Jurnalul.ro Ştiri Externe Netanyahu, discurs în faţa Congresului SUA despre războiul din Gaza

Netanyahu, discurs în faţa Congresului SUA despre războiul din Gaza

de Redacția Jurnalul    |   

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, urmează să ţină miercuri un discurs istoric în faţa Congresului SUA, în timp ce se confruntă cu presiuni intense din partea comunităţii internaţionale pentru a opri ostilităţile în Fâşia Gaza.

Netanyahu, cel mai longeviv premier al Israelului, va deveni primul lider străin care se adresează de patru ori unei reuniuni comune a celor două camere, devansându-l pe Winston Churchill cu trei discursuri, potrivit AFP.

Analiştii spun însă că războiul din Fâşia Gaza împotriva grupării teroriste Hamas a creat tensiuni îngrijorătoare între Israel şi Statele Unite, principalul susţinător militar şi diplomatic.

Washingtonul se teme de o reacţie din cauza numărului tot mai mare de victime civile din Fâşia Gaza, în timp ce protestele din Israel ale familiilor ostaticilor luaţi de Hamas îi provoacă, de asemenea, dureri de cap lui Netanyahu.

Biden şi unii miniştri israelieni spun că un acord prin intermediul mediatorilor din Qatar, Egipt şi SUA este posibil. Un plan schiţat în mai propunea o încetare a focului de şase săptămâni, în care unii ostatici israelieni ar fi fost schimbaţi cu palestinieni din închisorile israeliene.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că negociatorii sunt aproape de un acord. Cu toate acestea, Hamas l-a acuzat pe Netanyahu că încearcă să blocheze negocierile.

O întâlnire între Netanyahu şi preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, nu a fost confirmată încă.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri