'Nu sunt în război cu presa', a declarat preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a vorbit despre libertatea presei în cadrul unui interviu acordat joi seara CNN, relatează vineri DPA.
'Nu ar trebui să confundăm criticile cu insulta şi calomnia... Sunt un lider deschis', a declarat Erdogan, care se află în SUA cu prilejul participării la summitul Securităţii nucleare. 'Atât timp cât iubiţi oamenii sincer şi profund, oamenii vă vor iubi', a spus preşedintele turc, în contextul în care procesul a doi ziarişti turci ai opoziţiei a fost reluat vineri cu uşile închise la un tribunal din Istanbul.
Declaraţiile survin după incidentul care a avut loc la sediul unui think tank american, unde forţele de securitate turce s-au confruntat cu protestatari şi ziarişti, şi care a fost condamnat de Casa Albă şi de grupuri pentru apărarea presei. Acest incident sporeşte presiunea asupra lui Erdogan de a diminua acţiunile de reprimare împotriva unor publicaţii care sunt critice la adresa puterii.
'Totul trebuie să aibă limite (...) Avem legi şi acestea vă permit să aveţi libertate în limitele prevăzute de cadrul legal', a afirmat el. Cu toate acestea, măsurile luate recent de guvernul turc au atras critici la nivel internaţional.
Doi ziarişti ai opoziţiei Can Dündar şi Erdem Gül, redactor şef şi corespondent la Ankara al ziarului de opoziţie Cumhuriyet, au difuzat un material şi o înregistrare video, în mai, despre presupuse transporturi de arme din Turcia către rebeli sirieni, între care grupuri extremiste. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că cei doi vor 'plăti scump' pentru materialul lor şi a fost acceptat în calitate de coreclamant în acest caz. Cei doi ziarişti, care sunt de asemenea acuzaţi de susţinerea unei organizaţii teroriste, riscă închisoarea pe viaţă.
La începutul săptămânii, un cântec satiric la adresa preşedintelui turc Erdogan difuzat la 17 martie de postul de televiziune german NDR a provocat indignare la Ankara, care l-a convocat pe ambasadorul german, cerând ca videoclipul în care este difuzat cântecul să fie scos - o cerere ignorată de Germania.
La începutul lunii, Zaman, un important ziar al opoziţiei, a fost preluat de guvernul turc şi relansat ca publicaţie proguvernamentală. Academicieni au fost de asemenea arestaţi după semnarea unei petiţii pentru pace, fiind acuzaţi de răspândirea unei propagande teroriste.
Parchetul turc a deschis aproape 2.000 de dosare împotriva unor persoane pentru presupuse insulte la adresa lui Erdogan de când acesta a devenit preşedinte, în urmă cu 18 luni. Potrivit grupurilor pentru apărarea presei, 13 ziarişti turci se află deja în închisoare. AGERPRES