Jurnalul.ro Ştiri Social Noul registru de vaccinare provoacă haos în vaccinarea copiilor

Noul registru de vaccinare provoacă haos în vaccinarea copiilor

de Monica Cosac    |   

O nouă platformă informatică din Sănătate, menită să ușureze munca doctorilor și a DSP-urilor, dar care a fost lansată acum o săptămână doar parțial funcțională, a creat un haos general în cabinetele de medicină primară și în Programul Național de Vaccinare. Unii copii nu pot fi imunizați cu vaccinurile din schema de vaccinare obligatorie, deoarece date importante, precum istoricul vaccinării sau chiar CNP-ul lor, au dispărut din noul registru electronic.

Medicii de familie spun că noua platformă este „o catastrofă” și sunt revoltați că, acum, tot ei sunt obligați să reia munca din ultimii 10 ani pentru a reface baza de date pierdută dintr-un clic. Mai mult, sesizările doctorilor privind erorile apărute au rămas până acum fără răspuns, astfel că mulți iau în calcul să renunțe la contractul de vaccinare.

Dacă până acum, vaccinările românilor erau înregistrate în mai multe baze de date, odată ce vaccinarea anti-COVID a fost introdusă în Programul Național de Vaccinare și trecută în sarcina medicilor de familie, începând cu luna iulie, a fost lansată și o nouă platformă informatică, menită să reunească datele despre imunizare. Mai mult, noul Registru Electronic Național de Vaccinare (RENV) avea scopul de a ușura atât munca medicilor, printr-o interfață intuitivă și facilă, cât și a DSP-urilor din țară, prin posibilitatea de urmărire în timp real a consumului de vaccin din fiecare județ.

Platforma informatică a fost dată în folosință pe 4 iulie, numai că medicii care au avut programate imunizări ale copiilor, săptămâna trecută, au constatat că nu mai pot înregistra vaccinările celor mici, deoarece istoricul lor de imunizare a dispărut din sistem.

Unii copii, de negăsit în RENV

„Din păcate, platforma nici după o săptămână nu funcționează în parametri optimi, baza de date fiind incompletă, deși în ultimii zece ani medicii au introdus toate vaccinările în RENV, având în acest sens dovezi generate chiar din RENV. Unii copii sunt de negăsit în noul RENV, altora le lipsesc anumite vaccinuri deși acestea au fost efectuate și introduse la momentul respectiv, altora nu li se pot introduce vaccinurile efectuate în această săptămână pentru că le lipsesc în platformă anumite vaccinuri din maternitate”, scrie Patronatul Medicilor de Familie Cluj, pe pagina oficială de Facebook.

„Considerăm că platforma nouă RENV trebuia livrată ca produs final doar după o testare amănunțită și după corectarea tuturor erorilor”, mai spun medicii de familie din Cluj, care au sesizat încă de joia trecută Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și DSP Cluj „cu privire la numeroasele disfuncționalități ale noului RENV”. Potrivit acestora, INSP are în administrare Registrul și ar fi trebui să asigure atât mentenanța acestuia, cât și organizarea, stocarea și protejarea datelor din acesta. Cu problemele reclamate de doctorii din Cluj se confruntă însă medicii din toată țara.

Erorile ar fi putut fi corectate

Registru Electronic Național de Vaccinare există din 2012, iar medicul de familie Raluca Zoițanu spune că este o idee bună implementată prost: „Problema este că de el se ocupă niște incompetenți din instituțiile statului. Obișnuiți să dea mereu vina pe alții pentru tot ceea ce fac, de fapt, chiar ei prost. Catastrofal de prost, nu prost”.

„Vechiul RENV funcţiona binişor. Nu excelent, nu era minunat. Trebuia să dai multe clicuri şi uneori stătea mult timp să se gândească până să răspundă. Alteori îţi arăta înregistrările altui medic. Dar mergea! RENV nou este ca în bancurile cu proşti. Face mai multe decât ăla vechi, e mai uşor de folosit, dar cine îl poate folosi? Are tot felul de bariere stupide şi nu are datele adunate în ăla vechi”, mai spune dr. Zoițanu, pe Facebook.

Aceasta arată că toate erorile au fost sesizate autorităților, de-a lungul anilor, atât de către medicii de familie, cât și de cei din maternități, și ar fi putut fi corectate.

Dr. Zoițanu dă și un exemplu concret de eroare apărută în noua platformă: „Un bebeluş s-a născut în luna martie anul acesta. Maternitatea şi-a făcut treaba până la capăt - l-a vaccinat şi i-a înregistrat cele două vaccinări în Registrul de vaccinări (RENV) vechi, dându-i şi un cod de identificare, pentru că bebe n-are CNP decât după vreo săptămână, două. Dar ca să fim siguri că îl identificăm pe bebe în registru, maternitatea i-a completat şi CNP-ul mamei. Bebe a venit cu mama la mine la cabinet să-l vaccinăm şi la două luni, în luna mai. Eu am intrat în registru, l-am căutat după cod, l-am preluat în lista mea (nu ştiu de ce trebuie listă în registru), i-am completat şi CNP-ul. Apoi i-am înregistrat cele două vaccinuri de la două luni. În luna iulie bebe a venit iar cu mama la cabinet la vaccin. L-am vaccinat şi am intrat în noul RENV, să îi înregistrez şi aceste două vaccinuri de la 4 luni. Caut după CNP bebe. Eroare. Nu există. Caut după CNP mama. Eroare. Nu există. Caut după cod din maternitate. Eroare. Nu există nici asta”.

„Digitalizare implementată cu creionul chimic pe hârtie. Şi coala de indigo. Transferul bazei de date din RENV vechi în RENV nou cred că aşa l-au făcut, cu cele două instrumente de mai sus. Doar că au uitat să umezească creionul şi au pus coala pe dos”, spune dr. Raluca Zoițanu, medic de familie din București

Doctorii vor să renunțe la vaccinare

Zeci de doctori se plâng pe rețelele de socializare de problemele întâmpinate, ca și de faptul că întrebările și sesizările adresate INSP au rămas fără răspuns, și spun că intenționează să renunțe la contractele de vaccinare încheiate cu Ministerul Sănătății, prin DSP-uri.

„Dacă nu reușesc să dau de cap RENV-ului, renunț la contract. Pot vaccina și pro bono, dar mă amendează dacă nu introduc în RENV (pentru că nu pot). Și atunci vor rămâne fără medici vaccinatori”, „Nu ştiu câți medici vor mai dori să încheie contracte de vaccinare cu DSP! Şi, NU: nu de puturoşi/nesimțiți/proşti/ciubucari ce sunt, ci pentru că pur şi simplu ne-am săturat ca statul român să ne pună bețe-n roate!” și „Ne-au făcut vraiște cu toate sistemele SIUI, RENV, înregistrare refugiați etc.”, sunt doar câteva dintre mesajele medicilor.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri