Jurnalul.ro Special Anchete Operațiunea „Cardul de Sănătate 2”: alte 45 milioane de euro de la Sănătate

Operațiunea „Cardul de Sănătate 2”: alte 45 milioane de euro de la Sănătate

de Ion Alexandru    |   

După ce, în urmă cu patru ani, statul român  a cheltuit peste 50 de milioane de euro pentru imprimarea şi furnizarea cardurilor naţionale de asigurări sociale de sănătate, anul acesta, Ministerul Sănătăţii a mai scos din bugetul propriu alte 45 de milioane de euro pentru aceeaşi operaţiune. Contractele, ambele atribuite prin negociere directă, fără organizarea unei licitaţii şi fără publicarea pe SEAP a unui anunţ de participare, vin la scurt timp după ce una dintre firmele controlate în trecut de Sebastian Ghiţă a primit de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate un contract de peste cinci milioane de euro pentru mentenanţa şi suportul tehnic al cardului de sănătate şi al Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate.

Sistemul integrat al cardului de sănătate, obligatoriu, din 2015, pentru toţi cetăţenii din România, devine din ce în ce mai costisitor pentru bugetul de stat. Ministerul Sănătăţii publice a atribuit, în data de 24 august 2016, un contract în valoare de 199.513.000 de lei, cu TVA inclusă (adică 45.390.000 de euro), pentru furnizarea a noi carduri naţionale de asigurări sociale de sănătate.

Suma, impresionantă, ar fi necesitat organizarea unei licitaţii publice, prin publicarea unui anunţ de intenţie şi a unui anunţ de participare, pentru efectuarea unei astfel de achiziţii. În schimb, însă, autoritatea contractantă a ales calea negocierii directe, fără publicarea unui anunţ de participare, invocând faptul că bunurie, lucrările sau serviciile cotractante nu pot fi furnizate decât de un anumit ofertant, din motive tehnice. Astfel, la negocierea directă s-a prezentat un singur ofertant, în speţă Compania Națională Imprimeria Naţională SA, care a fost desemnată să tipărească şi să furnizeze Ministerului Sănătăţii noile carduri.

Tot fără licitaţie, în 2012, 230 de milioane de lei

În 28 septembrie 2012, în primele luni de guvernare ale USL, acelaşi Minister al Sănătăţii Publice achiziţiona, după metoda implementată de fostul Guvern Boc, primele carduri naţionale de asigurări sociale de sănătate. Ceea ce s-a întâmplat în 24 august anul curent este o reiterare a achiziţiei de acum patru ani.

În mod similar, şi atunci autoritatea contractantă a ocolit procedura organizării unei licitaţii publice şi a negociat direct tot cu Compania Naţională Imprimeria Naţională SA. Valoarea contractului s-a ridicat, atunci, la 229.561.200 de lei cu tot cu TVA. Adică 51.013.600 de euro.

În acest sens, se poate constata faptul că Ministerul Sănătăţii a cheltuit, în doar patru ani. Nu mai putin de 96,4 milioane de euro pentru intrarea în posesia cardurilor fizice de asigurări sociale de sănătate pentru populaţie. Începând cu data de 1 septembrie 2015, asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani cărora li s-a emis şi au intrat în posesia cardului primesc servicii decontate şi validate în sistemul public de sănătate, doar dacă prezintă acest document electronic la fiecare vizită la orice furnizor de servicii în contract cu Casa.

Afacerea cardurilor a făcut obiectul unei anchete a Corpului de Control

În iulie 2013, Guvernul a sesizat  Direcţia Naţională Anticorupţie pentru nereguli în atribuirea contractului pentru cardul naţional de sănătate, cu efecte în neimplementarea proiectului şi determinarea unei pagube de peste 1,2 milioane euro, comise de fostul preşedinte CNAS Lucian Duţă. Controlul a fost efectuat la Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate  şi Imprimeria Naţională privind respectarea cadrului organizatoric şi funcţional pentru introducerea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate.

Introducerea cardului a fost aprobată, în şedinţă de guvern la începutul lunii septembrie 2010, prin memorandum aprobat de premierul de atunci, Emil Boc. iniţiat de ministrul Sănătăţii Attila Cseke, şi şeful CNAS, Lucian Duţă, fiind stabilită producerea cardurilor începînd cu ianuarie 2011 într-un ritm de un milion carduri lunar, astfel încât toţi cei 18,5 milioane de asiguraţi, la care se face referire în memorandum, să fie acoperiţi în 18-19 luni.

Imprimeria a derulat, în numele CNAS, proceduri de achiziţie publică a materiilor prime (achitând 19,8 milioane lei către furnizorul foliilor de policarbonat şi 12,9 milioane euro către furnizorul cipurilor fără însă ca, în final, să înceapă producerea efectivă a cardurilor din cauza întârzierilor unor activităţi prevăzute în memorandum, ceea ce a generat cu deficit de numerar la nivelul Imprimeriei şi întârzieri la plăţi), pentru furnizarea soluţiei informatice şi achiziţia serviciilor poştale şi de curierat.

În opinia inspectorilor, faptul că fostul preşedinte CNAS Lucian Duţă şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile a condus la situaţia în care proiectul privind introducerea cardurilor de sănătate nu a mai fost aplicat nici până la sfârşitul anului 2012, acestea constituind posibile fapte de natură penală. Astfel, inspectorii îl acuză pe Lucian Duţă că nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit defectuos obligaţiile de serviciu, prin faptul că nu a încheiat cu Imprimeria Naţională contractul pentru producerea cardului, a propus acordarea către Poşta Română, prin negociere fără publicarea unui anunţ de participare, a contractului de curierat, fără ca Poşta să aibă exclusivitate pentru prestarea acestor servicii şi a determinat o pagubă la Imprimerie de peste 1,2 milioane euro.

Mentenanţa sistemului, atribuită fostei firme a lui Sebastian Ghiţă

La începutul lunii iunie, una din firmele fondate de Sebastian Ghţă, Teamnet Internaţional, a câştigat două cotracte scoase la licitaţie de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru mentenanţa sistemului IT al cardului de sănătate şi a platformei IT a asigurărilor de sănătate. Cele două contracte au o valabilitate de trei ani.
Pentru mentenanţa Cardului European de Asigurări de Sănătate, oferta câştigătoare a fost de 14,8 milioane lei fără TVA, iar pentru mentenanţă Platformei, oferta castigatoare este de 7,5 milioane lei fara TVA. Obiectul contractelor este furnizarea serviciilor de help-desk, mentenanţă şi suport tehnic aferente componentei aplicative a sistemului informatic Cardului European de Asigurări de Sănătate, respectiv furnizarea serviciilor de administrare, suport tehnic şi mentenanţă hardware pentru platforma Platformei IT a Asigurărilor de Sănătate. 

Teamnet Internationa SA a fost înfiinţată de deputatul Sebastian Ghiţă, ca parte a grupului de firme Asesoft. Ghiță a declarant în  vara anului 2012 că şi-a vândut toate acţiunile deţinute la firmele de IT&C, inclusiv la Teamnet.

Probleme tehnice, cauzate de “expirarea contractelor”

Un alt contract atribuit , în aprilie 2012, de CNAS pentru servicii privind soluţia informatică de implementare a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate a fost încheiat cu  asocierea HP şi Novensys Corporation şi a scos din bugetul instituţiei alte 19,47 milioane de euro, fără TVA.  Contractul vizează  servicii de dezvoltare software, servicii IT de consultanţă, dezvoltare de software, internet şi asistenţă, servicii de programare şi de consultanţă software, servicii de programare de sisteme informatice şi software utilitare, servicii de analiză şi de programare de sisteme. Contractul a fost atribuit prin licitaţie deschisă, ofertei cu cel mai mic preţ, pe 23 aprilie 2012. 

Sistemul electronic al cardului de sănătate s-a blocat, în mai multe rânduri, făcând, temporar, imposibilă utilizarea lui. Explicaţia CNAS în priviinţa deselor probleme cu acest sistem IT a fost aceea că, de la sfârșitul anului trecut nicio firma de IT nu mai asigura mententanţa, în condiţiile în care contractele au expirat.

Aproape 100 de milioane de euro a cheltuit Ministerul Sănătăţii pentru tipărirea cardurilor de sănătate. Prima operațiune, din 2012, a costat 51 de milioane de euro

La începutul lunii iulie, Teamnet International SA, firmă fondată de deputatul Sebastian Ghiţă, a primit de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate două contracte de 5 milioane de euro, pentru mentenanţa cardului de sănătate şi a platformei IT a acestuia

 

Subiecte în articol: card de sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri