Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie OMV amână investiţia în Marea Neagră: „Suntem foarte îngrijoraţi”

OMV amână investiţia în Marea Neagră: „Suntem foarte îngrijoraţi”

de Cristian Anton    |   

OMV a hotărât să amâne, pentru anul următor, decizia de investiţie în proiectul său offshore din Marea Neagră din cauză că Guvernul României a avut nevoie de o durată prea mare de timp pentru a pune la punct cadrul de reglementare, a anunţat directorul general al grupului energetic austriac, Rainer Seele. ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, din apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi. 

Anunţul OMV vine după ce Camera Deputaţilor a aprobat Legea offshore, demers care a venit însă prea târziu, susţin austriecii. „Nu puteam lua o decizie de investiţii în acest trimestru, aşa cum intenţionam”, a spus Rainer Seele, adăugând că OMV trebuie să evalueze mai întâi condiţiile pentru această investiţie de un miliard de dolari, urmând a lua o decizie anul viitor. Potrivit legii, care trebuie semnată şi de preşedintele Klaus Iohannis, companiile implicate în operaţiuni de producţie offshore de gaze au obligaţia de a vinde pe pieţele centralizate din România minimum 50% din cantitatea anuală de gaze naturale contractate cu livrare în anul calendaristic, alt aspect care i-a nemulţumit pe austrieci. 

1 miliard de euro urma să investească OMV pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră

„Suntem foarte îngrijoraţi de faptul ca vom fi restricţionaţi în vânzarea gazelor. Libertatea de vânzare a gazelor este foarte importantă”, a declarat Seele, care a subliniat că, spre deosebire de alte ţări din regiune, România este aproape în întregime independentă din punct de vedere energetic. 

Rezerve pentru 20 de ani


Potrivit estimărilor oficiale, rezervele de gaze din Marea Neagră ating 200 de miliarde de metri cubi, cantitate care ar asigura consumul României pentru 20 de ani. Americanii de la ExxonMobil şi OMV Petrom au investit déjà 1,5 miliarde de dolari în explorarea perimetrului Neptun Deep, iar exploatarea propriu zisă urma să înceapă în 2020, dacă decizia finală de investiţie ar fi fost luată anul acesta.

 

Subiecte în articol: omv
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri