Jurnalul.ro Sport Necalificați pe nicăieri, FRF înființează campionatul Mondial la Bătut Câmpii

Necalificați pe nicăieri, FRF înființează campionatul Mondial la Bătut Câmpii

de Adi Munteanu    |   

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, continuă cu deciziile controversate, care mai de care mai hazlii sau halucinante. Acum decide „să nu se mai întâmple niciodată în fotbalul românesc” exact ce impunea chiar el în urmă cu doi ani. „Cu cât stă mai mult la șefia FRF cu atât va înțelege mai puțin acest fenomen”, spun mai mulți adversari ai lui, care-l acuză de incompetență și că singurul lui merit este prietenia cu unii politicieni.

I s-a împlinit un visul lui Răzvan Burleanu: Mirel Rădoi și Adrian Mutu, antrenori pe care i-a angajat ca selecționeri la naționalele României sunt acum posesori de licență „Pro” și sunt acum antrenori cu acte în regulă. Surprinzător este că această decizie se ia în plină desfășurare a competiției. „Acum nimeni nu-mi mai poate reproșa încălcarea regulamentelor. Domnii Mirel Rădoi și Adrian Mutu oricum au beneficiat de derogare acordată de FRF pentru că am văzut potențialul celor doi tineri antrenori. Dar, de acum, acest lucru trebuie să înceteze. Trebuie să avem antrenori profesioniști la Liga 1”, a declarat președintele FRF.

Țintele: Prepeliță, Poenaru și Croitoru

Deși nu rostește numele antrenorilor care ar trebui să fie scoși din schemă, aceștia sunt Marius Croitoru (FC Botoșani), Ilie Poenaru (Academica Clinceni) și Andrei Prepeliță (FC Argeș), neposesori de licență „Pro”. Însă aceștia, în acte, nu sunt antrenori principali, deși ei se ocupă de echipă. Bineînțeles că este anormal ca pe foaia tehnică să fie trecut un nume, iar faptic să fie altcineva care antrenează, dar nu este vina acestora, ci a însăși FRF, care a creat această anomalie. Cluburile care au angajat antrenori fără studii au găsit portița în chiar regulamentele Federației. Acum însă, Răzvan Burleanu vrea să taie „în carne vie”, dar nu poate face acest lucru decât printr-un abuz: să le interzică să dea sfaturi jucătorilor în timpul meciurilor și să oblige titularii din acte să fie singurii care să aibă voie să vorbească cu jucătorii. 

O altă vină a FRF pentru această situație este înghețarea cursurilor pentru licența „Pro” pentru următorii doi ani, șefii federali considerând că deja avem prea mulți deținători de licențe „Pro” care nu-și găsesc echipă pentru că nu au loc „de alții”. Însă ce uită aceiași șefi federali este că blocarea cursurilor a existat și acum trei ani, moment în care Mirel Rădoi și Adrian Mutu nu erau încă selecționeri. Mai mult, acum trei ani Mirel Rădoi nu avea nici diploma de bacalaureat și, astfel, nici nu s-ar fi putut înscrie la cursuri. Doar că, peste noapte, s-a dat liber la cursuri, special pentru cei doi, doar pentru un singur an. Concomitent aflăm, peste noapte, că Mirel Rădoi a absolvit și liceul. Cum? Unde? Asta nu s-a mai spus.

Până la urmă ce este mai important? Licența sau rezultatele?

Marius Croitoru și Ilie Poenaru au declarat în mai multe rânduri că este suspect modul prin care nu au fost admiși la cursuri. „Alții au absolvit ca rața prin apă cursurile, pe mine nu m-au admis fără nicio explicație, chiar dacă am demonstrat prin rezultatele ultimilor doi ani”, declara Marius Croitoru, care în acte este antrenor secund, principal fiind „închiriat” Mihai Ciobanu. În aceeași situație este și Ilie Poenaru, care-l are ca „șef” pe Marin Dună. Și lui Poenaru i s-a închis ușa-n nas la cursurile „Pro”, deși pe plan sportiv a demonstrat că poate aduce rezultate bune, inclusiv calificarea în play-off-ul Ligii 1.

În ceea ce-l privește pe Andrei Prepeliță, acesta nu avea în plan să devină încă antrenor, el vrând să mai joace, însă conjunctura de la FC Argeș l-a făcut să pună ghetele în cui și să treacă pe banca tehnică, unde-l are ca antrenor principal oficial pe Mihai Ianovschi. 

FRF vrea să interzică ce permite UEFA

Schimbarea pe care o dorește Răzvan Burleanu este tardivă. În ciuda părerilor pro și contra angajării antrenorilor fără licența „Pro”, situația de fapt există, iar însuși actualul regulament al FRF o permite. Doar că interzicerea indicațiilor către jucători din partea antrenorilor secunzi contravine regulamentelor UEFA. Forul european permite ca în competițiile de sub egida ei, deci și afiliata Liga 1, să dea indicații în timpul meciurilor și antrenorii secunzi. În cazul în care Comitetul Executiv al FRF va decide dorința lui Burleanu, cei trei antrenori pot da în judecată federația pentru discriminare.

Răzvan Burleanu nu trebuie să uite că această situație aberantă, în care se închiriază „la mișto” antrenori cu licență „Pro” pentru a fi de decor datează de mult timp și nu poate forța acum, peste noapte o stare de lucruri care funcționează bine-mersi de atâția ani. Și să nu uite nici că, deși Rădoi a fost angajat selecționer la naționala U21, adevăratul din acte a fost Adrian Boingiu, un angajat al federației despre care nu s-a auzit să fi antrenat vreo echipă. Iată că însuși FRF a driblat ani de zile propriile regulamente.

Ultima năzbâtie: regula U21

Nu era suficient scandalul cu antrenorii fără licență. Răzvan Burleanu persistă în decizii ciudate. Ultima năzdrăvănie este impunerea folosirii a doi jucători U21 dintre care unul 90 de minute, iar al doilea cel puțin o repriză. Și această măsură a venit în urma driblării de către cluburi a regulii începerii meciului cu doi tineri, unul dintre aceștia fiind scos după un minut, la adăpostul celor cinci schimbări permise. Văzând că echipele „s-au descurcat”, Răzvan Burleanu forțează folosirea celui de-al doilea pentru o repriză. „Este absurd. O să înceapă o goană după jucători eligibili luați la număr. Pentru că nu-ți ajung 2-3 jucători U21. Îți trebuie cel puțin cinci. Se mai accidentează, mai există cartonașele, suspendări, mai există și COVID-ul... Și de unde găsești atâția tineri de valoare? Mai mult, echipele trebuie să-și regândească abordarea meciurilor, pentru că pentru o repriză ar trebui să joace cu o «mână moartă» pe teren. Regula cu un jucător U21 este acceptabilă și a dat roade. Dar cu al doilea este deja prea mult. Argumentul că în felul acesta se încurajează promovarea tinerilor nu ține. Pe Dobrin sau pe Balaci nu i-a promovat nicio regulă la 16 ani. Erau buni! Cu ce-o să mai vină Burleanu anul viitor? Cu obligativitatea folosirii a unei fete ca să dezvoltăm și fotbalul feminin?”, ne-a declarat Gino Iorgulescu înaintea ședinței CEx al FRF.

 

În momentul în care Mirel Rădoi a fost angajat ca selecționer al naționalei U21, în acte, selecționer oficial era de fapt Adrian Boingiu, despre care nu se cunoștea absolut nimic și nici după aceea nu s-a mai auzit să fi antrenat vreodată.

 

Promoția 2021 a cursurilor pentru licența „Pro” creată special ca Mirel Rădoi și Adrian Mutu să intre în legalitate

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri