Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO: Rusia trebuie să înţeleagă că nu poate câştiga niciodată un război nuclear

NATO: Rusia trebuie să înţeleagă că nu poate câştiga niciodată un război nuclear

NATO avertizează Rusia că războiul din Ucraina s-ar putea extinde ajungând la o confruntare cu țările occidentale. Alianța este însă pregătită să acționeze, potrivit secretarului general al acesteia, Jens Stoltenberg, citat de Reuters.

''Rusia ar trebui să oprească această periculoasă retorică nucleară iresponsabilă. Dar haideţi să nu existe niciun dubiu legat de disponibilitatea noastră de a proteja şi apăra aliaţii împotriva oricărei ameninţări, în orice moment. Rusia trebuie să înţeleagă că nu poate câştiga niciodată un război nuclear'', a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în ajunul summitului NATO de la Bruxelles, la  care va fi prezent și președintele american Joe Biden.

El reafirmă că Alianța Nord-Atlantică nu vrea să intre în conflict cu Rusia dar va ajuta Ucraina. 

''NATO nu va trimite trupe în Ucraina. Este extrem de important să furnizăm sprijin Ucrainei şi accelerăm acest lucru. Dar în acelaşi timp este extrem de important să împiedicăm ca acest conflict să devină un război complet între NATO şi Rusia''.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că Rusia va apela la arme nucleare doar dacă îi este amenințată existența. 

"Avem o doctrină de securitate internă, este publică, puteţi citi acolo toate motivele pentru utilizarea armelor nucleare. Dacă este vorba despre o ameninţare existenţială pentru ţara noastră, atunci ele pot fi folosite în conformitate cu doctrina noastră", a spus acesta.

Subiecte în articol: nato Rusia arme nucleare razboi nuclear
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri