Jurnalul.ro Ştiri Justitie Nu tot ce zboară merge la CEDO

Nu tot ce zboară merge la CEDO

de Dan Constantin    |   
Nu tot ce zboară merge la CEDO

Noi pronunţări ale judecătorilor CEDO în decizii privind cauze împotriva României au fost anunţate în ultimele zile din februarie. România deţine la început de an recordul de cereri - 9.900 - trimise de cetăţenii ei care speră ca instanţa de la Strasbourg să le acorde reparaţii morale, despăgubiri materiale sau să deschidă calea unor revizuiri ale deciziilor strâmbe date de judecătorii de acasă. Sunt multe cazuri când speranţele pe care le pun românii în Curtea Europeană nu se împlinesc.

Remus Florinel Cernea, fostul parlamentar cu părul creţ adunat în coc, în legislatura 2012-2016, a primit o veste proastă. Plângerea pe care a adresat-o la adresa autorităţilor române, care nu l-au lăsat să se înscrie, ca lider al Partidului Verde, în alegerile parţiale din 2010 pentru un post de deputat în Bucureşti, nu a fost soluţionată favorabil. Argumentul Guvernului, în acord cu legea electorală atunci în vigoare, că Partidul Verde nu era în Parlament, a fost admisă de judecătorii Curţii.

Hulpe Constantin, român cu dublă cetăţenie româno-germană, a reclamat că nu a putut să-şi susţină procesul privind anularea unui contract din cauza unor citări greşite la instanţele din România. Cere despăgubiri de 232.811 euro, plus cheltuieli de judecată. Valeriu Dolha din Cluj-Napoca, născut în 1929, solicita 44. 878 euro ca despăgubiri pe care statul român nu i le-a acordat pentru represiunile suferite din cauza convingerilor politice. Petentul a decedat în 2016, nepotul susţinând cererea în continuare. O sumă substanţială - 251.413 euro, daune şi despăgubiri - a cerut compania Vastratrans srl din Focşani, care şi-a pierdut licenţa de transport. Georgeta Stoian din Slobozia şi Viorel Stroe din Baia Mare au solicitat despăgubiri modice - 14.200, respectiv 5.000 euro - pentru cauze civile în care au fost dezavantajaţi de instanţe româneşti prin proceduri neconforme. Toate aceste cereri admise au primit fiecare prin decizia CEDO câte 3.600 euro la care se adaugă cheltuielile de judecată, de câteva sute de euro. Statul român a scăpat ieftin: din suma totală de 548.235 de euro, pretinsă de petenţi, judecătorii europeni au trimis la Bucureşti o notă de plată de 18.000 de euro.

 

Subiecte în articol: decizii cedo romania
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri