Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban: România a repurtat două victorii remarcabile la nivelul PE, prin votul acordat Laurei Codruţa Kovesi

Orban: România a repurtat două victorii remarcabile la nivelul PE, prin votul acordat Laurei Codruţa Kovesi

România a repurtat două victorii remarcabile la nivelul Parlamentului European (PE) prin votul din comisiile CONT şi LIBE, care a fost acordat candidatului român Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European, a declarat miercuri preşedintele PNL, Ludovic Orban.

"Ieri şi astăzi, România a repurtat două victorii remarcabile la nivelul Parlamentului European (PE), prin votul din Comisia CONT şi prin votul din Comisia LIBE, care a fost acordat candidatului român Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European (...). Fac remarca foarte clară că voturile exprimate atât în Comisia CONT, cât şi în Comisia LIBE au fost conforme cu evaluarea obiectivă care a fost făcută de juriul desemnat de Comisia Europeană şi care a arătat clar că dintre cei trei candidaţi cea mai bună este Laura Codruţa Kovesi, candidatul român", a precizat Orban la Palatul Parlamentului.

El i-a felicitat pe parlamentarii PNL şi "partenerii" din Partidul Popular European (PPE) pentru efortul "remarcabil" pe care l-au depus pentru a contribui la această reuşită.

"Fac precizarea că astăzi, în Comisia LIBE, cinci parlamentari ai PNL care au reprezentat grupul PPE, chiar dacă nu sunt membri ai Comisiei LIBE şi-au exercitat votul în favoarea candidatului român. Consider că România trebuie să fructifice această şansă enormă pe care o are, de a putea ocupa o funcţie importantă la nivel european, o funcţie care să crească influenţa României la nivel european şi să crească prestigiul României la nivel european. Din punctul meu de vedere, orice român care reprezintă PSD-ALDE la nivelul PE, orice membru al Guvernului trebuie sa susţină candidatul român", a spus Ludovic Orban.

În context, liderul liberal a criticat poziţia coaliţiei majoritare PSD-ALDE, afirmând că "a trădat România" şi "a orchestrat o campanie de denigrare" la adresa candidatului român la funcţia de procuror şef al Parchetului European.

"Condamn ferm atitudinea de sabotaj care a fost realizată de coaliţia majoritară PSD-ALDE, care a trădat România şi a orchestrat o campanie de denigrare prin dezinformare la nivelul PE împotriva candidatului român la funcţia de procuror şef. Somez Guvernul şi coaliţia majoritară să înceteze orice demers la nivelul Consiliului şi la nivelul PE în ceea ce priveşte procedurile ulterioare, pentru că ieri şi astăzi România a repurtat o victorie, dar este necesară, măcar în ceasul al 12-lea, mobilizarea tuturor actorilor politici din România pentru a maximiza şansa candidatului român de a obţine funcţia de procuror şef, o funcţie extrem de importantă la nivel european", a susţinut Orban.

Referitor la votul din Comitetul Reprezentanţilor permanenţi ai Uniunii Europene, Orban a spus că acesta a fost "afectat grav de poziţionarea politică a Guvernului României".

"Votul din Consiliu care a fost dat în COREPER, adică în reuniunea reprezentanţilor misiunilor ţărilor membre ale UE, a fost un vot afectat grav de poziţionarea politică a Guvernului României, care, deşi nu a recunoscut public până acum şi nu a făcut public mandatul până acum, a dat mandat reprezentantului României să voteze împotriva candidatului român. În toate procedurile ulterioare, din momentul de faţă, odată ce s-a exprimat votul în Comisia LIBE şi Comisia CONT, poziţia PE este foarte clară, şi anume va susţine candidatura doamnei Kovesi în negocierile ulterioare cu Consiliul. În conformitate cu procedura care este prevăzută în regulamentul privind înfiinţarea Parlamentului European, va avea loc o negociere între Parlament şi Consiliu, pentru că aceste două organisme europene sunt cele care urmează să ia decizia, iar în urma acestor negocieri cel mai probabil se va ajunge la un vot în plenul Parlamentului European", a subliniat Orban. AGERPRES

Subiecte în articol: Ludovic Orban
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri