Jurnalul.ro Ştiri Observator Noi prevederi în domeniul ordinii şi siguranţei publice

Noi prevederi în domeniul ordinii şi siguranţei publice

de L. Budin    |   

Ieri a intrat în vigoare Legea nr. 192/2019, care modifică mai multe acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. Sunt prezentate condițiile în care o persoană poate fi condusă la sediul poliției și situațiile în care polițistul poate utiliza forța. Sunt introduse şi garanții suplimentare pentru respectarea drepturilor cetățeanului.

La sfârșitul lunii octombrie 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 192. Într-un comunicat de presă al Poliţiei Române, se spune că „legea instituie reguli clare și transparente referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor sau al vehiculului”.

Este înăsprit cadrul juridic pentru o serie de fapte antisociale, precum refuzul persoanei de a da relații pentru stabilirea identității sale sau organizarea de petreceri private în spațiul public, în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe.

„Polițistul are dreptul să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat”, se mai spune în document.

Totodată, poliţistul are dreptul să conducă o persoană la sediul poliției, când nu s-a putut stabili (pe loc) identitatea acesteia, ori exista motive pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau că documentele prezentate nu sunt veridice. Persoana bănuită poate fi dusă la secţie şi din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor, ori bunurilor aflate asupra sa, care dau de bănuit că pregătește sau că a comis o faptă ilegală. Este condusă la secţie şi dacă  prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică.

De asemenea, polițistul are dreptul de a pătrunde, în orice mod, într-o locuință sau în orice spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimțământul acesteia sau al reprezentatului legal, pentru a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că aceasta se află în pericol.

 

Conform noii legi, persoana dusă la secţie are următoarele drepturi: de a fi informată cu privire la motivele conducerii la sediul poliției, înainte de inițierea măsurii; de a fi informată cu privire la drepturile ce-i revin; de a contesta măsura dispusă; de a fi asistată de un avocat și de a comunica direct cu acesta şamd.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri