Jurnalul.ro Cultură Carte Noutățile Editurii RAO

Noutățile Editurii RAO

de Magdalena Popa Buluc    |   

Distanțarea socială poate însemna apropierea de cărți. Editura Rao lansează patru cărți de excepție, care pot să facă viața mai frumoasă celor ce stau în casă. Este vorba despre:

  • un roman de debut tulburător care tratează despre descoperirea propriei ființe și lupta cu demonii interiori;
  • o poveste de dragoste descoperită la maturitate;
  • o cercetare științifică și filosofică care încearcă să ofere un răspuns la întrebarea, cât se poate de actuală: îl putem descoperi pe Dumnezeu într-o eprubetă?
  • un volum scris de cunoscutul chirurg Costin Duțu în care se dezvoltă tema relației dintre medic și pacient.

JESSIE CHAFFEE,

FLORENȚA LA APUS

O tânără americană din Boston se retrage pentru o vreme la Florența, fără să cunoască pe nimeni şi vorbind italiana doar foarte puţin. Dar Hannah este izolată într-un mod mult mai profund: ea e înstrăinată de propria identitate după o lungă perioadă de înfometare, care i-a ruinat trupul şi
i-a distrus viaţa.

Hotărâtă să se recupereze în Florența – un oraș saturat de frumusețe și de vitalitate –, Hannah se alătură unui club local de canotaj, unde Francesca, Luca și prietenii lor o atrag în prezentul vibrant al oraşului: dinamica socială complexă a clubului, pasiunea pentru fotbal, mâncarea, dragostea, relaţiile oamenilor conferă consistenţă vieții şi zugrăvesc o dimensiune diferită a timpului. Dar Hannah este răvășită în egală măsură şi de trecutul orașului: nenumăratele reprezentări ale frumuseții, conflictele înrădăcinate ale politicii și credinței, precum şi poveştile sfintelor mistice – femei a căror izolare autoimpusă și ale căror căutări extatice au rămas consemnate de istorie – luminează seducător propriile sale lupte.

Romanul a fost distins cu premiul Best Book of 2017 de San Francisco Chronicle.

 

APRECIERI:

„Hannah, protagonista lui Jessie Chaffee, ajunge să trăiască în Florenţa complet necunoscută, nevăzută, străină inclusiv de propriul trup: în sensul cel mai literal posibil, într-un extaz inexplicabil. Furtunosul roman de debut al lui Jessie Chaffee aduce magistral în primplan lupta şi descoperirile lui Hannah, precum şi micile sale triumfuri asupra vieţii.“ (Claire Messud, autoare a romanelor Prietenie dispărută, Femeia de la etaj şi Când lumea stătea în loc)

„Romanul de debut al lui Jessie Chaffee supune atenţiei cititorului încercarea unei femei de a-și învinge demonii... nu doar printr-o analiză diligentă, ci și printr-o intuiție emoțională care o ajută să revină la viață.“  (Publishers Weekly)

 

 

„Acest provocator roman de debut este absolut remarcabil: e sincer, serios, elocvent. Jessie Chaffee evocă frumusețea peisajului florentin, plin de viaţă şi de savoare, înfățișând în acelaşi timp tulburările fizice și spirituale ale unei tinere aflate pe marginea prăpastiei. Hannah nu este niciodată definită doar de boala ei, ci şi de profunzimea vieții ei emoționale.“ (Alice McDermott, autoarea romanului The Ninth Hour and Charming Billy, premiat cu National Book)

 

 NATALIE WINTER,

CLIPE DE VIAȚĂ

Viața e alcătuită din nenumărate clipe. Clipe care ne fac ceea ce suntem. Dar dacă nu se întâmplă așa cum ne dorim? Dacă te urci în autobuzul greșit, sau nu vorbești cu persoana potrivită la o petrecere, sau rămâi într-un loc de muncă care nu este pentru tine? Vei pierde singura ta șansă la fericire? Sau fericirea te va găsi în cele din urmă, la momentul potrivit?

Matthew și Myrtle nu au simțit niciodată în viață că se potrivesc cu cineva. Ei sunt meniți să fie împreună, dar numai dacă se pot găsi unul pe altul.

 O poveste de dragoste puternică și emoționantă despre șanse pierdute, vieți întrețesute și clipe care ne definesc. 

 

APRECIERI:

„Cu un puternic spirit de observație și atât de sensibil, romanul Clipe de viață este o plăcere pură de la început până la sfârșit.“  The Express

 

 JEAN STAUNE, 

OARE EXISTENȚA NOASTRĂ ARE VREUN SENS?

Are Universul un ADN?

Îl putem descoperi pe Dumnezeu în eprubetă?

O anchetă științifică și filosofică

 

O carte cu implicații profunde, care îi poate face pe oameni să-și reconsidere viziunea asupra lumii.

Această carte aduce la lumină o revoluție în concepția despre lume și despre viață. O revoluție deja realizată în domenii decisive ale cercetării științifice, dar respinsă de unii, ignorată de opinia publică. Ea explorează natura omului și a lumii din jurul lui, în lumina celor mai recente cunoștințe științifice, prezentate într-un mod accesibil tuturor.

Noua viziune care rezultă din această sinteză descrie o lume deschisă către alte niveluri ale realității, în care conștiința noastră nu se limitează doar la activitatea neuronilor noștri, în care viața este înscrisă în legile Universului. Astfel de descoperiri, care, potrivit multor oameni de știință, permit o „re-vrăjire a lumii“, au implicații filosofice și sociale foarte mari. Printre ele se numără și posibilitatea unei apropieri, după secole de separare, de cunoștințele noastre raționale și de intuițiile marilor tradiții religioase, pentru a oferi oamenilor secolului XXI o viziune unificată și coerentă a lumii.

Jean Staune s-a născut în 1963. A absolvit cursuri de matematică, informatică, paleontologie umană, management și economie. A fondat Universitatea Interdisciplinară din Paris, al cărei secretar general și principal animator este, și unde a lucrat cu sute de personalități științifice. A fost lector la Institutul Federal de Tehnologie Elvețian din Lausanne. Din 1995, este profesor și consultant, lector în cadrul MBA al grupului HEC. A fost profesor invitat la Universitatea Pontificală Gregoriană și la Universitatea Shandong din China. Este, de asemenea, membru fondator al Clubului Budapesta-Franța, filiala franceză a Clubului de la Budapesta. A fost director al colecției Le temps des sciences de la Editura Fayard. Este un eseist și cercetător independent, autor al unor lucrări de sinteză, individuale și colective, în filosofia științelor.

 

APRECIERI:

„O carte pe cât de erudită, pe atât de accesibilă, datorită căreia, încetul cu încetul, deziluzia lasă loc mirării.“  (Revista Le Figaro)

„O introducere minunată în știința contemporană, dar și o reflecție asupra relației dintre Dumnezeu și știință, o carte foarte frumoasă.“ (Luc Ferry)

Oare existența noastră are un sens?, de Jean Staune, este o investigație științifică și filosofică de înaltă calitate.“ (Monde et vie)

„Lui Jean Staune îi plac provocările. Fondatorul Universității Interdisciplinare din Paris ne oferă în ultima sa lucrare o sinteză personală a descoperirilor științifice contemporane. Prin acest frumos efort de popularizare a științei, Jean Staune caută nici mai mult, nici mai puțin decât să răspundă la întrebările esențiale ale existenței!“ (La Croix)

„O carte care va reuși să reînvie dezbaterile pasionate în jurul dialogului dintre rațiune și credință.“ (Le Monde des religions)

 

  

COSTIN DUȚU,

SUTURĂ DE GÂND

Gândim diferit, dar împreună

  • despre relația medic-pacient   -

Drama pandemiei care a invadat viețile noastre în primăvara acestui an, 2020, aduce în primplan importanța alianței dintre medic și pacient în fața bolii, indiferent de natura ei.

Înțelege medicul trăirile unui om aflat uneori la ultimul hotar? Înțelege pacientul puterea limitată a medicului și rolul propriu în vindecare? Cum se vindecă oare cei care vindecă?

În microeseurile sale, chirurgul Costin Duțu încearcă să sutureze aceste gânduri într-o carte pe care v-o recomandăm nu numai astăzi, când a sta acasă și a citi poate fi cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru sănătatea noastră, ci oricând vrem să ne privim sufletul zâmbind, fugind de cotidianul tot mai abracadabrant ce ne înconjoară.

Costin Duțu este medic primar chirurg, doctor în științe medicale, cu competență în chirurgia laparoscopică și în cea oncologică. Fiu de profesori de limba română, pasionat de magia cuvântului scris, a exprimat importanța comunicării și a empatiei în activitatea medicală. A descris în cărțile sale, cu sensibilitate și umor, umbrele dar și luminile triunghiului dramatic ale cărui vârfuri le constituie pacientul, boala și medicul.

De același autor: Fiziologia ținerii pe genunchi (poezii, 2011), Incizie printre cuvinte (2015), Tehnici de comunicare în echipa chirurgicală, Formarea chirurgului – de la discipol la rezident, Relația medic-pacient în era internetului medical ș.a.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri