O echipă independentă de voluntari va monitoriza speciile de păsări care cuibăresc sau se află în pasaj în Parcul Natural Văcăreşti, dar va fi implicată şi în activităţi antibraconaj, de montare de cuiburi, igienizare sau ghidaj pentru publicul larg.
Proiectul "Păsările Oraşului", susţinut de Enel România, se va derula pe parcursul acestui an, a informat Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, joi, prin intermediul unui comunicat de presă.
"Voluntarii, selectaţi pe baza metodologiei citizen science (oameni obişnuiţi implicaţi în acţiuni ştiinţifice), vor coordona activităţi antibraconaj, de montare de cuiburi, igienizare, dar şi de ghidaj pentru publicul larg. Printre voluntarii selectaţi vor fi şi angajaţi ai Enel în România", a menţionat sursa citată.
Voluntarii vor fi selectaţi şi pregătiţi de biologul Vlad Cioflec. Raportul de monitorizare va sta la baza Planului de management al parcului şi va include informaţii despre populaţiile de păsări, zone de habitat, comportament şi migraţie.
Proiectul îşi propune derularea de activităţi de monitorizare a faunei aviare, precum şi de informare şi creştere a gradului de conştientizare a publicului larg cu privire la biodiversitatea Parcului Natural Văcăreşti.
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a luat fiinţă în anul 2014 cu scopul înfiinţării şi administrării Parcului Natural Văcăreşti. În anul 2017, APNV a fost desemnat administratorul ariei naturale protejate cu acelaşi nume. De asemenea, APNV a încheiat un acord de parteneriat cu Primăria Generală a Capitalei în vederea administrării ariei. Alături de PMB, asociaţia lucrează cu Administraţia Naţională "Apele Române" şi peste 11 entităţi din domeniul cercetării şi al învăţământului.
Parcul Natural Văcăreşti, situat în Sectorul 4 al Capitalei, are o suprafaţă de 183 hectare. Aici s-a dezvoltat un ecosistem natural specific unei delte cu numeroase canale, bălţi, zone mlăştinoase, alimentate de ape subterane ce au favorizat apariţia unei vegetaţii bogate, cu sute de specii de plante, precum şi existenţa a peste 90 de specii de păsări şi mamifere.
Pe 30 martie, Prinţul de Wales, Charles, a vizitat zona respectivă beneficiind de ghidajul membrilor asociaţiei. AGERPRES