Jurnalul.ro Special Omicron va duce la dispariția tulpinii Delta, cea mai periculoasă de până acum

Omicron va duce la dispariția tulpinii Delta, cea mai periculoasă de până acum

de Monica Cosac    |   

Infecțiile cu Omicron se extind rapid la nivel mondial, însă finalul anului 2021 vine și cu câteva vești bune din partea oamenilor de știință cu privire la această tulpină care a pus pe jar întreaga planetă. Una dintre ele este dată de specialiștii din Africa de Sud, acolo unde a și fost depistată această variantă extrem de transmisibilă, care au descoperit că infectarea cu Omicron îmbunătăţeşte de peste 4 ori capacitatea sistemului imunitar de a neutraliza varianta Delta. O altă veste bună vine din Statele Unite, unde oameni de ştiinţă au anunțat că lucrează la un nou vaccin eficient împotriva tuturor variantelor virusului SARS-CoV-2, inclusiv Omicron, dar și împotriva altor coronavirusuri care infectează oamenii.

 

Cercetările efectuate de oamenii de știință sud-africani sugerează că infecția provocată de varianta Omicron îmbunătăţeşte considerabil capacitatea sistemului imunitar de a neutraliza varianta Delta a coronavirusului. 

Studiul a înrolat un număr mic de subiecți (33 de persoane vaccinate şi nevaccinate care au fost infectate cu varianta Omicron în Africa de Sud) și, deocamdată, nu a fost examinat de alţi cercetători internaţionali, însă oameni de ştiinţă s-au grăbit să anunțe rezultatele îmbucurătoare. 

Concret, autorii studiului au constatat că neutralizarea variantei Omicron a crescut de 14 ori la 14 zile de la infectare. Totodată, ei au descoperit că a existat o creștere de 4,4 ori a capacităţii organismului de neutralizare a tulpinii Delta.

„Creșterea imunității neutralizante împotriva Omicron era de așteptat - acesta este virusul cu care aceste persoane au fost infectate. Cu toate acestea, am văzut, de asemenea, că aceleași persoane - în special cele care au fost vaccinate - au dezvoltat o imunitate sporită la varianta Delta”, a explicat, pe Twitter, Alex Sigal, profesor la Africa Health Research Institute din Africa de Sud. 

Potrivit acestuia, dacă se va confirma că Omicron este mai puțin patogen, așa cum arată în prezent experiența sud-africană, infectarea cu această nouă tulpină „va ajuta la eliminarea Delta” tocmai prin scăderea capacității variantei Delta de a reinfecta aceste persoane.

„Dacă acest lucru este adevărat, atunci perturbarea pe care COVID-19 a provocat-o în viața noastră se va diminua”, a adăugat cercetătorul.

Declarațiile profesorului sud-african, care au fost rapid preluate de presa internațională, au fost criticate de alți specialiști, care au considerat că acesta s-a grăbit cu concluziile, având în vedere numărul mic de voluntari incluși în studiul invocat.  

 

Cercetarea preliminară realizată de oamenii de știință din Africa de Sud poate fi citită aici: MEDRXIV-2021-268439v1-Sigal.pdf (secureservercdn.net) )

 

Spitalizările, influențate de numărul de infectări

 

Un studiu anterior din Africa de Sud a arătat că există un risc mai mic de spitalizare și de forme severe de boală la persoanele infectate cu Omicron în comparație cu cele infectate cu Delta, însă autorii acelei cercetări consideră că rezultatul s-ar putea datora unei imunităţi ridicate în rândul populaţiei generale.

Și datele publicate în Marea Britanie, înainte de Crăciun, indică o severitate cu 50-70% mai redusă a tulpinii Omicron. Este vorba de un raport publicat de Agenția pentru Securitate Sanitară din Marea Britanie (UK Health Security Agency - UKHSA), pe 23 decembrie, în urma analizării cazurilor de infectări cu Omicron și Delta din Marea Britanie, de la începutul lunii noiembrie până pe 20 decembrie. 

Concluzia a fost că persoanele infectate cu Omicron au o probabilitate cu 31% până la 45% mai mică să fie internate la ATI și o probabilitate cu 50% până la 70% mai mică să aibă nevoie de spitalizare.

Deși datele colectate sunt încurajatoare, autorii analizei spun că este încă devreme pentru a trage o concluzie cu privire la severitatea bolii cauzate de Omicron, mai ales că majoritatea celor infectați pe care s-a bazat analiza aveau în jurul vârstei de 40 de ani. 

Pe de altă parte, ieri, biroul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avertizat că răspândirea mult mai rapidă a variantei Omicron va duce la „un număr mare de spitalizări”, chiar dacă această variantă se dovedeşte mai puţin periculoasă decât predecesoarea.

„O creştere rapidă a Omicron, aşa cum constatăm în mai multe ţări, chiar dacă se combină cu o formă a bolii mai puţin gravă, va determina cu toate acestea un număr ridicat de spitalizări, în special în rândul celor nevaccinaţi”, a declarat Catherine Smallwood, unul dintre principalii responsabili din cadrul OMS Europa, citată de AFP.

 

Vaccin pentru mai multe tipuri de coronavirus 

 

O altă veste îmbucurătoare a fost dată, recent, de specialiștii din cadrul Institutului de Cercetare al Armatei SUA „Walter Reed”, care au anunțat că dezvoltă un vaccin împotriva tuturor variantelor virusului SARS-CoV-2, inclusiv Omicron, dar și împotriva altor coronavirusuri care au provocat focare de infectări în ultimii ani. Potrivit dr. Kayvon Modjarrad, directorul Institutului, strategia a fost să dezvolte „o tehnologie de vaccinare care ar putea oferi simultan o protecție sigură, eficientă și durabilă împotriva mai multor tulpini și specii de coronavirus”. 

Spre deosebire de vaccinurile existente, tehnologia Spike Ferritin Nanoparticle (SpFN) are la bază o proteină în formă de minge de fotbal, cu 24 de fațete, care permit atașarea fragmentelor Spike de la mai multe variante și tulpini de coronavirusuri.

Un raport publicat recent în revista Science Translational Medicine a arătat că, în studiile preclinice realizate pe maimuțe, noul vaccin pe bază de proteine a protejat animalele de tulpina originală SARS-CoV-2 și a creat un răspuns puternic al anticorpilor împotriva variantelor care au apărut în timpul pandemiei. 

Studiul clinic pe oameni, care a început în aprilie 2021 și a inclus 72 de persoane, s-a încheiat în această lună, iar rezultatele se află în curs de revizuire. Rezultatele vor arăta, practic, dacă eficacitatea observată la maimuțe este similară și la om. 

 

 

Creștere a numărului de infectări după Crăciun

 

După mai multe săptămâni în care în România au fost raportate din ce în ce mai puține cazuri noi de coronavirus, datele oficiale transmise ieri de autorități arată o creștere accentuată a numărului de noi infectări și la noi, după Crăciun. Nu mai puțin de 1.144 de cazuri noi de coronavirus au fost raportate pentru ultimele 24 de ore, cele mai multe din 9 decembrie și până acum. 

De asemenea, au fost raportate și 67 de decese, aproape triplu față de ziua anterioară (24). Dintre cei morți de COVID în ultimele 24 de ore, 10 au fost vaccinați, iar 57 au fost persoane nevaccinate (85,07%).

Subiecte în articol: omicron delta studiu coronavirus
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri