Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul președinte din Maldive solicită Indiei să își retragă trupele 

Noul președinte din Maldive solicită Indiei să își retragă trupele 

de Redacția Jurnalul    |   

Noul președinte al Maldivelor, Mohamed Muizzu, a cerut Indiei să își retragă armata din statul insular, potrivit Reuters.

„Poporul din Maldive i-a acordat președintelui un mandat puternic pentru a face această solicitare Indiei și și-a exprimat speranța că India va onora voința democratică a poporului din Maldive”, a transmis, sâmbătă, biroul de presă al președintelui într-un comunicat.

Muizzu a câștigat alegerile prezidențiale în luna septembrie, învingându-l pe Ibrahim Solih în turul doi.

În campania electorală, Muizzu a promis că va elimina o mică prezență militară indiană de aproximativ 75 de persoane.

La învestirea sa de vineri, Muizzu a declarat: „Mă voi asigura că această țară nu va avea nicio prezență militară străină pe teritoriul său”.

Muizzu i-a făcut această cerere lui Kiren Rijiju, ministrul indian pentru Științele Pământului, care reprezenta India la învestirea președintelui, se arată în comunicat.

„S-a convenit ca cele două guverne să discute despre soluții viabile pentru continuarea cooperării”, a declarat un oficial guvernului indian, în mod anonim, fără a preciza dacă India își va returna militarii.

India și China și-au disputat influența în regiune, iar coaliția care îl susține pe Muizzu este considerată ca fiind mai apropiată de China.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: presedinte maldive india
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri