Jurnalul.ro Ştiri Social Oltenii, fruntași la dat banii pe măști

Oltenii, fruntași la dat banii pe măști

de Monica Cosac    |   

Peste trei milioane de euro au cheltuit primăriile orașelor reședință de județ, anul trecut, în doar opt luni, pentru a achiziționa peste șase milioane de măști de protecție, potrivit unui studiu realizat de asociația pentru protecția consumatorilor InfoCons. De departe cei mai mulți bani i-a scos din vistierie Primăria Municipiului Slatina - mai exact, aproape 1,2 milioane de euro, ceea ce reprezintă circa 40% din suma totală. Însă nu pentru că oltenii ar fi cumpărat cele mai multe măști, și nici cele mai scumpe, ci pentru că ei se pot „lăuda” și cu cel mai mare preț mediu de achiziție per bucată. La polul opus, se află Primăria Municipiului Ploiești, care, în perioada martie – noiembrie 2020, a cheltuit cea mai mică sumă pe măștile de protecție.

 

Nu mai puțin de 14.654.572 de lei au fost cheltuiți de primăriile reședință de județ în opt luni, pentru achiziția a 6.289.763 de măști, se arată într-un comunicat transmis redacției Jurnalul de InfoCons – Asociație Națională pentru Protecția Consumatorilor, care a realizat un studiu cu privire la cheltuielile realizate de administrațiile locale privind achiziția de măști în perioada martie-noiembrie 2020.

Conform datelor colectate de asociație, suma medie cheltuită de fiecare primărie pentru achiziția de măști este de 348.918,39 lei, iar prețul mediu de achiziție per mască a fost de 2,33 lei. Aceste sume reprezintă, așa cum spuneam, o medie la nivel național, căci, luate separat, diferă foarte mult de la o primărie la alta.  

 

Fără număr, la olteni

Pe primul loc în top 10 al celor mai mari sume alocate pentru achiziția de măști se situează Primăria Municipiului Slatina. Cu cei 5.776.120 lei dați pe măști, administrația municipiului reședință a județului Olt a cheltuit, practic, mai mult decât următoare nouă clasate, la un loc: Primăria Municipiului Brașov (1.384.529,30 lei), Primăria Municipiului Alba Iulia (838.450,20 lei), Primăria Municipiului Drobeta-Turnu Severin (724.738,56 lei), Primăria Municipiului Baia Mare (664.873,83 lei), Primăria Municipiului Bacău (594.167 lei), Primăria Municipiului Arad (491.470 lei), Primăria Municipiului Târgoviște (473.411,75 lei), Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe (418.880 lei), Primăria Municipiului Iași (364.140 lei). 

La polul opus, cele mai mici sume cheltuite pe măștile de protecție au fost la Primăria Municipiului Ploiești (12.119,32 lei), Primăria Municipiului Brăila (14.844,06 lei) și Primăria Municipiului Slobozia (18.061,82 lei).

 

130 de măști, la 100 de lei/bucata

Chiar dacă au cheltuit cei mai mulți bani, funcționarii Primăriei Slatina nu se pot „lăuda” și cu cele mai prețioase măști din țară. Acestea au ajuns la Primăria Municipiului Oradea, care a achiziționat 130 de măști de protecție la prețul de 101,96 lei per bucată. Cel mai mic preț de achiziție a unei măști chirurgicale a fost de 0,14 lei și a fost plătit de Primăria Municipiului Baia Mare. 

 

Singura licitație deschisă, la Iași

Oltenii din Slatina ajung iarăși în fruntea clasamentului când vine vorba suma medie cheltuită pe o bucată de mască (7,16 lei), iar Primăria Municipiului Arad ține aproape, cu 7,02 lei - prețul mediu/bucată. A treia în acest top este Primăria Municipiului Sfântul Gheorghe (4,19 lei).

Au fost însă și administrații locale care au reușit să scoată un preț mediu foarte mic: Primăria Municipiului Iași - 0,24 lei, Primăria Municipiului Pitești - 0,56 lei și Primăria Municipiului Vaslui - 0,66 lei. 

Din punctul de vedere al numărului de măști achiziționate situația este următoarea: Primăria Municipiului Iași, despre care spuneam că a avut și cea mai mică sumă medie achitată pe o mască, a cumpărat cele mai multe măști (1.530.000 buc.) Administrația locală din Iași este, de altfel, și singura care a achiziționat aceste materiale de protecție prin licitație deschisă. De asemenea, au mai fost cumpărate multe măști de către Primăria Slatina (833.000 buc.) și Primăria Municipiului Brașov (721.000 buc.). 

Cel mai mic număr de măști a fost achiziționat, în perioada amintită mai sus, de către: Primăria Municipiului Ploiești (2.950 buc.), Primăria Municipiului Reșița (6.550 buc.) și Primăria Municipiului Slobozia (7.225 buc.).

Potrivit datelor colectate de InfoCons, principalele tipuri de măști achiziționate au fost: chirurgicale de unică folosință, tip FFP1 și tip FFP2. De asemenea, au fost cumpărate și măști din bumbac, și măști de uz medical.

 

Din punctul de vedere al modului de achiziție, procedura preferată de majoritatea primarilor a fost cea de achiziție directă, aceasta reprezentând 97% din numărul total de achiziții.

 

Scandal cu 11 milioane de măști rămase în stoc

În timp ce primăriile cheltuie milioane de euro pe măști din banii contribuabililor, măştile de protecţie cumpărate de statul român pentru persoanele defavorizate, în baza unei OUG din starea de urgenţă, și trimise către administrațiile locale, au rămas nedistribuite. Este vorba de peste 11 milioane de măști rămase pe stoc, deoarece, conform legislației în vigoare, acestea puteau fi distribuite doar pe perioada stării de urgență. Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru susține că el a aflat de această situaţie abia acum trei săptămâni, iar OUG va fi modificată, astfel încât măştile să fie distribuite şi pe durata stării de alertă. Mai mult, Tătaru dă vina pe autorităţile locale, spunând că era responsabilitatea lor să împartă măștile celor îndreptățiți. 


 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri