Jurnalul.ro Cultură Carte O săptămână de festival de cărţi, numai cu Jurnalul Naţional! Câştigă "O voce patetică și feroce", de Dumitru Popescu

O săptămână de festival de cărţi, numai cu Jurnalul Naţional! Câştigă "O voce patetică și feroce", de Dumitru Popescu

Dacă e Bookfest, e sărbătoarea cărţii. Jurnalul Naţional îţi oferă cele mai noi apariţii de la editura RAO. Tot ce trebuie să faci este să urmăreşti până la finalul acestei săptămâni site-ul jurnalul.ro şi să răspunzi corect la întrebarea despre fiecare dintre cele 10 cărţi pe care le punem la bătaie. Câştigătorii vor fi anunţaţi personal prin email şi pe site, în ziua de luni, 29 mai.

Începem festivalul de cărţi cu volumul "O voce patetică și feroce", de Dumitru Popescu. Trimite răspunsul la întrebarea "De ce «boală» suferă soţia eroului romanului?" pe adresa concurs@jurnalul.ro şi poţi intra în posesia acestei radiografii a societăţii româneşti actuale.

Romanul este o prezentare curajoasă a societății românești contemporane, în care piesele de mozaic, pe care cu toții le percepem disparat, sunt asamblate într-o imagine amplă, oferindu-i cititorului un tablou complet al actualității. Cartea este constituită în jurul unui personaj central, sociologul Niculae "Nichi" Codrin, victimă a unei Justiții percepute ca arbitrară și abuzivă. Eroul face închisoare, prilej pentru autor de a înfățișa în amănunt ororile din pușcăria unde se recunoaște împărțirea deținuților în două categorii, cei de drept comun și cei politici. Este eliberat pentru a suferi o intervenție chirurgicală și revine alături de soția sa, Dana. Aceasta, nemulțumită de faptul că soțul ei, rămas fără serviciu, nu-i poate asigura viața la care aspiră, îl părăsește pentru un alt bărbat, dorind totuși să-l păstreze drept amant. Într-un final, Dana, dezamăgită, revine alături de Nichi, vindecată, spune ea, de „bolnava patimă pentru bani“. Dar când cei doi se hotărăsc să se ocupe de o gospodărie de la țară, Nichi este arestat, din nou, în calitate de suspect.

Absolvent de științe economice, DUMITRU POPESCU intră în Partidul Muncitoresc Român în 1953. Între anii 1950 și 1960, activează ca jurnalist la publicații precum Contemporanul, Scînteia tineretului și Scînteia. În intervalul 1962‒1965, este vicepreședinte al Comitetului de Stat pentru Cultură. Este primit în Comitetul Central al P.C.R., unde înaintează rapid în funcție, astfel încât, din 1969 face parte din Comitetul Politic Executiv (C.P.Ex.). Între 1971 și 1976, a fost președinte al Consiliului Culturii și Educației Socialiste. Este autorul unui mare număr de volume de proză, poezie și eseuri. După căderea regimului socialist, a scris mai ales memorialistică: Pumnul și palma; Am fost și cioplitor de himere; Elefanţii de porţelan; Cronos autodevorându-se; Panorama răsturnată a mirajului politic.

Lansarea cărţii va avea loc în prezența autorului, joi, 25 mai, ora 17.00, la standul RAO din cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, Romexpo. Invitați: Prof. Ioan Dodu Bălan, scriitorul George Corbu, jurnalistul Mihai Iordănescu și Prof. Dr. Alexandru Dumitriu.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri