Ea evoluează silenţios şi este mult subdiagnosticată. Mulţi pacienţi, mai ales tineri, nu ştiu că au hipertensiune, motiv pentru care ajung la medic în stadii avansate ale bolii. Pe de altă parte, pacienţii cunoscuţi ca hipertensivi nu ştiu dacă tensiunea lor este sau nu controlată de tratamentul pe care îl urmează. Aceste situaţii sunt aparent paradoxale, deoarece măsurarea tensiunii arteriale este extrem de simplă şi la îndemâna oricui.
De cele mai multe ori, pacienţii se bazează doar pe măsurarea tensiunii la medic, însă acest lucru este insuficient. Acum există însă o aplicaţie prin care cei care suferă de hipertensiune arterială pot ţine boala sub control. Aplicaţia permite oricărui utilizator care posedă un tensiometru electronic să îşi verifice singur şi în mod corect valorile tensiunii. Utilizatorul este îndrumat îndeaproape atât prin indicaţii scrise, cât şi prin intermediul unei înregistrări video. În plus, aplicaţia calculează în funcţie de datele introduse periodic, gradul de risc şi oferă indicaţii despre paşii pe care pacientul trebuie să îi urmeze.
Aplicaţia este oferită de Societatea Română de Cardiologie gratuit şi poate fi accesată fie pe site-ul www.tensiuneamea.ro, fie pe telefoanele mobile, indiferent de sistemul lor de operare. Varianta mobilă (Tensiunea Mea) poate fi descărcată în câteva secunde de pe Google Play, Magazin Play sau App Store.
Mulţi tineri suferă de tensiune arterială fără să ştie acest lucru şi fără să ia tratamentul care le poate prelungi viaţa. Medicii se confruntă tot mai des cu situaţii în care pacienţi până în 40 de ani sunt aduşi în camerele de gardă după ce au suferit un infarct.