Guvernul Orban a fost demis, prin moțiune de cenzură, la trei luni și o zi de la învestire, cu un vot surprinzător. 261 de parlamentari au decis să-i trimită pe liberali acasă. Klaus Iohannis a anunțat că va insista să fie instalat, din nou, un Guvern format în jurul PNL. Astăzi, la Palatul Cotroceni, vor avea loc consultările președintelui cu partidele politice, iar, diseară, va anunța persoana desemnată pentru funcția de prim-ministru. Deși PSD și Pro România au precizat că au decis să aibă un candidat comun, în persoana profesorului Remus Pricopie, este aproape sigur ca nominalizarea făcută astăzi să fie tot Ludovic Orban. Acest lucru poate deschide mai mult decât larg poarta alegerilor anticipate parlamentare.
“Guvernul liberal va rămâne în funcție, chiar dacă cu atribuții limitate. Lucrurile vor merge mai departe, însă nu vom intra într-o situație complicată. Instituțiile statului vor funcționa în continuare. Iar eu sunt garantul că acest lucru se va întâmpla”, a anunțat, aseară, președintele României, Klaus Iohannis.
Acesta susține că „este nevoie de câţiva pași politici. Acești pași vor fi făcuţi într-o succesiune foarte rapidă. Voi convoca partidele la consultări mâine (astăzi – nr.red.) la ora 1200. Mâine seară probabil voi anunţa deja persoana desemnată pentru a forma un nou guvern”, a declarat Iohannis. „Eu am fost și rămân adeptul alegerilor anticipate și doresc să intrăm în această logică politică. Dacă, însă, voi constata că partidele parlametare nu doresc acest lucru, voi insista să fie instalat un Guvern format în jurul PNL. Este inadmisibil să pierdem timpul cu un PSD care nu dorește reforme. PSD să stea în Opoziție și să-și revină. În acest moment, soluția cea mai bună este să avem alegeri parlamentare anticipate”, a adăugat șeful statului, la câteva ore după ce Cabinetul Orban a fost demis.
Se prefigurează, astfel, trei scenari posibile ale evoluției crizei politice generate de demiterea Guvernului Orban prin moțiune de cenzură. Toate cu un deznodământ incert pentru soarta electorală a actualei opoziții. Știm, cu certitudine, că un document adoptat în forurile statutare ale PNL obligă partidul să desemneze, pentru funcția de prim-ministru, președintele acestei formațiuni politice. În cazul de față, pe Ludovic Orban, proaspăt demis, prin moțiunea de cenzură. Mai știm, de la PNL, că liberalii vor merge la Palatul Cotroceni cu această propunere pentru formarea unui nou guvern, dar, la momentul în care noul Executiv se va prezenta în Plenul Parlamentului, pentru a primi votul de învestitură, PNL nu va acorda acest vot, deoarece dorește declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Aceeași atitudine va fi abordată de parlamentarii USR, care, de asemenea, doresc declanșarea alegerilor anticipate.
PSD și Pro România vor un guvern „tehnocrat”
Primul scenariu este acela ca PSD, împreună cu ALDE, Pro România și, eventual, grupul Minorităților Naționale, să evite , prin orice mijloace, declanșarea anticipatelor. Astfel, fără aportul UDMR, partidele în cauză urmează să se prezinte la Cotroceni cu o propunere comună de prim-ministru, încercând să-i convingă pe Klaus Iohannis că au, în acest moment, o majoritate palpabilă în Parlament. Victor Ponta și Marcel Ciolacu au anunțat, deja, că numele pe care îl vor susține este cel al lui Remus Pricopie, rectorul SNSPA, fost ministru al Educației. Din acest punct de vedere, lucrurile seamănă cu ceea ce s-a întâmplat în anul 2009, după demiterea Guvernului Boc, când PSD, PNL, PC și UDMR s-au prezentat la Palatul Cotroceni cu propunerea independentului… Klaus Iohannis. Propunere respinsă de Traian Băsescu, pe motiv că nu pot face dovada existenței juridice a acestei majorități, deoarece partidele în cauză nu erau înscrise, ca alianţă, la Tribunal.
Liberalii îl propun din nou pe Orban
Deși, ieri, din cele 400 de voturi introduse în urnă, 261 au fost împotriva Guvernului Orban, iar pentru rămânerea în funcție, doar 139, PNL a anunțat, deja, prin vocea prim-vicepreședintelui Rareș Bogdan, că nu doar că Ludovic Orban va fi nominalizarea liberalilor pentru funcția de prim-ministru, dar și că echipa cu care acesta se va prezenta în fața Parlamentului va fi aceeași cu cea demisă ieri. Mai mult, Rareș Bogdan a adăugat că același scenariu se va repeta și dacă prima propunere va pica în Parlament, urmând ca, ulterior, la a doua picare Parlamentul să fie dizolvat și să se declanșeze alegerile anticipate. Pentru evitarea acestui parcurs, PSD și noii săi aliați ar trebui să constituie urgent o alianţă politică sau chiar electorală, care să se înregistreze oficial la Tribunal și, din această nouă calitate, să se prezinte în fața prepedintelui Klaus Iohannis.
Asumarea de către PSD a unei formule de guvernare este, însă, riscantă, având în vedere că, în această perioadă, partidul vine după două rânduri de alegeri pe care le-a pierdut.
Varianta cea mai neagră pentru social-democrați
O altă variantă, care ar pune într-o lumină proastă PSD, ar fi ca, în cazul refuzului președintelui de a abdica de la planul inițial, să silească parlamnentarii social-democrați să învestească, pentru a doua oară, un guvern condus de Orban, pentru a evita declanșarea alegerilor anticipate sau, in extremis, să accepte căderea a două propuneri de guvern și să se pregătească de alegeri parlamentare înainte de termen.