Jurnalul.ro Ştiri Externe New York-ul, închis de zăpadă

New York-ul, închis de zăpadă

Cel puţin 19 oameni au murit din cauza furtunii „Jonas” care a acoperit cu zăpadă coasta de est a Statelor Unite. Starea de urgenţă a fost instituită în 11 state. În New York, circulaţia a fost interzisă pentru automobile.

În Washington stratul de zăpadă a ajuns la 56 de centimetri, transportul în comun de suprafaţă fiind sistat, peste weekend. În New York, zăpada a atins un strat de 69 de centimetri, circulaţia la suprafaţă fiind interzisă complet, inclusiv în cazul trenurilor de metrou care aveau ieşiri la suprafaţă. Guvernatorul statului a anunţat că plugurile de zăpadă nu pot face faţă intemperiilor. Vremea rea a dus şi la inundarea mai multor zone de coastă, existând temeri că ar putea fi afectat inclusiv oraşul New York. Accidentele de circulaţie cauzate de vreme au dus la moartea a 13 persoane, pe coasta de est. Patru oameni au decedat în timp ce ieşiseră să cureţe zăpada, în timp ce alţi doi au murit de hipotermie.

Furtuna „Jonas” a fost cauzată de ciocnirea unui front de aer umed, venit din Atlantic, cu aerul polar de deasupra Americii. Ninsorile abundente au dus la căderea mai multor reţele de electricitate. În sud-estul ţării, 130.000 de oameni au rămas fără curent electric.
Vremea a dus şi la anularea a 3.283 de zboruri interne şi externe, în ziua de ieri.

Ninsorile au început de vineri seară, acoperind coasta de est a Americii cu un strat gros de zăpadă. Furtuna „Jonas” se îndreaptă spre Europa, dar va slăbi în intensitate pe parcurs.

Furtuna Jonas
● Furtuna Jonas a ratat cu 2,5 milimetri recordul de fenomen meteo care a cauzat depunerea celui mai gros strat de zăpadă în New York. Recordul rămâne valabil pentru furtuna de zăpadă din 11 februarie 2006.
● Printre cei care au murit în timpul furtunii se numără şi un „bun samaritean” care a fost împuşcat de bărbatul pe care se oprise să îl ajute să îşi împingă maşina blocată.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri