iftimie, principal finanțator al echipei de fotbal FC Botoșani, și administrația locală, controlată, în anii trecuți, de fostul edil Cătălin Flutur, este una extrem de apropiată, potrivit jurnaliștilor locali. Însă și cu Transgaz, unde activează, într-un post de conducere fratele șefei DNA, Sergiu Lascu, pare a fi una la fel de productivă, firma Elsaco derulând, în ultimii patru ani, cu această societate de stat, contracte de aproape cinci milioane de lei.

 

Transgaz SA a atribuit, la începutul acestei luni, fără licitație, un contract prin care a achiziționat servicii de mentenanță și reparare a computerelor aflate în dotarea instituției. Este vorba despre service pentru calculatoare de birou sau pentru computere portabile, pentru care compania de stat a ales să organizeze, în data de 5 februarie, o procedură de selecție simplificată. La care s-a prezentat un singur ofertant. Este vorba despre firma de IT din Botoșani, SC Elsaco Solutions SRL, care a ofertat cu 128,06 lei mai puțin decât prețul maxim pe care SC Transgaz SA Mediaș anunțase că este dispusă să-l plătească pentru aceste servicii.

În aceeași zi, între cele două entități a fost încheiat contractul nr. 68/2018, SC Elsaco Solutions SRL Botoșani urmâd să încaseze de la Transgaz SA Mediaș, în următoarele 12 luni, suma de 187.743,1 lei cu TVA inclus (41.720,7 euro).

Ce va presta compania câștigătoare a contractului la care a participat în calitate de unic ofertant, aflăm din cuprinsul caietului de sarcini care a însoțit procedura de atribuire. Astfel, potrivit acestui document, obiectivul achiziției de servicii este acela al menținerii în stare optimă de funcționare din punct de vedere hardware a echipamentelor IT din parcul Transgaz (atât computer de birou, cât și laptopuri). Mai exact, firma botoșăneană trebuie să constate defecțiunile fizice ale acestor echipamente, să remedieze cauzele producerii acestora și să înlocuiască componentele hardware identificate a fi necesare pentru repunerea în funcțiune a echipamentelor defecte și recuperarea datelor de pe diverse medii de stocare (HDD, SSD, stick-uri de memorie sau carduri de memorie).

 

Grupul Elsaco, patronat de milionarul Valeriu Iftimie

SC Elsaco Solutions SRL Botoșani, depanatorul calculatoarelor Transgaz, este o companie controlată de unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din județ, pe nume Valeriu Iftimie. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în anul 2001, societatea purta denumirea de SC Elsaco Software SRL și îl avea ca asociat majoritar pe Valeriu Iftimie, cu 40 la sută din capitalul social. Restul acțiunilor erau deținute, în părți egale, de către Ovidiu Jitaru, Petru Parfenov, Doru Popa și Ioan Șaramet.

În anul 2005, SC Elsaco Software SRL a devenit membră a unui grup economic controlat de același Valeriu Iftimie, denumit SC Grupul de Interes Economic Elsaco Grup GIE Botoșani SRL. În această asociere au participat, în calitate de asociați, companiile Elsaco Electronic SRL Botoșani, Elsaco International SRL Gura Humorului, Elsaco Industry SRL Botoșani, Valeriu Iftimie, Ovidiu Jitaru, Petru Parfenov, Doru Popa și Gheorghe Ciubotaru, toți cu domiciliul în Municipiul Botoșani.

Concentrarea de firme sub denumirea GIE a fost, însă, suspendată în data de 10 octombrie 2007, iar în data de 4 decembrie 2012, compania respectivă a fost dizolvată voluntar, la cererea asociaților.

În 2015, Elsaco Software devine Elsaco Solutions SRL, cu asociați Valeriu Iftimie (40% din capitalul social), Ovidiu Jitaru, Petru Parfenov și Doru Popa, cu câte 20 la sută din beneficii și pierderi.

 

Una dintre firme, judecată pentru complicitate la abuz în serviciu

Așa cum am arătat mai sus, Elsaco Solutions SRL (firma care lucrează pentru Transgaz) și Elsaco Electronic SRL au împărțit capitalul social al grupului economic patronat de Valeriu Iftimie. Ei bine, în 12 decembrie 2017, DNA a anunțat că a pus în mișcare acțiunea penală într-un dosar de corupție, inclusiv împotriva companiei Elsaco Electronic SRL Botoșani. În dosar sunt vizați Florin Sandu, director al SC Modern Calor SA Botoșani, compania de termoficare a municipiului, Ion Diaconu, director tehnic al aceleiaşi șocietăți, Denisa Paula Agapie, director economic, și Cristian Puflea, șef de atelier furnizare dispecerat. Cei în cauză sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul și complicitate la abuz în serviciu.

Alături de conducerea Modern Calor SA Botoșani, procurorii au pus în mișcare acțiunea penală, pentru complicitate la abuz în serviciu, și împotriva companiei Elsaco Electronic SRL, dar și a doi reprezentanți ai acesteia, Aurelian Anghelache și Ovidiu Butnaru.

Procurorii susțin că, în 19 iunie 2013, între SC Modern Calor SA și o asociere de firme condusă de Elsaco Electronic SRL, a fost încheiat, cu încălcarea prevederilor legale în materia achizițiilor publice, un contract de mentenanță a unor module de cogenerare. Anchetatorii spun că prețul acestui contract a fost unul supraevaluat, de afacere ocupându-se directorul Florin Sandu. “Întrucât asocierea reprezentată de Elsaco Electronic SRL nu avea posibilitatea tehnică de a presta acest gen de servicii, aceasta a subcontractat serviciile de mentenanță respective la un preț mai mic față de cel care urma să fie plătit de beneficiarul SC Modern Calor SA. Societatea care, în realitate, a efectuat serviciile este aceeași care furnizase modulele de cogenerare și care era autorizată de către producător să presteze, pe teritoriul României, acest gen de servicii”, se arată în actul de acuzare al DNA.

 

Procurorii au pus sechestru pe toate acțiunile companiei

DNA arată, în cuprinsul actelor prin care a pus sub acuzare firma Elsaco și conducerea societății botoșănene de termoficare, că, în perioada 21 iunie – 15 octombrie 2013, SC Elsaco Electronic SRL a emis trei facturi fiscale, aferente serviciilor de mentenanță prestate în perioada 16 noiembrie 2012 – 30 iunie 2013, în valoare de 1.156.525 de lei fără TVA. Facturile au fost acceptate la plată de către Florin Sandu, Ion Diaconu și Paula Denisa Agapie, deși serviciile respective nu fuseseră prestate în realitate. Există o discrepanță evidentă între perioada prestării serviciilor facturate și data intrării în vigoare a contractului. La aprobarea plății celor trei facturi au contribuit și contabilul-șef al Modern Calor SA, Claudiu Mihai Ursache, care a acordat viza de control financiar, precum și șeful de atelier, Cristian Puflea, care a confirmat realitatea serviciilor prestate.

Anchetatorii arată că rezultatul acestor demersuri a fost acela al prejudicierii patrimoniului SC Modern Calor SA Botoșani cu suma de 2.346.449 de lei, sumă care reprezintă un folos necuvenit pentru asocierea de firme condusă de Elsaco Electronic. La 11 ianuarie 2018, cu mai puțin de o lună ca cealaltă firmă membră a gupului Elsaco, Elsaco Solutions SRL, să încheie contractul cu Transgaz, SC Elsaco Electronic şi ceilalți inculpați au fost trimiși în judecată, la Tribunalul Botoșani. DNA a pus sechestru asigurător pe toate cele 6.955 de părţi sociale care compun capitalul social al SC Elsaco Electronic SRL, dar și pe alte 75 de părți sociale pe care aceasta le deține la o altă societate.

 

5 milioane de lei, contracte cu Transgaz

În timp ce DNA a cercetat și a trimis în judecată o companie a grupului Elsaco, o altă membră a grupului economic derulează, pe bandă rulantă, contracte cu Transgaz SA, companie de stat unde activează, într-un post de conducere, fratele procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, Sergiu Lascu. În ultimii patru ani, Transgaz a atribuit, prin licitație deschisă sau prin procedură simplificată, firmei Elsaco Solutions SRl, contracte în valoare de 5 milioane de lei cu TVA inclus. La multe dintre aceste contracte, Elsaco a fost singurul ofertant. Iată lista contractelor:

  • 17 decembrie 2014 – 1.550.000 lei cu TVA, pentru modernizarea rețelei la sediile teritoriale. Contract pe trei luni;
  • 8 aprilie 2015 – 717.937,2 lei cu TVA, pentru achiziția de piese de schimb și consumabile pentru computer, fotocopiatoare și cartușe de toner;
  • 18 ianuarie 2016 – 1479.797,9 lei cu TVA pentru achiziția de terminale telefonice;
  • 10 februarie 2016 – 588.294,6 lei cu TVA pentru achiziția a 839 de telefoane mobile;
  • 23 iunie 2016 – 173.690,4 lei cu TVA pentru service de reparare a calculatoarelor personale;
  • 7 noiembrie 2016 – 366.400,8 lei cu TVA, pentru achiziția de terminale informatice;
  • 6 noiembrie 2017 – 714.876,9 lei cu TVA, pentru achiziția de telefoane mobile;
  • 22 decembrie 2017 – 9.690,2 lei cu TVA pentru achiziția unui UPS;
  • 17 ianuarie 2018 – 62.165,8 lei cu TVA, pentru achiziția de licențe informatice.

 

Legături cu familia politică Flutur

Valeriu Iftimie, patronul grupului de firme Elsco, este finanțator al echipei de fotbal FC Botoșani și averea acestuia era estimată, în anul 2016, la 23 de milioane de euro. În decembrie 2017, când firma Elsaco Electronic SRL era pusă sub urmărire penală de către DNA, Valeriu Iftimie a fost numit în funcția de președinte al Camerei de Comerț și Industrie Botoșani. Elsaco Electronic SRL este, de altfel, și firma prin intermediul căreia grupul finanțează echipa de fotbal locală. Numele acesteia apare și în dosarul “Microsoft”, ca furnizor de licențe informatice.

Presa locală îl cataloghează pe Valeriu Iftimie drept un apropiat al verilor Gheorghe și Cătălin Flutur, acesta din urmă fiind fost primar al Municipiului Botoșani. Iftimie ar fi preluat clubul de fotbal în 2005, la un an după ce Flutur a devenit primar.

În anul 2011, Primăria Botoșani a încredințat grupului Elsaco două contracte pentru modernizarea rețelei de termoficare a orașului, în valoare de 120 de milioane de lei, cu finanțare europeană. Unul dintre aceste contracte, în valoare de 56 de milioane de lei, a primit în anul 2014 o corecție financiară de 14 milioane de lei, după ce Direcția Generală AM POS Mediu a descoperit că licitația a fost cu probleme, în sensul că, în caietul de sarcini, ar fi fost trecute criterii menite să permită doar companiei Elsaco Electronic să participe la proiect.

 

În decembrie 2017, DNA punea sub acuzare SC Elsaco Electronic SRL, în dosarul privind termoficarea din Botoșani. În ianuarie și februarie 2018, Transgaz acorda două contracte companiei Elsaco Solutions SRL.

 

4.850.564,5 lei cu TVA este valoarea contractelor atribuite de SNTGN Transgaz SA Mediaș companiei Elsaco Solutions SRL, din decembrie 2014, până în prezent. La majoritatea afacerilor, firma botoșăneană a fost singurul ofertant.

Subiecte în articol: Valeriu Iftimie Transgaz
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri