Jurnalul.ro Ştiri Social Mortalitatea prin TBC s-a înjumătăţit în România

Mortalitatea prin TBC s-a înjumătăţit în România

de Monica Cosac    |   

Mortalitatea cauzată de tuberculoză a scăzut cu aproape 51% în România, în ultimii 13 ani, de la 10,8 la suta de mii de locuitori în anul 2002, la 5,3 în 2015, potrivit medicului Victor Spînu, coordonatorul Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei. În ciuda progreselor înregistrate, statisticile rămân îngrijorătoare. România este, în continuare, ţara membră a Uniunii Europene cu cele mai multe cazuri noi de tuberculoză înregistrate, incidenţa globală fiind de 6,5 ori mai mare faţă de UE.

 

Tuberculoza este o boală “perfect tratabilă” în majoritatea cazurilor, spune dr. Victor Spînu, coordonatorul Programului de prevenire şi control al TBC, iar progresele înregistrate se datorează creşterii eficienţei tratamentului administrat în anumite condiţii de supraveghere şi de monitorizare.

“Mortalitatea prin tuberculoză s-a înjumătăţit în termeni relativi, pentru că tratamentul care se administrează în cazurile cu sensibilitate este unul foarte eficient”, a precizat Spînu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit medicului, în ultimii ani, România a înregistrat şi alte progrese importante în controlul acestei boli. Rata de depistare a bolii este de peste 70% încă din anul 2009, iar în 2014 a crescut la 94% pentru cazurile noi şi la 85% pentru cazurile cu tuberculoză MDR (multidrog-rezistentă). Totodată, incidenţa globală a scăzut, în ultimii 14 ani, cu 54,6% (de la 142,2 la suta de mii de locuitori în 2002 la 64,8 în 2016), prevalenţa tuberculozei a scăzut cu 51,7% (de la 200,2 la suta de mii de locuitori în 2004 la 116,7 în 2015).

Infecţia tuberculoasă se transmite prin aer, prin particule de dimensiuni foarte mici, însă numai unul dintre zece oameni infectaţi face boala. Tuberculoza se manifestă clinic după o durată semnificativă de la debut şi sipmtomele sunt similare cu cele întâlnite la multe alte boli pulmonare.

Există, însă, câteva manifestări – precum: astenie, absenţa poftei de mâncare, episoade subfebrile, febră fără o cauză evidentă, tuse cronică persistentă mai mult de trei săptămâni - care trebuie să atragă atenţia şi asupra posibilităţii unei tuberculoze.

Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”din Capitală a prezentat, ieri, situația TBC în țara noastră, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei, care este marcată în fiecare an la 24 martie. În anul 1882, Robert Koch anunța descoperirea bacilului care provoacă tuberculoza (Mycobacterium tuberculosis).

 

România este ţara membră a Uniunii Europene cu cele mai multe cazuri noi de tuberculoză înregistrate, incidenţa globală fiind de 6,5 ori mai mare decât în UE şi de 1,9 ori mai mare decât în Regiunea OMS Europa, potrivit medicilor. Anul trecut, în ţara noastră s-au înregistrat 12.836 de cazuri noi şi recidive de tuberculoză.

 

 

Anual, în lume mor 1,4 milioane de oameni din cauza tuberculozei, iar o persoană contagioasă poate transmite infecția altor 10 - 15 persoane într-un an.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri