Klaus Iohannis și Dacian Cioloș au participat ieri la festivitățile din parcul Carol din Capitală, dedicate împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. “Acum e mai potrivit ca oricând să ne angajăm la întărirea edificiului european printr-un consistent proiect de ţară”, a declarat Iohannis.
"Statul român de după 1918 nu este rezultatul unor întâmplări dramatice din viaţa altor popoare, aşa cum a fost Revoluţia rusă sau înfrângerea Puterilor Centrale în război. România Unită este răsplata pentru curajul unei armate miraculos ridicate din cenuşa înfrângerilor din 1916, care a ştiut şi a putut să pornească din nou la luptă, susţinând prin forţa armelor şi curajul soldaţilor săi aspiraţiile legitime ale teritoriilor locuite de români", a declarat premierul Dacian Cioloş în discursul din Parcul Carol.
Șeful Guvernului a lăudat ieri curajul și sacrificiile eroilor căzuți acum o sută de ani în luptele care au condus la crearea națiunii române. "Fără eroii de la Turtucaia, de pe Valea Prahovei şi de pe Valea Jiului, de la Neajlov, Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, nicio circumstanţă externă nu putea fi valorificată şi niciun om politic, oricât de dăruit ar fi fost el, nu ar fi putut obţine nimic", a mai declarat premierul.
De la Ferdinand, la Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a elogiat și el curajul oamenilor de stat din acea vreme şi memoria eroilor care și-au dat viața pentru a schimba destinul țării. "În numele statului român, în faţa Monumentului Eroului Necunoscut şi a Memorialului Eroilor Neamului, îmi plec fruntea în memoria celor 800.000 de victime ale Marelui Război, deopotrivă militari şi civili. Nu îi vom uita niciodată. Onorăm astăzi curajul şi determinarea regelui Ferdinand, rămas în memoria naţională drept Întregitorul, dar şi contribuţia reginei Maria, care, prin stăruinţă şi diplomaţie, a jucat un rol important în recunoaşterea internaţională a victoriei în Marele Război şi a Marii Uniri", a declarat Klaus Iohannis.