Jurnalul.ro Ştiri Educatie Bursele elevilor olimpici vor sări de 4.000 lei/lună

Bursele elevilor olimpici vor sări de 4.000 lei/lună

de Diana Scarlat    |   

Ministerul Educației a organizat, ieri, Gala anuală de premiere a olimpicilor internaţionali. Elevii au fost premiați chiar de ministrul Educației, Ligia Deca.

Președintele Klaus Iohannis nu a participat la eveniment, dar a transmis un mesaj care a fost citit de consilierul prezidenţial Diana Loreta Păun. Olimpicii internaționali provin din 72 de unități de învățământ de stat și private. Acești elevi au adus peste 200 de medalii, la competițiile internaționale din acest an. Performanța acestor elevi este susținută constant, prin bursele de excelență care au valoarea unui salariu minim pe economie, iar de la 1 ianuarie vor fi majorate. Olimpicii internaționali pot intra la facultate fără a mai participa la examenele de admitere. Bursele se păstrează și pe durata studiilor universitare de licență, dacă elevii își mențin performanța. Aceste burse au fost introduse prin noile legi ale învățământului.

Noutatea Galei care s-a desfășurat ieri, la Palatul Copiilor din București, a fost premierea profesorilor care-i pregătesc pe olimpicii internaționali, nu doar a elevilor. Mesajul din deschiderea evenimentului a fost al ministrului Ligia Deca.

„Premiem peste 170 de elevi din 72 de unităţi de învăţământ preuniversitar, de stat şi private, din 33 de judeţe şi municipiul Bucureşti, şi peste 190 de profesori care i-au pregătit. Dumneavoastră aţi adus României peste 200 de medalii, premii şi menţiuni, la 33 de olimpiade internaţionale şi olimpiade sau concursuri regionale pe discipline. Ministerul Educaţiei susţine istoric performanţa. Şi asta nu doar prin ceremonia organizată an de an, ci şi prin alte măsuri. Performanţa acestor tineri minunaţi este susţinută constant prin bursele de excelenţă olimpică pe care ei le primesc. Este pentru prima dată când sunt recompensaţi profesorii care pregătesc copiii pentru olimpiadă”, a precizat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Consilierul prezidențial a transmis mesajul lui Klaus Iohannis, după ministrul Educației. „Într-o eră a concurenţei acerbe în care accesul tot mai larg la informaţie vine cu o serie de provocări legate de capacitatea de a filtra şi a selecta ceea ce este relevant şi corect, este absolut remarcabil ceea ce reuşiţi voi prin cunoaştere şi autocunoaştere, mai ales la vârsta voastră. Şi iată că tot efortul şi sacrificiile voastre, dar şi ale profesorilor şi părinţilor voştri au dat roade admirabile. Rezultatele voastre excelente trebuie să fie făcute cunoscute, pentru că acestea reprezintă o sursă de mândrie pentru noi toţi şi de inspiraţie pentru alţi tineri. Voi sunteţi cei care ne daţi speranţă, resursele umane autentice ale României, pentru că ştiţi de ce este capabilă generaţia voastră”, a transmis preşedintele României.

Sume majorate prin noua legislație

De anul acesta, pentru susţinerea sistemică a performanţei, a fost înfiinţat Centrul Naţional pentru Excelenţă, care va coordona centrele judeţene din ţară. Fondul total de premiere alocat în acest an de Ministerul Educaţiei este de peste 4.769.000 de lei, înregistrând o creştere substanţială faţă de anul trecut (3.900.000 de lei).

Premiile în bani pe care le primesc elevii olimpici sunt: 20.000 de lei pentru premiul I absolut, 15.000 de lei pentru premiul I sau medalia de aur, 12.500 de lei pentru premiul al II-lea sau medalia de argint, 10.000 de lei premiul al III-lea sau medalia de bronz și 6.000 de lei menţiune sau diplome echivalente. 

Pentru elevii care au obţinut distincţii la competiţiile regionale sau balcanice, seniori şi juniori, sumele sunt: 7.500 de lei premiul I sau medalie de aur, 6.000 de lei premiul al II-lea sau medalie de argint, 4.500 de lei premiul al III-lea sau medalie de bronz și 3.500 de lei menţiune sau diplome echivalente. Ministrul Ligia Deca a explicat că profesorii care au pregătit elevii olimpici sunt premiaţi cu o sumă egală cu aceea a elevului premiat, iar pentru şcoala de provenienţă se acordă aceeaşi sumă cu cea a elevului premiat, sumă ce se va folosi pentru dotări destinate cu precădere disciplinei sau disciplinelor la care s-au obţinut performanţe şcolare.

Elevii olimpici internațional vor primi burse de până la 4.050 de lei pe lună, de la 1 ianuarie, odată cu creșterea salariului minim pe economie. De anul acesta s-au majorat și sumele alocate pentru cazare și masă, în deplasările pentru olimpiadele și concursurile internaționale, până la 200 de lei de persoană, pe zi.

Performanța națională a fost discriminată

Deși Ministerul Educației a făcut toate aceste eforturi pentru a susține olimpicii internaționali, nu la fel este situația celor care obțin premii la olimpiadele naționale. În ultimul an, imediat după intrarea în vigoare a noilor legi ale învățământului preuniversitar și universitar, au fost mai multe scandaluri legate de modificarea metodologiei de acordare a burselor pentru elevii olimpici.

Cei care obțin premii la olimpiadele naționale beneficiau de o bursă de excelență care a fost eliminată, fiind transformată în bursă de merit, dar dreptul la bursă de merit îl au toți elevii cu media generală peste 9,50, indiferent dacă sunt olimpici sau nu - ceea ce s-a considerat discriminare, pentru că Ministerul Educației nu mai recunoaște performanțele celor care obțin premii în țară. Doar elevii din loturile olimpice care au obținut premii la olimpiadele internaționale au dreptul la bursă de excelență tip I, care nu se mai acordă și pentru cei din loturile naționale de pe locurile II, III sau care au obținut mențiuni. 

La modificarea Legii învățământului preuniversitar din iulie 2024 nu au mai fost incluși printre beneficiarii burselor de excelență și olimpicii din loturile naționale. În plus, Ministerul Educației a decis că de anul acesta nu se mai pot înscrie la facultate fără admitere olimpicii din loturile naționale care au câștigat locurile II, III și mențiune - conform Ordinului de ministru 3.693/2024 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în învățământul superior în ciclurile de studii universitare de scurtă durată, de licență, de master și de doctorat, care se aplică pentru admiterea la facultate în anul universitar 2025-2026. Doar olimpicii internaționali mai au acest drept. Autonomia universitară le permite instituțiilor să le ofere locuri fără examen de admitere și olimpicilor din loturile naționale care au ocupat locurile II, III sau au obținut mențiuni, dar trebuie să anunțe Ministerul în legătură cu această decizie.

Burse majorate de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie 2025, elevii care vor obține medalia de aur sau premiul I la o olimpiadă internațională vor primi, din luna februarie, suma aferentă bursei de excelență olimpică I pe luna ianuarie, în valoare de 4.050 de lei, majorată de la 3.700 de lei brut pe lună, cât este în prezent. Elevii cu premii la olimpiade naționale și competiții internaționale vor primi până la 3.700 de lei pe lună, dacă nu au mai mult de 10 absențe nemotivate.

Bursa de excelență cu cea mai mică valoare este bursa de excelență olimpică tip II, numită acum și bursă națională, acordată pentru premiile de la olimpiadele naționale. Aceasta urmează să fie tot 700 de lei ca în anul școlar 2023-2024, suma rămânând aceeași în legea educației 198/2023.

Bursa de excelență tip I, numită și bursa internațională, va fi pentru premiul I sau medalia de aur obținută la o olimpiadă internațională, egală cu salariul minim brut pe țară garantat în plată. Pentru premiul II, bursa de excelență olimpică I sau internațională reprezintă 75% din această sumă, adică la 2.775 de lei. 

Pentru premiul III sau medalie de bronz, bursa lunară va fi de 1.850 de lei, iar pentru mențiune se va acorda o bursă de 925 de lei. Ca orice bursă care se va acorda în anul școlar 2024-2025, bursele de excelență olimpică iau în considerare rezultatele și premiile din anul școlar din urmă (2023-2024).

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri