Jurnalul.ro Cultură Film Noaptea Albă a Filmului Românesc se întoarce la București, Cluj-Napoca și Timișoara pe 13 septembrie

Noaptea Albă a Filmului Românesc se întoarce la București, Cluj-Napoca și Timișoara pe 13 septembrie

de Magdalena Popa Buluc    |   

Evenimentul care propune cinefililor o noaptea întreagă de film românesc se întoarce pe 13 septembrie în trei orașe din țară: București, Cluj-Napoca și Timișoara. Ajunsă la cea de-a 15-a ediție, Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc în 8 cinematografe și va aduce pe marile ecrane producții românești noi, unele prezentate în avanpremieră.

În București, proiecțiile vor avea loc la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Cinemateca Eforie, Grădina cu Filme CREART și Hollywood Multiplex din București Mall. În Cluj-Napoca și Timișoara, filmele se văd la Cinema Victoria.

Printre primele titluri anunțate în program se numără Clasat (r. George ve Gänæaard, Horia Cucută, 2024), Rusalka (r. Claudiu Mitcu), Ext. Mașină. Noapte (r. Andrei Crețulescu) și Unde merg elefanții (r. Gabi Virginia Șarga, Cătălin Rotaru).

Câștigător al premiului Zilele Filmului Românesc la TIFF.23, Clasat e construit ca o investigație jurnalistică intensă, declanșată de moartea suspectă a angajatului unei corporații. Un jurnalist descoperă un AI care trebuia să revoluționeze moderarea de conținut pe internet, un mediu toxic de lucru și povestea unui personaj ce devenise o problemă pentru corporație după o conversie religioasă. Din distribuție fac parte Dana Marineci, Daniel Popa și Emilian Oprea. Clasat se vede în avanpremieră la Noaptea Albă.

Maia Morgenstern este cap de afiș al filmului Rusalka alături de Rodica Lazăr, Claudiu Istodor sau Diana Gheorghian. Filmul spune povestea unui grup de prieteni care se reunesc an de an pe litoralul românesc pentru o vacanță împreună. O veste tulburătoare le va da peste cap zilele libere. Și Rusalka se vede în avanpremieră la Noaptea Albă.

Rodica Lazăr joacă și unul dintre personajele din Ext. Mașină. Noapte. În distribuție sunt și Dorian Boguță, Șerban Pavlu și Andi Vasluianu. Filmul este greu de încadrat, un soi de Cireșarii în Zona Crepusculară, genul de film pe care, dacă știi despre ce e vorba, n-are niciun sens să-l mai vezi. În avanpremieră la Noaptea Albă.

O poveste de iubire și prietenie între trei personaje aflate într-un moment greu al existenței lor, Unde merg elefanții a fost singurul film românesc selectat în Competiția Oficială TIFF.23. Din distribuție fac parte actorii Alice Cora Mihalache, Carina Lăpuşneanu și Ștefan Mihai.

La Noaptea Albă a Filmului Românesc vor putea fi urmărite și documentare: Fluturi de Noapte (r. Andrei Răuțu), despre cântăreața Marina Voica, Nasty (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu) despre viața și cariera lui Ilie Năstase, sau Cum să fiu mort, dacă-s viu? (r. Ilinca Călugăreanu) povestea unui bărbat care duce de unul singur o bătălie chinuitoare împotriva unui sistem kafkian, care refuză să recunoască că este în viață.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri