Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ciucă: Nu sunt doar vorbe. Ne-am asumat ca învățământul să reprezinte prioritatea națională numărul 1

Ciucă: Nu sunt doar vorbe. Ne-am asumat ca învățământul să reprezinte prioritatea națională numărul 1

de Redacția Jurnalul    |   

Ne-am asumat ca învățământul să reprezinte prioritatea națională numărul 1, ceea ce se va întâmpla atât prin programul de guvernare, cât și prin modul în care se va reflecta în măsurile pe care le-am luat, le vom lua, astfel încât să ne asigurăm viitorul copiilor noștri, spune Nicolae Ciucă.

„În momentul de față avem o grevă declanșată la nivelul sindicatelor din învățământ și doresc să subliniez câteva aspecte care trebuie într-un fel sau altul să fie cunoscute și trebuie conștientizate de fiecare dintre noi. Am discutat cu reprezentanții sindicatelor, atât la nivelul Ministerului Educației, în echipă la nivelul Guvernului, cu președintele Camerei Deputaților, la nivelul legislativului și desigur reprezentanții coaliției pentru a avea un dialog cât se poate de onest și a face în așa fel încât să se înțeleagă că nu sunt doar vorbe și că ne-am asumat ca învățământul să reprezinte prioritatea națională numărul 1, ceea ce se va întâmpla atât prin programul de guvernare, cât și prin modul în care se va reflecta în măsurile pe care le-am luat, le vom lua, astfel încât să ne asigurăm viitorul copiilor noștri, viitorul țării”, a spus premierul Ciucă.

El a arătat că ”în acest an și jumătate de guvernare a făcut tot ce a fost posibil astfel încât învățământul să primească bani mai mulți”.

„În 2022, bugetul educației a fost crescut cu 2 miliarde. Anul acesta, bugetul a fost crescut cu 6 miliarde. Este foarte greu ca după atâția ani de zile să putem să venim cu o soluție într-un moment și să spunem că am rezolvat totul. Nu cred că poate nimeni (..) să își asume că printr-o simplă formulă aplicată la un sistem în continuă evoluție putem să rezolvăm problemele care trenează de atât de mulți ani. (...) Este foarte clar pentru noi toți că nu putem vedea profesorii noștri în altă parte în altă parte decât la catedră iar pe copiii noștri în bănci și în amfiteatre. Nu cred că în momentul de față este momentul prin care să putem să rezolvăm problemele blocând anul școlar. De aceea, mă angajez personal, am discutat și cu președintele Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu, astăzi vom continua dialogul cu asociația părinților și a elevilor, și vom face în așa fel încât, pe bază de dialog, să rezolvăm problema, făcând încă odată apel și la liderii de sindicat și cadrele didactice să înțeleagă măsurile pe care le-am luat”, adaugă Ciucă.

Premierul precizează că „întreg procesul de elaborare a legii salarizare prin care se elimină inechitățile” a fost decalat.

„Avem o țintă de deficit pe care trebuie să o îndeplinim. Nu putem să sporim acum cheltuielile pentru că absolut orice altă cheltuială produce efect pe deficit și odată ce am pierdut controlul asupra deficitului este clar că nu ne mai îndeplinim obiectivele și intrăm într-o altă paradigmă pe care nu știu cum o mai putem controla. (...) Sigur, eu mă pregătesc de sfârșitul mandatului. Nu ar fi nici onest, nici conrect, nici principial să predau un mandat care să aibă probleme. Oricum sunt probleme, orice asumare de manndat înseamnă și asumarea problemelor. Venim la guvernare să rezolvăm problemele. O astfel de chestiune nu aș putea să o fac pentru că nu mi se pare nici principial nici onest și este o chestiune care are continuitate într-o coaliție care și-a asumat guvernarea într-o perioadă extrem de dificilă pentru țara noastră”, a completat premierul.

Ciucă a făcut luni apel la cadrele didactice să revină la catedră, după ce în Senat s-au votat Legile Educației, în calitate de for decizional.

„Salut aprobarea noilor legi ale educației de către Parlamentul României, ce includ soluții de creștere a accesului la educație fiecărui copil și susțin performanțele celor meritorii. Guvernul României este pregătit să pună în aplicare viziunea educației centrate pe elev. Măsurile aflate deja în implementare pentru prevenirea abandonului școlar vor fi completate de altele noi precum „O carte pentru fiecare”, dar și de soluții pentru combaterea analfabetismului funcțional, asigurarea siguranței în unitățile de învățământ și combaterea violenței în școli, o mai bună pregătire a cadrelor didactice”, afirma premierul Nicolae Ciucă, pe pagina oficială de Facebook a Guvernului.

Peste 150.000 de profesori şi 50.000 - 60.000 de angajați nedidactici şi personal auxiliar au început luni greva generală, însă sindicaliștii se declară „deschiși negocierilor”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Nicolae Ciucă invăţămănt
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri