Jurnalul.ro Cultură Noaptea Muzeelor la Palatul Cesianu-Racoviță: Expoziția „Nicolae Grigorescu, simbol pentru generații” și peretele de 1 milion de euro

Noaptea Muzeelor la Palatul Cesianu-Racoviță: Expoziția „Nicolae Grigorescu, simbol pentru generații” și peretele de 1 milion de euro

de Redacția Jurnalul    |   

Nu unul, ci două evenimente culturale deosebite vor marca Noaptea Muzeelor la Palatul Cesianu-Racoviță.

Iubitorii de artă vor avea ocazia să admire cele mai importante opere semnate de pictorul național Nicolae Grigorescu, care reflectă cea mai reprezentativă temă din istoria artei românești – „carul cu boi”, completate de lucrări ale artiștilor moderni sau contemporani, inspirați de marele maestru care a ridicat lumea rurală la nivel de artă – Ștefan Luchian, Theodor Aman, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Ludovic Bassarab, Ioan Stătescu sau Jean Cheller. Expoziția „Nicolae Grigorescu, simbol pentru generații” este ocazionată de împlinirea a 185 de ani de la nașterea pictorului național pe 15 mai, dată care marchează în România Ziua Națională Nicolae Grigorescu.

Astăzi, „carul cu boi” rămâne un laitmotiv al artei românești, dezvăluindu-se, de fiecare dată, drept o apariție singulară, dar relevantă pentru contextul propus de fiecare creator în parte. Așadar, iubitorii de artă, prezenți la Palatul Cesianu-Racoviță în Noaptea Muzeelor, vor avea ocazia unică să admire opere care ilustrează și surprind esența săteanului modest și viața rurală lipsită de încifrări complexe.

Alături de emblematicele care cu boi semnate atât de Nicolae Grigorescu, cât și de alte generații de artiști, în expoziția dedicată Nopții Muzeelor, dar și Zilei Naționale Nicolae Grigorescu, va fi adus în fața publicului și recordul pieței românești de artă - „Țărăncuță cu basma albă”, semnată de pictorul național, care a fost adjudecată în 2018 pentru 340.000 de euro în licitația Artmark de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești.  

Totodată, cei care vor păși pragul Palatului Cesianu-Racoviță vor avea ocazia să admire „Peretele de 1 milion de euro”, care reunește cele mai valoroase și importante opere de artă clasice și contemporane din cadrul magazinului Dependent de Artă. Capitolul artei de patrimoniu este reprezentat de pictorul Nicolae Grigorescu, care semnează capodoperele „Nomazi” și „Primăvară în Bretania” cu prețul de vânzare 60.300 de euro fiecare. Cel mai important nume al segmentului contemporan este Adrian Ghenie, care semnează lucrarea „Untitled”, ce are prețul de vânzare de 150.750 de euro, dar și „Bomb” – preț de vânzare 144.720 de euro. Celor două capete de afiș li se alătură pe peretele de 1 milion de euro și artiștii clasici Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Francisc Șirato ori Iosif Iser, dar și contemporanii Andrei Cădere sau Georges Mazilu.

Programul celei de-a XIX-a ediție a Nopții Muzeelor, la Palatul Cesianu-Racoviță, de pe str. C.A. Rosetti, nr. 5, este: sâmbătă, 13 mai, ora 19:00 – duminică, 14 mai, ora 02:00.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri