Jurnalul.ro Special Anchete „Nemuritorul de la Guvern”, omul care a îngropat ultimii 11 premieri

„Nemuritorul de la Guvern”, omul care a îngropat ultimii 11 premieri

de Ion Alexandru    |   

Cu o activitate în guvernele României de peste 18 ani, secretarul general al Guvernului, numit de fostul premier interimar Nicolae Ciucă, Dragoș Condrea, este nimeni altul decât cumnatul vicepreședintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, Iulian Dragomir. Cunoscut drept “judecătorul cu nașul în suflet”, după ce a folosit acest termen în cadrul unei conversații telefonice cu fostul șef al ANAF, Dragomir este fratele soției lui Dragoș Condrea, de la care, în 2018 și 2019, a primit donații în bani, în sumă de 55.000 de euro. Banii reprezintă jumătate din valoarea a două apartamente moștenite de sora lui Dragomir de la părinți și de la o altă soră. Soția judecătorului Iulian Dragomir a lucrat, ea însăși, o scurtă perioadă, la Secretariatul General al Guvernului, iar, în prezent, este Secretar I Economic al Biroului de Promovare și Cooperare Economică din Salonic, Grecia. Surse politice arată că, deși, în aceste zile, între partidele aflate la guvernare, se poartă negocieri contondente pentru împărțirea funcțiilor de secretar de stat, Dragoș Condrea are toate șansele să păstreze în continuare șefia Secretariatului General al Guvernului Cîțu.

 

Omul lui Ludovic Orban și cel care, până în noiembrie 2019, s-a ocupat de finanțele Partidului Național Liberal, în calitate de trezorier al formațiunii, Antonel Tănase, a devenit deputat. Însă, până la validarea mandatului, îndeplinea funcția de secretar general al Guvernului. Pe 8 decembrie 2020, însă, odată cu demisia lui Orban de la conducerea Executivului, premierul interimar de la acea dată, Nicolae Ciucă, a decis să îl înlocuiască. Oficial, acest lucru s-a întâmplat la cererea lui Antonel Tănase, pe care premierul interimar a aprobat-o, printr-o decizie contrasemnată de însuși Antonel Tănase.

Este vorba despre Decizia nr. 394/8.12.2020, privind unele măsuri pentru exercitarea funcției de secretar general al Guvernului, în care se precizează că, “având în vedere cererea domnului Antonel Tănase (…), la data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Antonel Tănase se eliberează, la cerere, din funcția de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru. Începând cu data prevăzută, domnul Dragoș Condrea se numește în funcția de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru”. Așa cum am precizat mai sus, decizia a fost semnată de Nicolae Ciucă, în calitate de prim-ministru interimar, și contrasemnată de Antonel Tănase.

Dragoș Condrea se află, în prezent, în funcție, lucrând cu noul premier, votat de Parlament înaintea Crăciunului, Florin Cîțu. Surse politice arată că, deși, în această perioadă, între partidele care compun actuala Coaliție de guvernare se poartă negocieri contondente pentru împărțirea celor 80 de funcții de secretari de stat și a altor zeci sau sute de funcții în instituțiile guvernamentale subordonate Executivului, Dragoș Condrea are toate șansele să rămână, în continuare, la conducerea Secretariatului General al Guvernului. 

Prima donație

Cel mai spectaculos amănunt care atrage atenția în legătură cu Dragoș Condrea este reliefat chiar de o declarație de avere pe care acesta a depus-o, în data de 3 iunie 2019, în calitatea sa de la acea dată, de director general al Direcției Juridice din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Mai exact, este vorba despre o mențiune înscrisă la capitolul “Datorii”, unde, pe lângă un credit de 80.000 de euro contractat, la CEC Bank, în 2011, cu scadență în anul 2041, Condrea precizează faptul că soția sa, Yanka Condrea, a făcut o donație de 20.000 de euro către o persoană fizică pe nume Ilie Iulian Dragomir. Această donație a fost autentificată la notariat sub numărul 2656 din data de 9 noiembrie 2018. 

“Jurnalul” a descoperit, cu oarecare surprindere, cine este persoana către care soția actualului secretar general al Guvernului a făcut donația în toamna anului 2018 și mai ales de ce. Răspunsul îl găsim într-o altă declarație de avere, întocmită la data de 14 noiembrie 2018, de către vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, celebrul judecător “cu nașul în suflet”, Ilie Iulian Dragomir. Aflăm, astfel, că, capitolul “Cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit sau subvenționate față de valoarea de piață, din partea unor persoane, organizații, societăți comerciale, regii autonome, companii/ societăți naționale sau instituții publice românești sau străine, inclusiv burse, credite, garanții, decontări de cheltuieli altele decât cele ale angajatorului, a căror valoare individuală depășește 500 de euro”, magistratul Iulian Dragomir menționează că a primit o donație, din partea surorii sale, Yanka Condrea, donație autentificată sub numărul 2626 din 9 noiembrie 2018 de către Societatea Notarilor Publici Monica Pop și Asociații, în valoare de 20.000 de euro.

 

A doua donație

 

“Suma de 20.000 de euro reprezintă cota de 1/2 din suma încasată ca preț, conform contractului de vânzare-cumpărare, autentificat sub numărul 1374 din 30.10.2018 de SNP Popa Steluța și Turcu Doina, din vânzarea apartamentului dobândit de donatoare, necăsătorită fiind, de la defuncții noștri părinți”, mai notează judecătorul Dragomir. Suma primită cu titlu de donație a fost depusă de magistrat într-un cont deschis la BRD.

Revenind la declarația de avere a cumnatului judecătorului Iulian Dragomir, actualul secretar general al Guvernului Dragoș Condrea stipulează că, la 30 octombrie 2010, soția sa, Yanka Condrea, a vândut un apartament cu suma de 40.000 de euro. Tot Yanka Condrea a mai vândut, în 2 octombrie 2018, și un autoturism marca Seat, pe care a încasat 10.600 de euro.

Iar lucrurile nu se opresc aici. Judecătorul Iulian Dragomir, fratele Yankăi Condrea și cumnat al lui Dragoș Condrea, menționează într-o altă declarație de avere, din 2019, că, la 30 septembrie 2019, sora sa i-a mai donat suma de 35.000 de euro, reprezentând cota de 1/2 din valoarea ca preț din urma vânzării unui alt apartament care a aparținut unei alte surori a celor doi, Floarea Dragomir. În declarația lui Dragoș Condrea, aflăm că soția, Yanka, deținea, în 2018, un apartament în București, cu suprafața de 46,34 metri pătrați, pe care l-a primit în donație în cursul anului 2008. Această proprietate se adăuga apartamentului de 90 de metri pătrați, tot în București, care a fost achiziționat de către soții Condrea în cursul anului 2011.

Supranumit “Nemuritorul”, pentru că a supraviețuit sub 12 premieri

 

Dragoș Condrea, devenit secretar general al Guvernului după demisia lui Ludovic Orban, lucrează la Palatul Victoria din 2002, reușind, cu succes, să supraviețuiască sub 12 prim-miniștri: Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu, Victor Ponta, Dacian Cioloș, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă, Ludovic Orban, Nicolae Ciucă și Florin Cîțu. Motiv pentru care, în mediul guvernamental, el este poreclit “Nemuritorul”.

Conform CV-ului său, Dragoș Condrea, în vârstă de 50 de ani, a activat, în perioada 1995-1996, ca și consilier juridic în cadrul grupului Romenergo, după care, până în 1999, a lucrat la Bancorex SA. Mai întâi, ca și consilier juridic, calitate din care s-a ocupat cu avizarea din punct de vedere juridic a documentelor băncii, de elaborarea opiniilor legale la solicitarea conducerii băncii, de reprezentarea intereselor Bancorex în instanțe și de efectuarea demersurilor de executare silită în vederea recuperării creanțelor bancare. După care a devenit șef al Direcției Juridice a Bancorex.

Între 2000 și 2002, Condrea a devenit șeful compartimentului juridic al Bankcoop SA, unde a coordonat activitățile de contencios în cadrul procesului de faliment al băncii. Din 2002, până în 2003, a activat ca director al Direcției de Combatere a Corupției și Prevenirea Criminalității Organizate din cadrul Corpului de Control al Prim-Ministrului Adrian Năstase. În perioada 2003-2004 a devenit director al Direcției Juridice a Corpului de Control al Guvernului.

Între 2004 și 2009, Dragoș Condrea a fost director general al Direcției Generale Juridice din Cancelaria Prim-Ministrului, după care a activat ca și consilier personal al ministrului Sănătății și ca director al Direcției Juridice a Ministrului Sănătății. Din 2009, până în 8 decembrie 2020, fără întrerupere, a lucrat ca director al Direcției Juridice a Secretariatului General al Guvernului. 

Numai în 2019, Dragoș Condrea încasa 130.143 de lei pe an de la SGG, dar și sume anuale de 49.2000 de lei de la RA-APPS, 13.843 de lei de la Regia Autonomă Monitorul Oficial și 22.600 de lei de la Compania Națională de Investiții, ca membru în consiliile de administrație. 

Soția sa, Yanka Condrea, sora vicepreședintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, Iulian Ilie Dragomir, lucrează, conform ultimei declarații de avere a actualului secretar general al Guvernului, la Banca Națională a României.

 

Cumnata lui Condrea, la Ministerul Economiei

 

La finalul anului 2015, “Jurnalul” dezvăluia faptul că Simona Elena Dragomir, soția judecătorului Iulian Dragomir, a avut o relație de afaceri cu una dintre persoanele afiliate cercului de business controlat de Dorin Cocoș și Elena Udrea. În aceeași perioadă, judecătorul Dragomir  ocupa funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, poziţie din care a „albit” dosarul privind schimbul de terenuri din Aleea Privighetorilor dintre Traian Băsescu şi asfaltatorul Costel Căşuneanu.

Interesant este că și cumnata actualului Secretar General al Guvernului a lucrat la Secretariatul General al Guvernului.  În perioada 2007 – 31 decembrie 2009, soţia sa, Simona Elena Dragomir, a lucrat ca manager Relaţii Clienţi la Banca Comercială Română (BCR), iar, din ultima zi a anului 2009, a devenit ofiţer de dezvoltare produse în cadrul CEC Bank, adică banca statului care i-a acordat fiicei lui Traian Băsescu, în condiţii suspecte, creditul de 1,5 milioane de euro, cu care a achiziţionat terenurile agricole de la Nana. 

Ulterior, începând cu 7 februarie 2011, Simona Elena Dragomir a fost detaşată în funcția de consilier principal la Secretariatul General al Guvernului Emil Boc, instituţie condusă, la vremea aceea, de un alt membru al grupării Udrea-Cocoş, Daniela Nicoleta Andreescu. Din 7 august 2012, până în anul 2014, soţia lui Iulian Dragomir a fost „consilier de relaţii” în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În 2015, Simona Elena Dragomir a promovat examenul de admitere în cadrul Corpului Diplomatic şi Consular al României.

Din 2015, aceasta a activat în cadrul Ministerului Economiei, la Direcția Generală Afaceri Europene - Serviciul Relații cu Uniunea Europeană și, în prezent, este Secretar economic I în cadrul  Biroului  de Promovare și Cooperare Economică Salonic, Grecia.

 

Judecătorul Iulian Dragomir, vicepreședintele ÎCCJ, a primit porecla de “judecătorul cu nașul în suflet”, după ce presa a publicat stenograma unei convorbiri telefonice purtate de magistrate cu fostul președinte al ANAF, Sorin Blejnar:

Dragomir: “Am onoarea, excelență, să trăiți, cu mare respect. Un minut cu un prieten al domniei voastre și al nașului domniei voastre. Nu sunt prietenul nașului mai degrabă decât prietenul finului, pentru că suntem amandoi... unui naș comun al nostru”.

Blejnar: “Am înțeles, am înțeles”.

Dragomir: “Da, el e nașul nostru și-n sufletul nostru. Prin București, prin republica noastră sau prin alte…?”

Blejnar: “Sunt aici, sunt prin București”

Dragomir: “Vă trimit și eu fata care manageriază acolo unde am fost de ziua Claudiei, care are o audiență de-asta intempestivă acolo la ei, la locație. Și nu știu cum să fac”.

Blejnar: “În 20 de minute să fie la mine”.

Dragomir: “La ora 2.00 ajunge. Este o doamnă. Se numește doamna Albu. Doamna Albu Mariana se numește doamna care intră la cabinet la dumneavoastră”.

Blejnar: “Bine, bine”.

Dragomir: “Intră pe-acolo, prin spate, pe lângă unde avem și noi sediul ministerului nostru?”.

Blejnar: “Da”.

Dragomir: “Bine, excelență, cu respect. Vă pup. Am onoarea”.

 

 

Subiecte în articol: Dragoș Condrea
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri