Jurnalul.ro Ştiri Observator ORA DE IARNĂ 2016. România a trecut, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă

ORA DE IARNĂ 2016. România a trecut, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă

ORA DE IARNĂ 2016. Duminică, 30 octombrie, (în noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 spre 30 octombrie), în România s-a revenit la fusul orar aflat cu două ore înaintea UTC (timpul universal coordonat), respectiv la "Timpul Legal Român".

ORA DE IARNĂ 2016. Astfel, ora 4.00 a devenit ora 3.00. În noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi cu o oră în plus. Trecerea de la ora de vară nu va fi simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar.

Trei ţări din UE (Marea Britanie, Irlanda şi Portugalia) vor reveni la ora UTC, în timp ce Spania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Olanda vor fixa ceasurile la ora UTC+1. La rândul lor, Ciprul, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia şi Lituania îşi vor fixa ceasurile la ora UTC+2.

Timpul Central European (CET) va rămâne cu 6 ore înaintea Timpului European Standard (EST). CET va fi cu o oră înaintea UTC (de la două ore decât era iniţial) şi EST va fi cu cinci ore înaintea UTC (faţă de patru ore cât era iniţial).

ORA DE IARNĂ 2016. În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai - 2 octombrie). Din 1933 şi până în 1940 ora de vară a fost folosită din prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie. A urmat o perioadă între 1941-1979 când s-a renunţat la această schimbare orară. Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979. Până în 1996 (cu mici excepţii) se trecea la ora de vară la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Din 1997 se foloseşte ora de vară începând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie. În România, ora de vară are o diferenţă faţă de UTC de 3 ore.

ORA DE IARNĂ 2016. Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) şi reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Au urmat ani în care introducerea orei de vară a fost propusă de mai multe ori, dar respinsă.

Pentru o perioadă mai îndelungată a fost aplicată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 - 30 septembrie 1945. La data de 13 aprilie 1966, legislativul american a impus respectarea orei de vară la nivel naţional ("Daylight saving time" - DST sau "summer time"), din ultima duminică a lui aprilie, până în ultima duminică din luna octombrie. Douăzeci de ani mai târziu, preşedintele Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu, ce conţinea şi o prevedere care solicita conservarea energiei şi respectarea orei de vară. De atunci, ora de vară a rămas stabilită pe o perioadă de şapte luni, între echinocţiul de primăvară şi cel de toamnă.

ORA DE IARNĂ 2016. În 2015 au reintrodus ora de vară Chile şi Mongolia, iar alte ţări precum Egipt, Haiti, Libia, Uruguay au renunţat la aceasta. A renunţat la introducerea orei de vară, Rusia, în 2014. Există multe state care au folosit sau folosesc doar experimental acest sistem orar. China a utilizat experimental ora de vară în perioada 1986-1991. De asemenea, ţările ecuatoriale şi tropicale nu aplică această oră, deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului. www.agerpres.ro

Subiecte în articol: ora de iarna 2016
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri