Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Ordinul privind eliberarea antibioticelor, criticat de Colegiul Farmaciștilor din București

Ordinul privind eliberarea antibioticelor, criticat de Colegiul Farmaciștilor din București

de Redacția Jurnalul    |   

Simona Negreș, președintele Colegiului Farmaciștilor din București, critică ordinul ministrului sănătății privind eliberarea antibioticelor din farmacii. Ea susține că ordinul a bulversat și mai mult pacienții și a fost conceput „pe repede înainte”.

Ordinul a fost emis pe 23 ianuarie, la doar câteva zile de la o primă formă care a fost retrasă. Noua versiune prevede că farmaciștii pot elibera antibiotice fără rețetă, dar doar în doze de urgență, pentru 48 de ore.

Negreș spune că ordinul nu recunoaște rolul farmaciștilor în evaluarea necesității administrării unui antibiotic. Ea susține că farmaciștii sunt profesioniști calificați, cu o experiență de 5 ani de facultate, care pot evalua corect situația pacientului.

„În imaginea de ansamblu, intenția Ministerul Sănătății privind limitarea rezistenței la antibiotice și chimioterapice antimicrobiene în România este cel puțin binevenită. Totuși, avântul Ordinului MS nr. 63/2024 privind reglementarea metodologiei de monitorizare a prescrierii și eliberării la nivel național a medicamentelor din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic, a reușit doar să bulverseze și mai mult pacienții alături de cei care tratează o infecție. Din nefericire, nu ne aflăm în situația unui proces de reglementare documentat și dospit, dimpotrivă, Ordinul MS nr. 63/2024 face parte din seria materialelor emise „pe repede înainte”
după o consultare frugală, cel mult, în cadrul căreia profesioniștii din domeniul sănătății au avut un cuvânt exclusiv formal, limitat la 3 minute, procedurile de consultare fiind efectuate între Sărbătorile Crăciunului și Anul Nou, mai exact în data de 28 decembrie”, arată Negreș.

Reprezentanta Colegiului Farmaciștilor din București spune că informarea și înțelegerea la nivel populațional a fenomenului este esențială.

„Subsecvent publicării ordinului, informația a fost preluată de sursele media așa cum preciza ordinul - doza de urgență se poate elibera din farmacii! Totuși, Ordinului MS nr. 63/2024 îi lipsește o prevedere – prerogativă cheie, respectiv, faptul că farmacistul este cel care poate și trebuie să decidă dacă un pacient se confruntă sau nu cu o situație de urgență. Înțelegerea populară s-a propagat cu repeziciune, în mod greșit, la nivelul canalelor mediatice, iar pacienții au înțeles că declarația pe proprie răspundere „le permite” eliberarea „la cerere”, datorită omisiunilor din documentul care vizează un subiect atât de important. Separat de această carență tehnică, Ordinul introduce în rândul farmaciștilor o confuzie adițională, respectiv, dacă se referă la antiinfecțioasele de uz sistemic și în ce măsură preparatele de uz topic cu kanamicină și trobamicină, în asociere cu cloramfenicol (în special cele oftalmice) sunt incluse în reglementarea de eliberare a antiinfecțioaselor”, adaugă sursa citată.

Negreș se întreabă cine este specialistul din cadrul ministerului care a introdus în lista de antiinfecțioase de uz sistemic cloramfenicolul (ultima treaptă de terapie, datorită riscului de aplazie medulară) și clindamicina (cu risc de diaree dată de Clostridium).

În plus, autoritățile au revenit cu modificări de „esență”, „doza de urgență la 48 de ore”, ceea ce nu limitează deloc rezistența microorganismelor, ba dimpotrivă o crește, în special în zonele rurale.

Totodată, în noua formă, ministerul a renunțat la anexa care prevedea prescrierea pe un anumit tip de rețetă a antibioticelor de către medici: „Pentru farmaciști surpriza modificărilor periculos de superficial abordate de către minister este foarte îngrijorătoare, dar și mai gravă apare afirmația ministrului potrivit căruia:
„Educarea profesioniștilor trebuie să fie dublată de educarea publicului și nu în ultimul rând, de educarea celor care eliberează antibiotice în farmacii”. Pe seama acestor abordări, vă rog să îmi îngăduiți opinia că acest ordin referitor la eliberarea antibioticelor din farmacii nu doar că nu va stopa rezistența la antimicrobiene, dar ar trebui retras integral și rediscutat după o consultare cu toți profesioniștii din domeniul sănătății”, arată Simona Negreș.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: antibiotice colegiul farmacistilor
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri