Jurnalul.ro Editoriale Ministrul Novak pune alt steag pe Federația Română de Hochei

Ministrul Novak pune alt steag pe Federația Română de Hochei

de Dan Constantin    |   

Ministrul Sportului, Novak Eduard, este singurul membru al Guvernului României amendat. Nu de premierul Ciucă, așa cum ar fi meritat, ci de poliția rutieră. În Suedia, un ministru și-a dat demisia după ce a fost prins de radar că depășise viteza legală.

 

 Diferență de mentalitate și de obraz! La București însă, ministrului Novak i se permit nu doar derapaje repetate de la codul rutier, ci este acceptat și încurajat în alte acțiuni, mult mai grave, care mută și dezvoltă periculos tensiunile interetnice în perimetrul administrației sportului. În câteva rânduri, în edițiile din 7 și 10 noiembrie 2022, am adus în atenția publică  fapte greu de contestat, cu consecințe care depășesc perimetrul arenei sportive, puse în seama lui Novak. Semnalam că presiunea constantă a Budapestei de a stimula pe căi directe sau mai subtile pretențiile de autonomie din secuime se exercită prin mai multe pârghii, cea mai evidentă fiind folosirea sportului în acest mecanism. Pentru că Ungaria nu are munți, dar vrea să-și plaseze controlul în Harghita-Covasna, considerat un fel de hinterland al maghiarimii, atenția se concentrează pe subordonarea administrativă a sporturilor de iarnă și a infrastructurii pentru hochei, patinaj și schi. 

La București, ministrul Novak a deschis un război cu Federația Română de Hochei pe Gheață, care încurcă „strategia” de ocupare a zonei vizate de Budapesta. Președintele acestei federații, Alexandru Hălăucă, unul dintre hocheiștii din „echipa de aur” a naționalei României, a reușit în timpul mandatelor succesive, încredințate prin vot de adunările generale, după 2013, să păstreze un climat de echilibru în competiția sportivă, acționând permanent pentru a descuraja conflictele induse din afara patinoarelor de factorii politici destabilizatori. Hălăucă înlocuia o conducere exclusiv controlată de UDMR, cu exponentul direct, actualul ministru al Mediului, Tanczos Barna. De menționat că Barna Tanczos conduce o fundație în Cârța, subvenționată masiv de guvernul Viktor Orban, care „dirijează” jocurile în HAR-COV. Tandemul Novak-Tanczos a dat în foc după ce, în septembrie 2022, Hălăucă a fost reales la conducerea FRHG; politrucii au pornit imediat o campanie de demolare a hotărârii adunării generale. Nemulțumirea era evidentă, pentru că se ratase ocazia de a impune o echipă „docilă”, sub controlul UDMR. Ministrul Sportului a dat o decizie de suspendare a alegerii conducerii FRHG, după ce o serie de controale succesive nu reușiseră să găsească vicii de procedură în aplicarea regulilor și statutului federației. Suspendarea nu a avut efect, fiind atacată în instanță de conducerea legală. De altfel, o serie de alte procese legate de plângeri ale „contestatarilor” din HAR–COV se află în curs de soluționare, dar ministrul Novak a ales să o ia pe „scurtătură”, substituindu-se justiției. Ca atare, a impus organizarea unei adunări generale pentru a „parafa” decizia de suspendare a conducerii federației. Hălăucă nu a fost invitat la adunarea convocată de minister în 15 februarie și, din informațiile noastre, nu i s-a permis accesul în sala strict controlată. De altfel, nici reprezentanții altor cluburi din afara perimetrului controlat de UDMR nu au fost admiși la adunarea generală. Clubul Armatei Steaua, cu echipă de tradiție, ar fi rămas în afara adunării strict supravegheate de paznicii angajați de MS. Pentru a avea un „cvorum” acceptabil, s-a recurs la manevre de culise penibile, șefia clubului din Galați fiind „adjudecată”, potrivit unor surse credibile, doar după intrarea în UDMR a candidatului.

 Presiunile la care a fost supusă FRHG în ultimele luni de către Ministerul Sportului au fost analizate și în Parlamentul României. Novak a fost audiat de Comisiile pentru Tineret și Sport din Camera Deputaților și Senat, în care ministrul și-a justificat intervenția pentru suspendarea alegerilor pentru că acolo „e un dezastru total”. ,„Dezastrul” s-a produs doar pentru că nu a fost aleasă o conducere agreată de Novak&Co. Nici un control anterior nu constatase nereguli la FRHG, dimpotrivă, activitatea se îndrepta spre obiective sportive ambițioase și extinderea sportului cu crosa și în alte zone ale României, altele decât cele favorizate de  Compania Națională  de Investiții, condusă, cum altfel, tot de un reprezentant UDMR. În audierea respectivă, deputatul Dan Tănasă, bun cunoscător al situației de tensiune etnică pe care o insuflă deliberat ministrul sportului, i-a cerut să oprească abuzurile și presiunile la care este supusă conducerea legal aleasă a FRHG. „Vă cer să nu mai folosiți funcția publică pentru ca Federația Română de Hochei să ajungă din nou pe mâna colegului dumneavoastră Barna Tanczos”, a spus Dan Tănasă, conform stenogramei audierii.

Din păcate, memoriul pe care FRGH l-a depus la cabinetul premierului Ciucă nu a avut efect. Surprinde, de asemenea, pasivitatea Comitetului Olimpic și Sportiv Român față de seria de imixtiuni ale ministrului Novak în activitatea mai multor federații sportive, care depășesc prerogativele acestuia. Serialul „Loviturile lui Novak”, cu noul episod din 15  februarie, va continua dacă cei în drept nu vor pune stavilă campaniei de punere, sub ochii guvernului, a altor steaguri pe sportul românesc.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri