Jurnalul.ro Ştiri Externe Elita de la Kremlin, zguduită de decizia lui Putin. De ce a fost înlăturat șeful armatei ruse 

Elita de la Kremlin, zguduită de decizia lui Putin. De ce a fost înlăturat șeful armatei ruse 

de Şerban Mihăilă    |   

Conducerea de la Moscova a fost luată total prin surprindere, după ce președintele Vladimir Putin a numit un economist în funcția de ministru al Apărării, înlocuindu-l astfel pe vechiul său apropiat, Serghei Șoigu. Decizia sugerează că liderul de la Kremlin pregătește Rusia pentru un război economic de durată, încercând să utilizeze mult mai bine bugetul apărării și să vină cu idei inovatoare pentru a câștiga în Ucraina. Un asemenea plan trădează și schimbarea priorităților lui Putin, care ar avea în vedere un conflict militar prelungit, ce s-ar putea extinde dincolo de granițele ucrainene.

După mai bine de doi ani de război, în care Rusia a suferit pierderi imense, Putin l-a propus pe Andrei Belousov, un fost viceprim-ministru în vârstă de 65 de ani, specializat în economie, pentru a-l înlocui pe vechiul său confident Serghei Șoigu în funcția de ministru al Apărării.

Putin dorește ca Șoigu, în vârstă de 68 de ani, aflat la conducerea armatei încă din 2012, să devină secretar al puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei, înlocuindu-l pe actualul președinte Nikolai Patrușev, și să aibă, de asemenea, responsabilități în domeniul complexului militar-industrial, a precizat Kremlinul, oferind o explicației la decizia de duminică a președintelui rus, care a luat prin surprindere pe toată lumea.

La rândul lui, Patrușev va primi o nouă funcție, încă neanunțată.

Schimbările, care cu siguranță vor fi aprobate de Parlamentul de la Moscova, sunt cele mai semnificative pe care Putin le-a operat la nivelul comandamentului armatei de la începutul invaziei din Ucraina, în februarie 2022, numită de liderul de la Kremlin „operațiune militară specială”. 

De la începutul conflictului, Șoigu a fost supus unui cor intens de critici pentru modul de gestionare a războiului, care a înregistrat până acum doar câștiguri graduale, cu prețul a zeci de mii de victime în rândul soldaților ruși.

Explicațiile președinției

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că schimbarea are sens, deoarece Rusia se apropie de o situație asemănătoare cu cea a Uniunii Sovietice, de la mijlocul anilor ’80, atunci când armata și autoritățile de aplicare a legii consumau 7,4% din produsul intern brut.

Acest lucru, a spus Peskov, înseamnă că era vital ca președintele să se asigure că toate aceste cheltuieli se aliniază și sunt mai bine integrate în economia generală a țării. Potrivit lui Peskov, acesta este motivul pentru care Putin a dorit acum un economist civil în funcția de ministru al Apărării. „Cel care este mai deschis la inovații este cel care va fi victorios pe câmpul de luptă”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Cine este Belousov

Belousov, fost ministru al Economiei, cunoscut ca fiind foarte apropiat de Putin, împărtășește viziunea liderului rus de a reconstrui un stat puternic. El a lucrat, de asemenea, cu tehnocrați de top ai președintelui, care sunt deschiși la idei noi.

Pe de altă parte, Belousov este un adversar al piețelor libere, pronunțându-se în favoarea naționalizării economiei și a impunerii unor taxe mai mari asupra întreprinderilor.

Noul ministru al Apărării a jucat un rol important în supervizarea programului rusesc de drone.

Această remaniere, care a surprins elita politică și militară de la Moscova cu garda jos, indică faptul că Putin își dublează eforturile în războiul din Ucraina și dorește să valorifice cât mai mult din economia Rusiei pentru conflict, după ce Occidentul a încercat, fără succes până acum, să paralizeze țara, prin impunerea de sancțiuni.

Război economic

Economiștii ruși au asigurat până acum, în mare parte, stabilitatea și creșterea economică a țării, în ciuda celor mai dure sancțiuni impuse vreodată unei puteri mondiale, chiar dacă eșecurile armatei lui Putin au ieșit în evidență la scurt timp după invazie.

„Propunerea de numire a unuia dintre principalii economiști de curte și a principalului ministru de stat din blocul economic în fruntea Ministerului Apărării poate însemna că Putin plănuiește să câștige războiul cu uzinele din industria de apărare și cu piețele internaționale”, este de părere Alexander Baunov, fost diplomat rus, în prezent cercetător principal la „Carnegie Russia Eurasia Center”.

„În acest caz, strategia câștigătoare nu va consta în mobilizări și în lovituri majore, ci în presiunea lentă asupra Ucrainei, cu ajutorul puterii superioare a complexului militar-industrial rusesc și a economiei în ansamblu, care, aparent, ar trebui să fie făcută să funcționeze mai eficient pentru front, dar și pentru spatele frontului”, spune Baunov, citat de AP.

Menținerea loialității personale

Deși neașteptată, mișcarea lui Putin păstrează echilibrul la vârful sistemului complex de loialități personale care alcătuiesc actualul eșafodaj politic de la Moscova.

Schimbarea îi oferă lui Șoigu un post care, din punct de vedere tehnic, este considerat superior rolului său de ministru al Apărării, asigurând continuitatea și salvând aparențele pentru vechiul camarad al lui Putin. Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Rusiei și o persoană cu un rol mult mai direct în privința conducerii războiului, va rămâne însă în funcție.

Șoigu a fost criticat dur de bloggerii militari ruși pentru o serie de retrageri pe care armata rusă a fost nevoită să le facă în 2022. Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari „Wagner” și unul dintre cei mai aprigi contestatari ai lui Șoigu, a condus, anul trecut, o revoltă eșuată, prin care spera că îl va răsturna pe ministru. Ulterior, el a acceptat să anuleze marșul militar spre Moscova. Prigojin avea să moară, la scurt timp, într-un accident de avion.

Mark Galeotti, director al companiei de consultanță „Mayak Intelligence”, cu sediul la Londra, susține că în Rusia, în timp de război, misiunea ministrului Apărării este de a se asigura că armata are tot ceea ce îi este necesar, în timp ce sarcina lui Gherasimov este „cea mai importantă”, deoarece, acum, el îi raportează direct lui Putin, comandantul suprem.

„În acest context, prezența unui economist, cineva care a vorbit despre necesitatea de a subordona practic o mare parte din economie la nevoile sectorului de apărare, are un anumit sens. Acum a devenit, în esență, o funcție de administrator financiar, iar Belousov poate face acest lucru”, precizează Galeotti.

Foarte probabil, schimbarea va fi percepută și ca o încercare a lui Putin de a supune cheltuielile pentru apărare unui control mai riguros, pentru a se asigura că fondurile sunt utilizate în mod eficient, după ce un aliat al lui Șoigu, ministru adjunct al Apărării, Timur Ivanov, a fost acuzat de procurorii de stat că a luat comisioane în valoare de aproape 11 milioane de dolari.

Putin i-a lăsat pe Alexander Bortnikov și Serghei Narîșkin, șefii Serviciului Federal de Securitate (FSB) și Serviciului de Informații Externe (SVR), în funcțiile lor.

Veteranul Serghei Lavrov, ministrul de Externe al țării, va rămâne, de asemenea, în funcție, a precizat Kremlinul.

Spre un conflict direct cu NATO? 

Ilia Ponomarev, un important disident anti-Putin, a declarat pentru Express.co.uk că înlăturarea lui Șoigu și înlocuirea acestuia cu un economist arată în mod clar că Moscova se pregătește pentru un război de lungă durată, care, cel mai probabil, „va merge dincolo” de Ucraina.

„Cred că Putin și-a schimbat prioritățile. El nu mai crede în progrese militare. Iar un război de uzură are nevoie de un conducător puternic de întreprindere industrială ca manager de top. Deciziile militare vor fi luate de Putin însuși”, a mai spus Ponomarev

„Înseamnă că plănuiesc să lupte pentru mult timp, iar asta, cel mai probabil, se va extinde dincolo de Ucraina… Statele baltice, Polonia... cine știe. Simpla numire a lui Belousov înseamnă continuarea militarizării economiei, pe termen lung”, a adăugat Ponomarev, fost deputat în Duma de Stat. 

Guvernul de la Moscova cheltuiește miliarde de dolari americani pentru a-și finanța războiul din Ucraina. În septembrie 2022, costurile militare se ridicau la 40 de miliarde de dolari, au estimat cercetătorii de la think-tank-ul „Rand”. Cheltuielile militare directe s-ar putea ridica la aproape 132 de miliarde de dolari până în 2024.

Pe termen lung, chiar și în cazul unui război „blocat”, economia Rusiei și nivelul de trai al populației sale vor scădea, susțin aceiași analiști.

În fața Parlamentului

Deocamdată, în declaraţii făcute ieri în faţa unei comisii parlamentare, în prima sa apariţie după ce Putin l-a numit duminică în locul lui Şoigu, Belousov a subliniat nevoia de a fi oferite mai multe beneficii pentru militarii ruşi.

El a fost citat de presa oficială rusă spunând că există prea multă birocraţie în ceea ce priveşte plata beneficiilor pentru personalul militar. Au existat şi probleme legate de locuinţe şi de îngrijiri medicale pentru militari, a mai spus Belousov.

„Cred că este o mizerie atunci când participanţii la operaţiuni militare speciale, care se întorc în ţară, sunt duşi de la instituţii medicale civile la spitale care, adesea, sunt pur şi simplu supraaglomerate. Această problemă trebuie rezolvată”, a spus el.

Comentariile lui Belousov, care nu are pregătire militară, par menite să demonstreze membrilor forţelor armate că le înţelege îngrijorările şi va acţiona pentru a le îmbunătăţi condiţiile.

El s-a adresat Comisiei de Apărare și Securitate a Camerei superioare a Parlamentului, Consiliul Federaţiei, într-un discurs de confirmare pentru formarea unui nou guvern, după ce Putin şi-a început al cincilea mandat ca preşedinte, la începutul acestei luni.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: Moscova Putin război armata economic
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri