Jurnalul.ro Ştiri Externe Netanyahu s-a angajat să poarte discuții despre o încetare a focului în Liban

Netanyahu s-a angajat să poarte discuții despre o încetare a focului în Liban

de Redacția Jurnalul    |   

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-a angajat vineri să poarte discuții cu privire la o încetare a focului propusă de SUA în Liban, care ar putea atenua temerile legate de un război regional, părând să își înmoaie poziția în ciuda opoziției interne, scrie The Straits Times.

Tonul mai puțin combativ al lui Netanyahu a venit în contextul în care SUA a avertizat că o escaladare suplimentară nu ar face decât să îngreuneze întoarcerea acasă a civililor din ambele părți.

În zilele următoare, Israelul va lua parte la deliberările privind planul pentru un armistițiu de trei săptămâni cu Hezbollah, a afirmat biroul lui Netanyahu într-o declarație făcută în timpul nopții de joi spre vineri.

Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul israelian al afacerilor strategice Ron Dermer au purtat deja discuții pe această temă, potrivit Casei Albe.

Blinken i-a spus lui Dermer că încetarea focului „va permite civililor de pe ambele părți ale frontierei să se întoarcă la casele lor”.

„Escaladarea în continuare a conflictului nu va face decât să îngreuneze acest obiectiv”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Blinken, Matthew Miller.

Declarația făcută de cei de la biroul lui Netanyahu a fost: „Israelul apreciază eforturile SUA în această privință, deoarece rolul SUA este indispensabil în promovarea stabilității și securității în regiune”.

Demersul diplomatic condus de SUA este văzut ca o ultimă încercare de a împiedica escaladarea luptelor dintre Israel și Hezbollah din această săptămână să degenereze într-un conflict la scară largă.

Israelul a declarat că se pregătește să organizeze o potențială invazie terestră în Libanul vecin, care ar risca să atragă în joc aliatul-cheie Washington, precum și Iranul, sponsorul Hezbollah.

Bombardamentele israeliene asupra bastioanelor Hezbollah susținute de Iran din Liban au ucis sute de persoane în această săptămână, în timp ce gruparea militantă a ripostat cu tiruri de rachete.

 

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: netanyahu liban incetare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri