Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Orașe ce ar trebui incluse în planurile de vacanţă în 2018

Orașe ce ar trebui incluse în planurile de vacanţă în 2018

de Mădălina Codreanu    |   

Anul 2018 a început, ceea ce înseamnă că puteţi să începeţi să vă faceți planuri de vacanță. Lonely Planet, prestigioasa revistă și portal de călătorii, a făcut public, ca în fiecare an, un ghid care cuprinde primele 10 orașe din lume ce merită vizitate anul acesta. Topul se face luând în calcul elemente specifice, povești aparte, peisaje de poveste sau amploarea evenimentelor ce vor avea loc acolo.

Propunerea spaniolă este Sevilla

În ultimii 10 ani, orașul s-a transformat. De la o metropolă cu un trafic infernal, care trăia doar din gloria de odinioară, Sevilla a înflorit într-un oraș al bicicletelor și al tramvaielor, dornic să își revigoreze și trecutul artistic. Iar metamorfoza nu a rămas neobservată, în 2018, capitala Andaluziei urmând să fie gazda celei de a 31-a ediții a Festivalului European de Film, dar va asigura și decorul pentru serialul TV Game of  Thrones. Sevilla merită o vizită și pentru spectacolele de flamenco, prânzurile cu tapas-uri delicioase, căldura locuitorilor și bucuria de pe chipurile lor. Poate de aceea, Bizet şi Rossini au ales acest oraș drept cadru pentru operele lor devenite celebre.

Noul Detroit îşi aşteaptă vizitatorii

După secole de neglijare, Detroit e din nou pe val, e ca și cum întregul oraș a primit o infuzie de cofeină. Tinerii creativi s-au apucat să transforme uriașe clădiri părăsite în distilerii, magazine de biciclete sau galerii de artă. Aceste lucrări urbane au împrospătat fața orașului, printre ele și nou-inauguratele arene de hochei și de bascchet din centru sau noua linie de transport Qline, care face legătura între toate punctele de atracție din metropolă. Și asta nu e tot. Trei parcuri pentru bicicliști vor fi inaugurate anul acesta chiar pe malurile râului Detroit, iar un hotel nou va schimba fața unui fost magazin de peruci.

La antipozi va aşteaptă Canberra

Trecut cu vederea nejustificat, micul orașul de la antipozi are tot ce-i trebuie unei metropole. Comori se găsesc la fiecare colț de stradă: buticuri cochete, superlative gastronomice și evenimente culturale de neratat. E primul an în care Canberra va găzdui un meci de cricket pe Arena Manuka, iar la finele lui 2018, Muzeul de Istorie al Australiei va fi în prim-plan odată cu celebrarea a 100 de ani de la semnarea armistițiului în Primul Război Mondial. Tot în Canberra se vor pune bazele Zilei Reconcilierii, care va simboliza angajamentul la toleranță între australienii indigeni și cei adoptați.

Hamburg vă întâmpină cu 2.300 de poduri

Chiar dacă finalizarea construcției sălii de concerte a Filarmonicii Elb a întârziat peste așteptări, clădirea a meritat fiecare an de amânare. Privit de sus, noul sediu vă va lăsa, cu siguranţă, o impresie deosebită. Doi arhitecți germani au restaurat un vechi depozit aflat pe marginea apei și i-au creat un grandios acoperiș de sticlă care trimite cu gândul la văi și ape. Iar de aici, nu trebuie să ratați o plimbare prin toată zona portului. Când vine vorba de distracție, Hamburg este celebru pentru temnița care oferă vizitatorilor experiențe de neuitat prin Camera Torturii, Labirintul și multe altele.

Hamburg este cunoscut drept orașul cu cele mai multe poduri din Europa, având peste 2.300 de poduri, mai multe decât Amsterdam și Veneția la un loc.

Experienţa taiwaneză se numeşte Kaohsiung

Decenii întregi, orașul taiwanez a fost cunoscut doar ca cel mai mare port al țării. Dar guvernul de la Taipei a început să-l transforme în etalonul național pentru arhitectura modernă. Un centru de artă și un masiv complex cultural și muzical de 100.000 de metri pătrați tocmai au apărut în peisajul portului din Kaohsiung, iar lor li se adaugă și noul terminal pentru vase de croazieră, pentru cei care vin de pe mare. Un sistem elegant de cale ferată leagă aceste monumente de restul orașului. Kaohsiung se laudă și cu cel mai mare food court nocturn, cele mai cool stații de metrou, dar și temple chinezești unice. Recomandarea Lonely Planet: vizitați-l până nu va auzi toată lumea de el!

La Anvers veţi descoperi istoria

În trecut era unul dintre cele mai mari orașe europene, astăzi e unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale bătrânului continent. Capitala neoficială a Flandrei e încărcată cu monumente și clădiri istorice și artistice. Iar anul acesta, Anvers va celebra epoca barocă: inspirat de cel mai cunoscut rezident al său, Rubens, Anvers Baroque 2018 va pune laolaltă operele celebrului pictor flamand cu artiști moderni, într-o serie de evenimente care va cuprinde concerte, parade, artă stradală și spectacole multimedia.

Cosmopolit și nonșalant, Anvers întâmpină cu grandoare de la sosire. Pentru că aici se află și una dintre cele mai frumoase gări din lume. Modernizată de curând, Antwerpen Centraal, o clădire cu patru niveluri, construită în stil eclectic, este absolut impresionantă. Iar la 600 de metri de gară se află alt loc de neratat, cartierul diamantelor. Nu mai puţin de 80% din diamantele brute ale lumii trec pe aici, iar puțin peste jumătate din diamantele prelucrate la nivel mondial se vând la Anvers.

Italia vă dă întâlnire la Matera

În Matera nu există obiective turistice, pentru că întregul orașul este o uriașă atracție. O îngrămădire de case cu pietre de miere, cocoțate deasupra unui râu. Dar aceasta este doar o jumătate de poveste, cealaltă se află în subteran: un labirint de locuințe-peșteră, biserici și mănăstiri care datează de peste 9.000 de ani. Matera este unul dintre cele mai vechi orașe din lume, restaurat acum aproape în întregime. Micul oraș din sudul Italiei își valorifică acum trecutul cavernos, cu hoteluri, restaurante și baruri apărute în locul caselor săpate în pereții de piatră. În 2019, Matera va deveni Capitala Europeană a Culturii, așa că cel mai bine e să o vizitați înainte să fie în lumina reflectoarelor.

Platou de filmare pentru multe filme

Matera a fost cadrul perfect pentru filmarea câtorva filme artistice. În zona cunoscută sub numele de Sassi (pietre) au fost filmate scene din zeci de filme cu teme religioase, istorice sau de groază,  printre care: „Patimile lui Iisus” (Mel Gibson), „La Lupa”, „Evanghelia după Matei”, „Regele David” (Bruce Beresford) și „Ben Hur”.

Puerto Rico vine cu „nopţile fierbinţi” din San Juan

San Juan e locul unde vechiul și noul se întâlnesc, unde trecutul colonial se potrivește perfect cu recenta modernitate urbană. Vechiul oraș e o cetate cu străzi pietruite, cu piațete înverzite și biserici și forturi istorice. În afara zidurilor, noul San Juan e tapetat cu picturi murale, muzee și galerii de artă. În ultimii ani aici s-au deschis multe restaurante de calitate, iar viața de noapte a luat amploare odată cu inaugurarea multor cluburi de dans, baruri și cazinouri. Ziua, plajele aurii sunt cele care strâng cei mai mulți turiști. În septembrie 2017, uraganul Maria a trecut și prin Puerto Rico. Chiar dacă San Juan nu a scăpat de mânia uraganului, nu există nicio îndoială că se va reconstrui și va rămâne orașul încântător de dinainte.

Farmecul latino-american îl găsiţi la Guanajuato

După unii e cel mai frumos oraș din Mexic. Nu numai datorită dantelăriilor de argint (extras din fosta carieră pe vremea coloniștilor spanioli) care se regăsesc pe turlele bisericilor, ci mai ales datorită culorilor de pe case. La începutul secolului 20, toate locuințele ridicate pe dealuri aveau aceeași culoare: gri. Apoi, o fabrică de coloranți le-a dat locuitorilor posibilitatea să-si vopsească proprietățile cu vopselele produse local. Fiecare a ales să-și înfrumusețeze casa cu altă culoare decât a vecinului. A rezultat un oraș unic, care a atras atenția producătorilor de la Pixar care s-au inspirat pentru filmul de animație Coco.

Răceala Nordului, topită de distracţie la Oslo

Pentru prea mulți ani, capitala Norvegiei a fost eclipsată de vecinii săi scandinavi, mai stilați. Dar Olso, alături de celelalte orașe norvegiene, va sărbători un eveniment major în 2018: cuplul regal va celebra 50 de ani de căsnicie. Așteptați-vă la fanfare și distracție, împreună cu un calendar bogat în evenimente civice, culturale și culinare. Iar ca bonus, Opera din Oslo va sărbători 10 ani de existență cu o mulțime de concerte majore. Totuși, capitala Norvegiei rămâne unul dintre cele mai scumpe orașe din întreaga lume, așa că e bine să faceți bine calculele înainte de plecare.

 

 

 

 

Subiecte în articol: orase de vacanta 2018
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri