Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ordonanță de urgență pentru salariații din școli

Ordonanță de urgență pentru salariații din școli

de Diana Scarlat    |   

Personalul nedidactic din școli și-a rezolvat problemele de salarizare, la întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu. Executivul a acceptat toate propunerile și va rezolva situația diferențelor de salarizare în timp record, prin ordonanță de urgență. Salariile personalului nedidactic vor crește de la 1 martie. Anul acesta se alocă și un procent mai mare din PIB educației, deși s-au luat 600 de milioane de lei din buget, față de planificarea inițială.

 

Premierul Sorin Grindeanu și ministrul Educației, Pavel Năstase au discutat ieri, la sediul Guvernului, cu reprezentanții sindicatelor din învățământ, în legătură cu majorarea salariilor personalului nedidactic. “Ne-am întâlnit pe tema sporurilor și a personalului nedidactic. O ordonanță de urgență va rezolva mâine problema. Se va acorda astfel sporul de vechime, pentru unii fiind mai avantajos decât aplicarea unei creșteri de 20% la salariu, conform OUG 2 din 2017, pentru Administrația Locală. Dacă se plica respectiva ordonanță se ajungea aproape de salariul minim pe economie, dar s-a rezolvat prin sporurul de vechime. Sunt circa 53.000 de angajați care vor beneficia de această nouă ordonanță. Muncitorii necalificați debutanți sunt foarte puțini în sistem”, a explicat, pentru Jurnalul Național, Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Cel mai mare salariu al personalului nedidactic va ajunge astfel la 1.947 lei brut, față de 1.490, cât este acum. În această categorie de personal nu sunt incluși contabilii, pentru care s-a găsit o altă rezolvare a problemei salariilor. “Contabilii fac parte din personalul auxiliar. Pentru ei s-a găsit o formulă prin care chiar dacă trec de pe funcția de conducere pe cea de execuție, își pot recupera diferența salarială, păstrând salariul avut la 31 iulie 2016, dacă la acea dată erau pe funcție de conducere”, mai spune liderul sindical.

Sporuri pe buget redus

Sindicatele cer o soluție și pentru plata sporuruilor conform actualelor salarii, majorate. O altă problemă pe care premierul a promis că o va rezolva este recuperarea banilor, în urma proceselor câștigate de profesori împotriva statului român. „Unora li s-au dat banii, dar alții au rămas fără aceste plăți, pentru că nu a fost ceva unitar și unele procese au întârziat. E posibil să mai fie nevoie de 200 de milioane de lei”, a mai explicat sindicalistul. Aceste sume restante reprezintă salariile neplătite prin neaplicarea legii 221 din 2008 și a legii 330 din 2010.  

Premierul nu știa că mai sunt oameni care așteaptă returnarea banilor, în urma sentințelor judecătorești, pentru neaplicarea legii 221 din 2008 și a legii 330 din 2010. Simion Hăncescu, liderul FSLI

Învățământul ar putea ajunge anul acesta la o alocare de 4,25% din PIB, față de 3,7% anul trecut.

Subiecte în articol: sorin grindeanu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri